ΚΡΗΤΗ
Κάντο ... όπως η Κίνα, λένε οι Κρητικοί! - Ανησυχία για την ακρίβεια και την Οικονομία
Παγκρήτια δημοσκόπηση αναδεικνύει ανησυχίες και ... προτάσεις! - Τί ζητούν οι πολίτες από το κράτος και τους τοπικούς άρχοντες
Μία χαρακτηριστική εικόνα όσων προβληματίζουν τους Κρητικούς αλλά και ποιες εκτιμούν ότι θα ήταν ενδεδειγμένες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της Οικονομίας, δίνει η παγκρήτια δημοσκόπηση για την Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα (δείτε την δημοσκόπηση ΕΔΩ) που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ομώνυμου τμήματος του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. υπό την εποπτεία του καθηγητή Χρήστου Φλώρου και του διδάσκοντα στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Γιώργου Ματαλλιωτάκη, ο οποίος ανέλυσε και τα δεδομένα.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες, εκτός από τις ελαφρύνσεις στη φορολογία και την κρατική στήριξη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις βλέπουν ευκαιρία ανάπτυξης της Οικονομίας, στην υλοποίηση προγραμμάτων για παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας και αιχμής που σήμερα, εισάγονται από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, σχεδόν τους μισούς Κρητικούς (47,3%) ανησυχεί η έκρηξη των τιμών και η ακρίβεια, με την ανεργία να ακολουθεί ως παράγοντας ανησυχίας με ποσοστό 18,3%, ενώ αξιοσημείωτος είναι και ο προβληματισμός για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές (13,5%).
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να πετύχει το κράτος την ανάπτυξη της Οικονομίας, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 46,4% "δείχνει" τον δρόμο της μείωσης των φόρων και του ΦΠΑ, με τις αμέσως επόμενες "δημοφιλέστερες" προτάσεις να κάνουν λόγο για προσλήψεις στο δημόσιο (11,7%), υλοποίηση προγραμμάτων για την παραγωγή προϊόντων που σήμερα δεν παράγονται στη χώρας μας (π.χ. προϊόντα τεχνολογίας και gadgets, 11,8%), συνδρομή στις επιχειρήσεις (11,5%) και δανειοδότηση πολιτών και επιχειρήσεων (10,2%).
Οι Κρητικοί εμφανίζονται μάλλον απαισιόδοξοι στην εκτίμησή τους για την πορεία των περισσότερων επιχειρήσεων το επόμενο έτος - μάλλον καθοδική πορεία απαντά το 36%, μάλλον ανοδική το 21%, ενώ σταθερότητα προβλέπει το 31,8%.
Παράλληλα όμως έχει πια γίνει σαφές ότι η κλιματική αλλαγή - ή κλιματική κρίση, για να είμαστε ακριβείς - έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία. Οι πολίτες μάλιστα εκτιμούν, κατά συντριπτική πλειοψηφία ότι οι φυσικές καταστροφές θα επηρεάσουν αρνητικά την Οικονομία. Μόλις το 4,6% θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει αρνητική επίδραση και μόλις το 7,7% "βλέπει" ότι θα επηρεαστεί "λίγο".
Μετά τον κορωνοϊό ... οικονομική κάθοδος
Οι συμμετέχοντες στην παγκρήτια δημοσκόπηση, υπό την εποπτεία των κ.κ. Φλώρου και Ματαλλιωτάκη κλήθηκαν να κάνουν μία αναδρομή στα τελευταία χρόνια και μια σύγκριση στο "σήμερα" με την προ-covid εποχή, διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, σε σχέση με μια τριετία πριν (προ κορωνοϊού και ενεργειακής κρίσης), είναι "μάλλον χειρότερη" (30,1%) και "χειρότερη" (26,8%), ενώ αθροιστικά ένα ποσοστό 36,7% εκτιμά ότι η κατάσταση είναι "καλύτερη" και "μάλλον καλύτερη".
Ωστόσο εκτιμούν ότι ο Τουρισμός έχει, σήμερα, επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα (31%) ή και βελτιωθεί (37%), ακριβώς αντίθετη όμως είναι η αίσθηση για τις Επενδύσεις ("μάλλον επιδεινωθηκε" 41%).
Δυσμενής είναι η εικόνα και για την Ανάπτυξη εν γένει, με τους Κρητικούς να εκτιμούν κατά 45,7% ότι "μάλλον επιδεινώθηκε". Σε απόλυτη αρμονία με την ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια είναι το συντριπτικό ποσοστό 82,8% που εκτιμά ότι η κατάσταση ως προς το κόστος διαβίωσης επιδεινώθηκε!
Τί ζητούν από τους τοπικούς άρχοντες
Μετρώντας αντίστροφα ως την έναρξη της νέας χρονιάς αλλά και της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου οι πολίτες ιεραρχούν τις προτεραιότητες στις οποίες αναμένουν ανταπόκριση από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση:
Υγεία και Παιδεία κυριαρχούν με διαφορά και ακολουθεί η μείωση των φόρων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα μέτρα στήριξης των νέων και η βελτίωση του οδικού δικτύου.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις, από την 1η ως τις 6 Δεκεμβρίου σε τυχαίο, στωματοποιημένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα 934 νοικοκυριών στην Κρήτη.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη