ΚΡΗΤΗ

Καινούργια Πόρτα: Καμία μέριμνα αποκατάστασης σχεδόν 2 χρόνια μετά την κατάρρευση τμήματος της λίθινης επένδυσης

Γιατί πέφτουν τμήματα από τα Τείχη - Η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα εξηγεί στο Cretalive

xanioporta1
Photo Credits: @cretalive

Ήταν 8 Φεβρουαρίου 2022 όταν το Ηράκλειο «πάγωσε» μετά την κατάρρευση τμήματος από τη λίθινη επένδυση του τοίχου στη βόρεια πλευρά της σύγχρονης γεφύρωσης στην Καινούργια Πόρτα (Πύλη Ιησού) και από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα.

Οι πέτρες δεν άντεξαν και έπεσαν εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας και της δυνατής βροχόπτωσης που επικρατούσε εκείνη την ημέρα. Όμως ανάλογα φαινόμενα έχουν συμβεί σε διάφορα τμήματα των Τειχών τόσο πριν όσο και μετά από εκείνη την αναπάντεχη πτώση.

Η επέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας -τότε- ήταν άμεση στην Καινούργια Πόρτα. Ειδικό συνεργείο καθαίρεσε επικίνδυνα τμήματα της λίθινης επένδυσης, όπου οι πέτρες από τη λίθινη επένδυση είχαν μετακινηθεί και ήταν έτοιμες να πέσουν και το έργο… έμεινε εκεί.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά -κι ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου για το 2025 έχει ήδη παρουσιαστεί και ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο -δεν έχει υπάρξει προς το παρόν- καμία μέριμνα για την αποκατάσταση της επένδυσης.

Έκτοτε (από το 2022) δεν έχει παρουσιαστεί κάποια μελέτη για την αποκατάσταση της λίθινης επένδυσης μετά την καθαίρεση, όπως ευδιάκριτα αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του Cretalive.

Image
xanioporta 2.
Photo Credits: @cretalive
Image
xanioporta1
Photo Credits: @cretalive

«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα οικονομικά του Δήμου ήταν στενά και ενδεχομένως δεν επέτρεπαν να δοθεί προτεραιότητα στο έργο, όπως επίσης δε χωρά αμφισβήτηση ότι το Ηράκλειο αντιμετωπίζει σοβαρότατα και εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν σωρευτεί στο πέρασμα των χρόνων» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Cretalive. Όμως τα Ενετικά Τείχη (ξεκίνησε η κατασκευή τους το 1462 και ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν το 1669, με την κατάληψη του Χάνδακα από τους Οθωμανούς) αποτελούν ένα εμβληματικό μνημείο που στολίζει το Ηράκλειο εδώ και περισσότερο από πέντε αιώνες!

Λιάνα Σταρίδα: Έτσι εξηγείται η κατάρρευση τμημάτων στα Τείχη

Η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα εξηγεί στο Cretalive τους λόγους για τους οποίους πέφτουν τμήματα της λίθινης επένδυσης από τα Τείχη.

Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έγιναν εκτεταμένες εργασίες στερέωσης και συμπλήρωσης των parapetti (στηθαία), στα ισόπεδα τμήματα των Τειχών και τις χαμηλές πλατείες. Οι προσθήκες και συμπληρώσεις αυτές έγιναν με χρήση μη συμβατών υλικών, όπως τσιμεντόλιθοι και οπλισμένο σκυρόδεμα, δίχως στερέωση των υποκείμενων σαθρών τμημάτων, στα χαμηλότερα μέρη, στις χαμηλές πλατείες, στις sortite (στοές εισόδου και εξόδου των χαμηλών πλατειών των Προμαχώνων). 

Από το 1972 ξεκίνησε η γεφύρωση του ρήγματος ανατολικά της πύλης Ιησού, με αρχιτεκτονική μελέτη του Ιορδάνη Δημακόπουλου. Η αρχιτεκτονική λύση δεν συνδέεται μορφολογικά με τα Τείχη και μέχρι πρόσφατα υποβάθμιζε την παρακείμενη ενετική πύλη η οποία είχε "εξαφανιστεί" δίπλα σε αυτό το ογκώδες αρχιτεκτόνημα. Η γεφύρωση έγινε με κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα και λιθεπένδυση, τμήμα της οποίας κατέρρευσε πριν λίγα χρόνια.

Οι συνέπειες από τις επεμβάσεις αυτές έγιναν αντιληπτές χρόνια αργότερα: στατική επιβάρυνση, ρηγματώσεις και καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους, συνέπειες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Γραφείο Τειχών της Προγραμματικής Σύμβασης Δήμου – Υπουργείου Πολιτισμού από το 1985.

1969, Εργασίες διαμόρφωσης και γεφύρωσης του Προμαχώνα Ιησού, του ρήγματος νότια της Πύλης Ιησού και της τάφρου στην Χαριλάου Τρικούπη:

Image
kainourgia porta istoriki fotografia1
Photo Credits: @Λιάνα Σταρίδα

1898-1900, Προμαχώνας Ιησού και τάφρος ευθύγραμμου τμήματος Ιησού – Vitturi:

Image
kainourgia porta istoriki fotografia2
Photo Credits: @Λιάνα Σταρίδα

1970, Ευθύγραμμο τμήμα τειχών από Προμαχώνα Αγ. Ανδρέα προς Προμαχώνα Παντοκράτορα:

Image
kainourgia porta istoriki fotografia3
Photo Credits: @Λιάνα Σταρίδα

1970-71, Νοτιοανατολική πλευρά του Προμαχώνα Παντοκράτορα (επί της οδού Μάχης Κρήτης) μετά τη στερέωση και συμπλήρωσή της:

Image
kainourgia porta istoriki fotografia4
Photo Credits: @Λιάνα Σταρίδα

1970, Ευθύγραμμο τμήμα και τάφρος Βηθλεέμ – Ιησού πριν τις εργασίες διαμόρφωσης, στερέωσης και συμπλήρωσης του τείχους και της τάφρου:

Image
kainourgia porta istoriki fotografia
Photo Credits: @Λιάνα Σταρίδα

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση