ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Πόσο κοστίζει τελικά ένα σουβλάκι- Οι τιμές για το εθνικό μας fast food

Όλα όσα αναφέρουν στο Cretalive ο πρόεδρος των Ψητοπωλών και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού

Σουβλάκι, Πίτα, Γύρος

Αρκετή συζήτηση έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται γύρω από την τιμή που έχει το σουβλάκι, το οποίο έχει αναχθεί σε...εθνικό μας fast food.

Σε πολλά ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η πίτα γύρος ή σουβλάκι έχει σπάσει το «φράγμα» των πέντε ευρώ, γεγονός που εφόσον ισχύει καθιστά το προϊόν πανάκριβο, όμως ο Γιώργος Μαργαριτάκης αντιπρόεδρος Επισιτισμού νομού Ηρακλείου και πρόεδρος των Ψητοπωλών απαντά κατηγορηματικά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει τουλάχιστον σε ότι αφορά το Ηράκλειο. «Οι ταμπέλες που λένε ότι έχουμε το ακριβότερο σουβλάκι στην Ελλάδα και στην Κρήτη δεν ισχύουν» λέει ευθέως.

Ο ίδιος τονίζει πως εάν επιθυμούμε να κάνουμε σύγκριση αυτή οφείλει να γίνεται επί των ίδιων πραγμάτων και εξηγεί ότι είναι διαφορετική η αθηναϊκή πίτα, που όπως όλοι ξέρουμε είναι σχεδόν… μία μπουκιά σε σχέση με το τοπικό σουβλάκι. «Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της πίτας. Έχουμε αθηναϊκές, μικρές, κανονικές, γίγας και ψωμάκια» λέει ο κ. Μαργαριτάκης. 

Στο τραπέζι της συζήτησης θέτει επίσης έναν επιπλέον παράγοντα που επιβαρύνει αισθητά το πορτοφόλι του καταναλωτή: αυτόν των delivery. «Άλλες τιμές υπάρχουν στα καταστήματα και άλλα στο delivery. Η διανομή είναι πιο ακριβή κατά ένα ευρώ επιπλέον από το να ψωνίσει ο πελάτης από  το μαγαζί». 

Ο πρόεδρος των Ψητοπωλών Ηρακλείου υπογραμμίζει ακόμα το γεγονός της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους αλλά και της αγοράς των πρώτων υλών. «Έχει πολύ κόστος και θα κλείσουν πολλά σουβλατζίδικα καθώς για να φτιαχτεί μία πίτα υπάρχουν πολλά έξοδα. Τα υλικά και τα ρεύματα έχουν εκτινάξει τα κόστη στα ύψη», λέει.

Οι μέσες τιμές, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μαργαριτάκη, ξεκινάνε από 4.80 ευρώ για έναν παραδοσιακό γύρο ή μία πανσετόπιτα. Η πίτα σουβλάκι και λουκάνικο κοστίζουν 15- 20 λεπτά φθηνότερα. «Αυτό που έχει μειωθεί κατά πολύ είναι το καλάθι κάθε πελάτη ο οποίος παλιότερα ψώνιζε 15-20 ευρώ ενώ σήμερα ψωνίζει 7- 8 ευρώ. Έχει όρεξη να φάει σουβλάκι αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα», τονίζει.

Image
Γιώργος Μαργαριτάκης

«Ανακρίβειες» χαρακτηρίζει όσα λέγονται και γράφονται για τιμές στο σουβλάκι πάνω από τα δέκα ευρώ και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης, Μαρία Αντωνακάκη. «Παρά τα τεράστια έξοδα και τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι επαγγελματίες ψητοπώλες κρατάνε σε λογικά επίπεδα τις τιμές για το εθνικό μας fast food», επισημαίνει στο Cretalive η κα. Αντωνακάκη τονίζοντας παράλληλα πως «τα εξωφρενικά κόστη συναντώνται το καλοκαίρι σε πολύ μικρά τουριστικά νησιά και αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά».

Image
Μαρία Αντωνακάκη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση