ΚΡΗΤΗ
"Ιστορική η ίδρυση Τμήματος Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης"
Tι αναφέρει το Συμπόσιο Πολιτισμού
Ο πολιτισμικός φορέας «Συμπόσιο Πολιτισμού», που έχει ως θεμελιακή αρχή την προώθηση και της Φιλοσοφίας, χαιρετίζει την δημιουργία αμιγούς Τμήματος Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θεωρώντας πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον πολιτισμό και την παιδεία, στρατηγικού βάθους όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο και στο νησί μας αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όπως σημειώνει:
"Το μείζον αυτό πολιτισμικό γεγονός πραγματοποιείται με την μορφή μετονομασίας του άλλοτε Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών που λειτουργούσε μέχρι τώρα, σε Τμήμα Φιλοσοφίας και δημοσιεύεται στον ιστότοπο esos.gr, με την μορφή ρεπορτάζ για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στις 7 -3- 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η παρέμβαση του Πρύτανη του Ιδρύματος κ. Κοντάκη, υπήρξε καθοριστική για την εν λόγω εξέλιξη αφού κάποιοι ήθελαν να δημιουργηθεί τομέας παιδαγωγικών σπουδών εντός του Τμήματος Φιλοσοφίας ενώ υπάρχει ανεξάρτητο Παιδαγωγικό Τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στοιχείο το οποίο αν συνέβαινε θα υποβάθμιζε εξαρχής την ανάπτυξη της Φιλοσοφίας.
Η Φιλοσοφία μέσα από την κριτική σκέψη, στα μεγάλα θέματα της πολιτικής, της επιστήμης, της οικονομίας, της τεχνολογίας, της ζωής κ.λ.π είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει σε συνεργασία και με τις άλλες Ανθρωπιστικές Επιστήμες μία ισχυρή αυτόνομη κοινωνία πολιτών η οποία θα υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, τις οικουμενικές αξίες, (Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Αγάπη, Φιλία, Αδερφοσύνη κ.λπ.), δημιουργώντας υψηλά υποδείγματα πνευματικότητας, ορθολογισμού και ηθικής.
Ταυτόχρονα, σε διαρκή διάλογο με τις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, μπορεί να θέσει όρια ηθικά και πολιτικά για τις αναδυόμενες νέες τεχνολογίες ιδιαίτερα την Τεχνητή Νοημοσύνη, για την ενδυνάμωση των Πολιτικών Ελευθεριών , παράμετρος απολύτως απαραίτητη για την αυτονομία της ανθρώπινης προσωπικότητας και αξιοπρέπειας, επομένως και για την ουσία λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος στην θεσμική του έκφραση. Επίσης θα παρέχει στρατηγικές αναλύσεις βάθους στην πολυπλοκότητα της παγκοσμιοποίησης στο πολιτικό σύστημα της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζουμε πως το αίτημα για δημιουργία Τμήματος Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τέθηκε για πρώτη φορά το 1982 από μία πλευρά του φοιτητικού κινήματος, με προοπτική το Τμήμα Φιλοσοφίας να λειτουργήσει εντός της Σχολής των Θετικών Επιστημών, στην κατεύθυνση της Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας. Οι ίδιοι προαναφερόμενοι φορείς είχαν θέσει την δημιουργία Μουσικής Ακαδημίας στην Κρήτη, το πρώτο αίτημα υλοποιήθηκε μετά από 42 χρόνια, το δεύτερο που η αναγκαιότητά του για την Κοινωνία και τον Πολιτισμό είναι εκρηκτική, παραμένει μη υλοποιήσιμο !
Το πρώτο παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Ηρακλείου το 2006 με ασύλληπτη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, έθεσε ξανά το ζήτημα ίδρυσης Τμήματος Φιλοσοφίας.
Κάτω από το βάρος αυτής της επιτυχίας δημιουργίας Τμήματος Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αποκτά ξεχωριστή σημασία η εκδήλωση «Εγκέφαλος Και Τεχνητή Νοημοσύνη Μια Συναρπαστική Δυναμική Αλληλεπίδραση» που συνδιοργανώνουν, την Τρίτη 26 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ. στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο