ΚΡΗΤΗ
ΙΤΕ: Η θερμοκρασία στο κέντρο του Ηρακλείου ξεπερνά ό,τι μπορεί να… αντέξει ένας άνθρωπος!
Στους 34 βαθμούς Κελσίου έφτασε ο δείκτης θερμικής άνεσης- Τι σημαίνει αυτό, με βάση το Eργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ.
Της Κατερίνας Μυλωνά
«Έχει ζέστη», «καιγόμαστε», «κλείνουν σχολεία και υπηρεσίες…»… Πρόκειται για υπερβολές ή βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα;
Το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον (http://rslab.gr) του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο του Ηρακλείου, σε σημεία, όπως είναι τα Λιοντάρια.
Οι ερευνητές, Μανώλης Παναγιωτάκης, Μαρία Γκολέμη και η προπτυχιακή φοιτήτρια Φυσικής, Αργυρώ Γατή, προχωρούν σε μετρήσεις θερμικής άνεσης σε τοπική κλίμακα, λαμβάνοντας υπόψη την αστική μορφολογία και την κάλυψη της αστικής επιφάνειας. Στόχος των μετρήσεων είναι η καταγραφή της θερμικής καταπόνησης σε πολίτες και επισκέπτες της πόλης, σε κεντρικά σημεία του αστικού ιστού, τα οποία επιλέχθηκαν με βάση την εκτίμηση της έκθεσης στις καιρικές συνθήκες, δηλαδή δυο εξωτερικοί χώροι χωρίς σκίαση και ένας με σκίαση δημιουργούμενη από το αστικό πράσινο. Οι ταυτόχρονες μετρήσεις που πραγματοποιούνται με χρήση ειδικού εξοπλισμού, είναι κατάλληλες για την εκτίμηση του δείκτη θερμικής καταπόνησης WBGT (Wet Bulb Globe Temperate) σε τοπικό επίπεδο.
«Δεν υποφέρεται…»
Η μέτρηση στη 1.40 το μεσημέρι επιβεβαίωνε ό,τι αισθάνεται οποιοσδήποτε είναι εκτός σπιτιού και κλιματιστικού: η θερμοκρασία είναι σε επίπεδα που δεν μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος!
Όπως είπε στο Cretalive ο κ. Παναγιωτάκης, ο δείκτης WBGT έφτασε τους 34 βαθμούς Κελσίου, ξεπέρασε, δηλαδή, το ανώτατο όριο που μπορεί κανείς να βρίσκεται υπό τον ήλιο. Είναι αδύνατο να εργαστεί, να κάνει οποιαδήποτε άσκηση, να κυκλοφορεί στους δρόμους…
Ο συγκεκριμένος δείκτης παρέμενε υψηλά για αρκετή ώρα, στις 3.15 το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν 33,4 βαθμούς.
Να πούμε πως το όριο είναι 32,3 βαθμοί Κελσίου, όταν περνάμε αυτή την… κόκκινη γραμμή όποιος είναι στο έλεος του ήλιου κινδυνεύει, εκτός των άλλων, από θερμοπληξία και, φυσικά, πρέπει να λαμβάνει μέτρα προστασίας, όπως την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού.
Δείτε επίσης:
Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για τον καύσωνα: Πότε θα πάρουμε "ανάσα δροσιάς"
Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα και οδηγίες στους πολίτες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο