ΚΡΗΤΗ
"Καμπανάκι" των φαρμακοποιών για τον Ιό του Δυτικού Νείλου
Ενημερωτική εκστρατεία των Κρητικών Φαρμακοποιών για τα αντικουνουπικά σκευάσματα
Στα πλαίσια της συμβολής των φαρμακοποιών στην προστασία της δημόσιας οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κρήτης παίρνουν πρωτοβουλία κι ενημερώνουν το κοινό για τα μέτρα προφύλαξης που μπορεί να λάβει από τα κουνούπια και την πιθανή εμφάνιση του Ιού του Δυτικού Νείλου.
Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Δ.Υ :
Kρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2023 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν:
"Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο 2023 (και σε κάθε περίοδο μετάδοσης) δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Σημειώνουμε πως το 2022 καταγράφηκαν συνολικά 286 κρούσματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 184 ήταν με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και τα 33 περιστατικά κατέληξαν.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Εγκεκριμένα Εντομοαπωθητικά Σώματος
Παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης (κουνουπιέρες, σίτες, φροντίδα για περιορισμό λιμνάζοντων υδάτων ) συνίσταται η χρήση εντομοαπωθητικών.
Τα εντομοαπωθητικά σώματος πρέπει να περιέχουν μια από τις παρακάτω δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα :
· DEET (N,N – διεθυλοτολουαμίδη)
· Iκαριδίνη (icaridin)
· IR 3535
· Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c))
ü Προσέχουμε τις οδηγίες χρήσης των εντομοαπωθητικών
ιδιαίτερα στα παιδιά.
· ΟΧΙ σε ερεθισμένο δέρμα, ανοιχτές πληγές, στα μάτια και το στόμα.
· ΟΧΙ στις παλάμες μικρών παιδιών
· Συμβουλή γιατρού σε έγκυες και θηλάζουσες
· Αν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό ταυτόχρονα, το εντομοαπωθητικό εφαρμόζεται πάνω από το αντιηλιακό.
Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το κατάλληλο εντομοαπωθητικό σώματος για εσάς και τα παιδιά σας".