ΚΡΗΤΗ

Καπετανάκειο: Απέναντι στη δυσαρέσκεια ο δήμος συστήνει ... υπομονή!

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Γιάννης Αναστασάκης επανέλαβε την πρόταση που είχε κατατεθεί και στην τελευταία σύσκεψη, αλλά οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν δυσαρεστημένοι, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης

No profile pic

του Αντώνη Παντινάκη


Οι δύο διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν για το Καπετανάκειο (κατ' επέκταση και τα αντικρουόμενα συναισθήματα που γεννούν) κυριάρχησαν αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το ιστορικό σχολείο, στη Λοτζια, παρουσία γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και δημοτικών παραγόντων.

Από πλευράς του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Γιάννης Αναστασάκης επανέλαβε στους διαμαρτυρόμενους την πρόταση που είχε γίνει και στην τελευταία ανάλογη σύσκεψη: είτε την τμηματική χρήση 16 αιθουσών, είτε τη συνολική παράδοση του έργου, κατά την καταληκτική ημερομηνία, τον Ιούλιο του 2019. 

Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν φρενάρει... το έργο, ενώ υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που έχει καταβάλει η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός για να ξεβαλτώσει... το έργο.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές επέμειναν στη θέση τους, για την ταχύτερη δυνατή παράδοση ολοκλήρου του σχολικού συγκροτήματος το οποίο θα προσφέρει τις μέγιστες συνθήκες ασφάλειας (απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις του Δήμου). 

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν έκρυψαν την απαισιοδοξία τους περί της εξαγγελίας για παράδοση του σχολείου τον Ιουλίου του '19 και την απογοήτευση τους, για την μη τήρηση των υποσχέσεων, που όπως είπαν, είχαν λάβει κατά το παρελθόν από τους αρμόδιους.

Ο κ. Αναστασάκης προσπάθησε να αναδείξει το αισιόδοξο του πράγματος, ότι "μετά από 10 και πλέον χρόνια ένα σημαντικό έργο προχωρά", συνιστώντας "λίγη ακόμα υπομονή" στους εκπροσώπους του Καπετανάκειου, μια και όπως είπε "μας έμεινε λίγο διάστημα για να βγούμε από το τούνελ".

Τα λόγια του αντιδημάρχου, πάντως, δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαμαρτυρόμενους, που αποχώρησαν από το δημαρχείο εμφανώς δυσαρεστημένοι από όσα "ακούσαμε για άλλη μια φορά".

Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, στην σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν παλιοί μαθητές, άνθρωποι από άλλα σχολεία και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων.

Όπως δήλωσε στο cretalive.gr ο Ηλίας Κιαμουρης, Γραμματέας Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ: "Σήμερα έγινε μια δυναμική κινητοποίηση. Ήρθαμε να φωνάξουμε την απαίτησή μας να δοθεί άμεσα ένα σχολείο ασφαλές και λειτουργικό. Ξεχνάμε τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί για Σεπτέμβρη, Χριστούγεννα, τέλη Δεκέμβρη, έστω μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός. Τώρα πια, είμαστε στη συμβατική λήξη του έργου, που είναι ο Ιούλιος του 19'".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "το κτίριο ακόμα είναι ένα γιαπί. Σκεφτείτε ότι πρέπει να φύγουν τα λυόμενα για να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες εργασίες, οι οποίες όπως μας είπαν θα διαρκέσουν 3-4 μήνες. Άρα, κινδυνεύουμε πια -είμαστε σίγουροι δηλαδή- πώς ούτε με τη λήξη της σύμβασης θα είναι έτοιμο το έργο".

Οι εξωτερικές εργασίες περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, τη θερμοπρόσοψη, το κτίριο του κυλικείου αλλά και την απομάκρυνση των μπάζων. 

"Η αγανάκτηση και η πίκρα μας έχουν ξεχειλίσει", τόνισε ο κ. Κιαμουρης, επιβεβαιώνοντας "αυτό που έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό: Για χρόνια, για δεκαετίες δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που θα επέτρεπε να υπάρχει. Δεν δίνονται τα χρήματα που έπρεπε να δίνονται. Άλλες είναι οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων".

Πάντως, ο ίδιος όπως και οι υπόλοιπο εκπρόσωποι του σχολείου "διαδηλώσαμε κατηγορηματικά ότι θα βρισκόμαστε στους δρόμους έως ότου ολοκληρωθεί το κτίριο".

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης τόνισε πως "προσπαθήσαμε να αναλύσουμε διεξοδικά ποια είναι η πρόταση του Δήμου αναφορικά με την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του κτιρίου, του συνόλου των αιθουσών-πλην μιας. Ακούσαμε τους προβληματισμούς που είναι εύλογοι".  Όπως πρόσθεσε, "τους είπαμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις που δυστυχώς θέτει η γραφειοκρατεία για να λύσουμε τα απρόοπτα - εν τω μεταξύ- από προηγούμενες μας συνεννοήσεις. Κάτι, που είναι σύνηθες στα δημόσια έργα και καλούμαστε εμείς να το διαχειριστούμε κάθε φορά". 

Ο κ. Αναστασακης υποστήριξε ότι "πρέπει να μείνουμε στο θετικό της διαδικασίας. Ότι ένα έργο που ήταν παγωμένο εδώ και μια δεκαετία, αυτή τη στιγμή βαίνει προς την ολοκλήρωση του". Παραδέχθηκε ωστόσο ότι "υπήρξε μια αστοχία ως προς το χρονοδιάγραμμα, που είχε δοθεί για το τέλος Οκτωβρίου, γιατί προέκυψαν απρόβλεπτες καταστάσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν".

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου, παράδειγμα "απρόβλεπτης κατάστασης" , ήταν ότι "χρειάστηκε να μελετήσουμε ξανά τη στήριξη της θερμοπρόσοψης, δηλαδή του εξωτερικού ντυσίματος όλου του κελύφους του κτίσματος". Οι επιβλέποντες του εργοταξίου χρειάστηκε να επανεξετάσουν "και τη μεταλλική σκάλα πυρασφάλειας που είναι στη βόρεια πλευρά, ώστε να αντικαταστήσουμε ένα προβλεπόμενο αναβατόριο με ένα ασανσέρ που θεωρείται ότι ταιριάζει καλύτερα στην εξυπηρέτηση των ΑμεΑ".

Ο κ. Αναστασακης παράτησε ότι "κάποια άλλα δευτερεύοντα ζητήματα επίσης υπάρχουν και προσπαθούμε να τα διευθετήσουμε". Τα δευτερεύοντα αυτά ζητήματα έχουν να κάνουν "με τη μεταφορά νέος πίνακα της ΔΕΗ του Γυμνασίου, τον έλεγχο της Ηλεκτρολογικής κατάστασης του Γυμνασίου που επηρεάζει αυτή τη διαδικασία, αλλά και κάποιες εκκρεμότητες που είναι στη δικαιοδοσία του εργολάβου να τις επιλύσει, όπως την κατάθεση των κουφωμάτων των πυραντοχών που προβλέπονται για έναν διάδρομο στη νότια πλευρά του κτιρίου". 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων σχολίασε ακόμη πως "ένα προς ένα αναλύσαμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να κλείσει κάθε επιμέρους εκκρεμότητα. Εμείς εμμένουμε στο ότι το κτίριο αυτή στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κι είναι μια ευκαιρία τουλάχιστον για την τρίτη λυκείου, κάποιους μήνες, να χαρεί το νέο κτίριο. Και βάζοντας λίγο νερό στο κρασί του ο καθένας, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την εκπαιδευτική λειτουργία του Καπετανακειου".

Η αντιπρόταση "από πλευράς των εμπλεκομένων, είναι να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες και να επισπεύσουμε όσο το δυνατόν τις διαδικασίες, ώστε το κτίριο να έχει τελειώσει 100% και τότε μόνο να είναι σε χρήση από τους μαθητές", σημείωσε ο κ. Αναστασακης, προσθέτοντας ότι "ο δήμαρχος ο ίδιος έχει ασχοληθεί με το Καπετανακειο. Κι αυτός είναι ο λόγος που ενα βελτιωμένο έργο πήρε μπροστά. Βρήκε τη χρηματοδότηση που έπρεπε από το ΕΣΠΑ, ξεπεράσαμε τα θέματα της δημοπράτησης όταν όλη η χώρα ήταν καθηλωμένη και δεν δημοπρατουσαμε τίποτα και τώρα έχουμε τεχνικές λεπτομέρειες προς επίλυση. Έχουμε περάσει, νομίζω, το μεγαλύτερο κομμάτι της ταλαιπωρίας. Είμαστε κοντά στο να βγούμε από το τούνελ και θέλει λίγη υπομονή ακόμη από όλους"'.

Κατά την προσωπική εκτίμηση του αντιδημάρχου, "δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τηρηθεί το επίσημο χρονοδιάγραμμα του έργου. Αυτό που θα πρέπει να δούμε όμως είναι το ποσό διάστημα θα μένει το εργοτάξιο σε παύση λόγω των Πανελληνίων και των άλλων εξετάσεων. Γιατί αυτό θα στον αυλειο χώρο."

Η διευθύντρια 1ου ΓΕΛ, Κατερίνα Χατζακη, δήλωσε: "Η πρόταση που μας έγινε είναι ανέφικτη. Δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν τα παιδιά και να λειτουργήσουν οι αίθουσες όταν δεν υπάρχει ίντερνετ, όταν δεν υπάρχει το γραφείο της διοίκησης, όταν δεν υπάρχουν υπολογιστές, ασφάλεια, δεν λειτουργούν τα εργαστήρια, δεν λειτουργεί η Βιβλιοθήκη, δεν λειτουργούν οι τουαλέτες. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα. Ήταν μια πρόταση εντυπωσιασμού, για να ησυχάσουμε και να μην πιέζουμε τόσο πολύ". 

Η ίδια τόνισε ότι "αισθανόμαστε μεγάλη πίκρα, γιατί διαψεύδονται οι ελπίδες μας και η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Ζούμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αντιμετωπίζουμε πολύ στωικά την κατάσταση. Δουλεύουμε περισσότερο από κάθε άλλους συναδέλφους στο Ηράκλειο για να κρατήσουμε το σχολείο στο ύψος που πρέπει να βρίσκεται. Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες. Και οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν". 

Η κ. Χατζάκη ανέφερε ότι "διαμαρτυρόμαστε γιατί εισπράξαμε διαβεβαιώσεις ότι οι εργασίες τρέχουν κι ότι οσονούπω θα μπούμε στο καινούργιο κτίριο, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα". Μάλιστα εμφανίστηκε απαισιόδοξη, πώς "ούτε τον Ιούλιο θα μπούμε γιατί οι εργασίες δεν προχωράνε. Δεν υπάρχει κανένας να δουλεύει στο εργοτάξιο. Έχουν μείνει όλα πίσω! Και οι υποσχέσεις διαψεύστηκαν".

Ο πρόεδρος 15μελους, Ορέστης Κιαμουρης, τόνισε: "Βλέπουμε πως κάθε φορά μας λένε τα ίδια πράγματα. Προσπαθούν να αποφύγουν απαντήσεις. Δεν μας δίνουν σαφείς απαντήσεις. Ο κ. Αναστασακης είχε πει δημοσίως ότι το κτίριο μετά τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμο και λειτουργικό. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους μαθητές, ειδικά για όσους είναι στην τρίτη λυκείου. Δυσκολευόμαστε καθημερινά να κάνουμε μάθημα και να συγκεντρωθούμε σε τέτοιες συνθήκες". 

Η εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και καθηγήτρια στο σχολείο, Αρετή Σπαχή, από την πλευρά της σημείωσε ότι "δυστυχώς ξανά σήμερα η δημοτική αρχή επιβεβαίωσε την αναβλητικότητα. Δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση. Δεν δεσμεύτηκε για την παράδοση του κτιρίου. Εμμένει σε μία πρόταση παράδοσης κάποιων αιθουσών μετά από 11 χρόνια. Από τον χώρο της ΕΛΜΕ και από τον χώρο διδασκόντων του 1ου Γενικού Λυκείου, δηλώνουμε κατηγορηματικά την απαίτησή μας, μετά από 11 χρόνια, να παραλάβουμε ένα κτίριο ασφαλές για τα παιδιά, πλήρες, και όχι υποσχέσεις ανέξοδες που παραλαμβάνουμε μέχρι τώρα.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε: "Πέρα από του σεμιναριακού τύπου εξηγήσεις που έδωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος, προφανώς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υπάρχει και η οικτρή πραγματικότητα. Ότι πάνω από 11 χρόνια, ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν! Προφανώς και υπάρχει πολιτική ευθύνη στη σημερινή δημοτική αρχή, όπως πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και στην κυβέρνηση (και σε αυτή και στην προηγούμενη), γιατί το όλο νομικό πλαίσιο όλων των έργων ουσιαστικά είναι γραφειοκρατικό. Ευνοεί τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, ευνοεί τους εργολάβους που αλωνίζουν, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε η διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με την επικουρική συνέχιση από πλευράς των Δήμων. Και αποδεικνύεται τελικά αυτό που πάντα έλεγε το ΚΚΕ: ότι η σχολική στέγη και η αποκατάσταση των κτιρίων έπρεπε να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι των Δήμων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η ευθύνη που έχει ο Δήμος και η Περιφέρεια. Έχω καταθέσει πάμπολλες ερωτήσεις για το Καπετανακειο κι ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο: η κυβέρνηση στον Δήμο και στην Περιφέρεια και το αντίθετο. Πόντιος Πιλάτος για 800 μαθητές που ταλαιπωρούνται πάνω από 10 χρόνια". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση