Κ. Σπυριδάκη: «Τα αργά νομοθετικά αντανακλαστικά της Κυβέρνησης καθιστούν το νομοσχέδιο εκτός χρόνου και πραγματικότητας»

Newsroom
Newsroom

Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα Σπυριδάκη, τόνισε πως ο στόχος για την «επίτευξη ενός βιώσιμου και αειφόρου Τουρισμού, με προσαρμοστικότητα σε τυχόν αλλαγές και με ανθεκτικότητα στις κρίσεις» δεν εξυπηρετείται από το εν λόγω «αποσπασματικό» νομοσχέδιο

Ενώπιον των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τοποθετήθηκε ως Εισηγήτρια η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατά την τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για την επεξεργασία και συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα: «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα Σπυριδάκη, τόνισε πως ο στόχος για την «επίτευξη ενός βιώσιμου και αειφόρου Τουρισμού, με προσαρμοστικότητα σε τυχόν αλλαγές και με ανθεκτικότητα στις κρίσεις» δεν εξυπηρετείται από το εν λόγω «αποσπασματικό» νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού είναι «φτωχό σε όραμα, χωρίς να απαντάει στα ουσιαστικά προβλήματα του τουρισμού και των εργαζομένων σε αυτόν, και γεμάτο με διατάξεις διευθέτησης και επικοινωνιακά τρικ. Ένα νομοσχέδιο διεκπεραίωσης και όχι ανάπτυξης, ρύθμισης και όχι προοπτικής, με ρυθμίσεις επιφανειακές και όχι ουσιαστικές, με πλήρη ανυπαρξία διατάξεων ποιοτικής εξασφάλισης του τουριστικού μας προϊόντος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Κατερίνα Σπυριδάκη στην αναντιστοιχία των στόχων και των νομοθετικών πράξεων, καθώς αντί οι διατάξεις του εν λόγω Νομοσχεδίου να ενισχύουν τις τουριστικές υποδομές της χώρας μας – όπως άλλωστε υπόσχεται ο τίτλος του - «επιβαρύνουν τις υφιστάμενες υποδομές και που σε καμία περίπτωση δεν προωθούν την ισόρροπη κατανομή της τουριστικής δραστηριότητας, καθώς δεν αναφέρεται ούτε μία φορά ο όρος «Φέρουσα Ικανότητα». «Για εμάς, η έννοια της «Φέρουσας Ικανότητας» αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος, οικονομικής δραστηριότητας και κοινωνικής ζωής. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε στρατευμένα να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και την αειφορία του τουρισμού, παρέχοντας ταυτόχρονα και μία υψηλής ποιότητας εμπειρία φιλοξενίας στους επισκέπτες μας. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνησή σας ακόμα δεν έχει εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 64 του ν. 4964/2022 που θα προσδιορίζει τη μεθοδολογία για την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας, τις παραμέτρους που θα την καθορίζουν και τα όρια που θα θέτει. Και αυτό αποτελεί μία πολιτική επιλογή» - ανέφερε χαρακτηριστικά η Βουλευτής ασκώντας κριτική κατά της Κυβέρνησης και της ολιγωρίας της.

Ως «αναχρονιστικό» χαρακτήρισε η κα Σπυριδάκη το υπό επεξεργασία Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, αιτιολογώντας πως «οι συνθήκες και οι ανάγκες στον τουρισμό εξελίσσονται συνεχώς. Απαιτείται ταχεία προσαρμογή στις νέες τάσεις και προκλήσεις της αγοράς και ως εκ τούτου τα αργά νομοθετικά αντανακλαστικά της Κυβέρνησης καθιστούν το νομοσχέδιο εκτός χρόνου και πραγματικότητας».

Για «ρυθμίσεις φωτογραφικές και διεκπεραιωτικές παρεμβάσεις προς όφελος λίγων και μεγάλων» έκανε λόγο η Βουλευτής Λασιθίου, ενώ τόνισε πως στο πλαίσιο δόμησης που ορίζει το Νομοσχέδιο, το διακριτό τουριστικό προϊόν του ’’glamping’’ που εισάγει, καθώς και οι διευκολύνσεις και διευθετήσεις που προβλέπει σε ζητήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης δεν ρυθμίζονται από ένα αυστηρό πλαίσιο που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Αναφορικά με τις διατάξεις του υπό επεξεργασία Νομοσχεδίου που αφορούν την Τουριστική Εκπαίδευση, η Κατερίνα Σπυριδάκη, άσκησε έντονη κριτική κατά της ηγεσίας του Υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «στα άρθρα σχετικά με την Τουριστική εκπαίδευση ονομάζετε «ενίσχυση», τα αυτονόητα. Έρχεστε το 2024 και με τη νομοθετική σας ρύθμιση επιστρέφουμε σε μια κατάσταση όπως το 2019. Εκτός και αν εννοείτε ενίσχυση το γεγονός ότι τότε είχαμε πρόσβαση σε ΤΕΙ και τώρα σε ΑΕΙ. Κυρία Υπουργέ αυτό που κάνετε σήμερα είναι αυτό που θα έπρεπε να έχει αυτονόητα γίνει το 2019 ως μεταβατική διαδικασία με την κατάργηση των ΤΕΙ. Στο σκέλος που αφορά τη Διοίκηση των ΑΣΤΕ βλέπουμε ένα συγκεντρωτισμό εξουσίας στο Υπουργείο Τουρισμού και μία απαξίωση και υποβάθμιση των Οργάνων Διοίκησης των σχολών αυτών. Και ερωτώ ξανά το μακρόπνοο σχέδιο σας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τουρισμό που περιμένουμε από τον Οκτώβριο είναι αυτό που συζητάμε τώρα;».

Για την επιχειρούμενη επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου της άσκησης επαγγέλματος των Ξεναγών έκανε λόγο η κα Σπυριδάκη ζητώντας επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των Σχολών των Ξεναγών ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως και επαρκώς στην πολυθεματικότητα του Τουρισμού, αλλά και την αποφυγή «στενών ερμηνειών» που δεν ανταποκρίνονται στον «πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Κυρία Υπουργέ εδώ απαιτείται μία νομοθετική παρέμβαση μόνο για αυτό το θέμα. Ένα νομοσχέδιο οπού θα έχουμε ολιστική προσέγγιση του ζητήματος. Έρχεστε με το νόμο αυτό, ουσιαστικά περιορίζετε τον ορισμό και το πλαίσιο εργασίας του ξεναγού αφήνοντας ανεξέλεγκτο και χωρίς πλαίσιο όλα όσα είναι εκτός του ορισμού. Και τί θέλω να πω με αυτό. Όλα όσα δεν είναι στον ορισμό του ξεναγού ποιος θα μπορεί να τα κάνει; Πως θα διασφαλίζεται η ποιότητα της υπηρεσίας και κατ’ επέκταση της εμπειρίας του επισκέπτη; Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας απέναντι στον κίνδυνο ο κάθε μεγάλος Tour Operator να εκμεταλλευτεί αυτή σας τη νομοθέτηση και να προσφέρει χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες και εκμεταλλευόμενος το προσωπικό του» - είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Τη διαφωνία της, επίσης, εξέφρασε η κα Σπυριδάκη με τη σύνθεση της προβλεπόμενης «Ειδικής Επιτροπής Τουρισμού» με βάση το άρθρο 53 λέγοντας πως «δε νοείται να μην περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το μοντέλο εκπροσώπησης να είναι ελλιπές. Στόχος πρέπει να είναι η διευκόλυνση και η διεύρυνση των συνεργειών σε μία ευρεία και συμμετοχική βάση».

Κλείνοντας, η Βουλευτής και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, επεσήμανε τα δύο σημεία στα οποία το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής διαφοροποιείται από την Κυβέρνηση ως προς τη συνολική προσέγγιση του Τουρισμού: «οι όποιες πολιτικές στον τομέα του Τουρισμού, για να είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω, με θεσμούς, που θα διασφαλίζουν τη συντονισμένη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θα προωθούν το διάλογο και τις συμμετοχικές διαδικασίες. […] Εμείς οραματιζόμαστε ένα βιώσιμο και αειφόρο τουρισμό στο πλαίσιο ενός μοντέλου βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία και τις ανάγκες του ανθρώπου. Για τον τομέα του Τουρισμού, αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ολιστικό τρόπο όλα τα θέματα και τα προβλήματα ουσίας, όπως π.χ ο υπερτουρισμός, ο σεβασμός στην κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων, η διασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων με σταθερή απασχόληση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και πολλά άλλα».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ