ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο: "Οι πρόσφυγες μιλούν σε πρόσφυγες"
Ανοιχτή συζήτηση από την Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες στην Ελλάδα
«Οι πρόσφυγες μιλούν σε πρόσφυγες» ήταν το θέμα ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από την Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου και προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν πρόσφυγες ουκρανικής, κουρδικής, ιρανικής και αραβικής καταγωγής που ζουν στην πόλη του Ηρακλείου, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις ιστορίες από τη ζωή τους, καταφέρνοντας μέσα από τις περιγραφές τους να αναδείξουν τις σκοτεινές αλλά και τις φωτεινές, όπως είπαν, πτυχές της καθημερινότητάς τους σε μια χώρα μακριά από την πατρίδα τους.
Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Πέτρος Μάστακας, πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που δίνουν φωνή στους πρόσφυγες. «Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που κυνηγήθηκαν στις πατρίδες τους, έφυγαν διωκόμενοι, ήρθαν στην Ελλάδα έλαβαν την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα, δηλαδή εγκρίθηκε από τις ελληνικές αρχές το ότι κινδυνεύουν στην πατρίδα τους και πρέπει να ζήσουν στην Ελλάδα και προσπαθούν να φτιάξουν μία καινούργια ζωή. Κάποιοι από αυτούς αυτή την καινούργια ζωή προσπαθούν να τη φτιάξουν στην Ελλάδα και τα καταφέρνουν» ανέφερε ο κ. Μάστακας που πρόσθεσε ότι σε αυτή τη σειρά εκδηλώσεων οι πρόσφυγες μιλάνε στους πρόσφυγες, μοιράζονται αυτό που έχουν ζήσει για να εμπνεύσουν κι άλλους πρόσφυγες.
Η εκδήλωση στο Ηράκλειο ήταν η Τρίτη κατά σειρά, ενώ ο κ. Μάστακας ανέφερε ότι στο νησί η φιλοξενία των προσφύγων είναι υποδειγματική. «Η Κρήτη είναι υποδειγματική στη φιλοξενία των προσφύγων, είτε ως μέρος του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που ολοκληρώνεται φέτος, είτε και χωρίς αυτό. Επιδιώκουμε να ακουστεί αυτή η φωνή. Αυτή η φωνή είναι ένα θετικό αφήγημα για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος, τι μπορεί να καταφέρει η Ελλάδα, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο ενθουσιασμός και οι δεξιότητες των προσφύγων» πρόσθεσε ο υπεύθυνος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Η υπεύθυνη του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την Αναπτυξιακή Ηρακλείου Δήμητρα Καμπέλη, εξήγησε ότι το επόμενο στοίχημα είναι να «συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε και να κλείσουμε το ΕΣΤΙΑ όσο μπορούμε καλύτερα» συμπληρώνοντας ότι αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση και επίτευξη ενός στόχου «όταν μαθαίνουμε ιστορίες των ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν κοντά μας και πληροφορούμαστε ότι προοδεύουν. Μαθαίνουμε ότι έχουν ενταχθεί, είτε έχουν επιλέξει να μείνουν στην Κρήτη, είτε στην Ελλάδα ή έχουν φύγει στο εξωτερικό».
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Ναϊμ, ο Μοχάμεντ που έφτασε στην Κρήτη ως ασυνόδευτο ανήλικο και η Ταμάρα από την Ουκρανία, που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους. Στην εκδήλωση μίλησε και η κ. Σιμίν Σατμάν από την Περσία, που έφτασε στη χώρα το 1974 με το σύζυγό της και τις δύο κόρες της 8 και 10 ετών τότε. Μιλώντας στους παρευρισκόμενους μίλησε για την ιστορία της, αλλά και την αγάπη με την οποία, όπως είπε, την αγκάλιασε η κοινωνία της Κρήτης.
Η σειρά ανοιχτών κύκλων συζητήσεων «Οι πρόσφυγες μιλούν σε πρόσφυγες» ξεκίνησε από την Ύπατη Αρμοστεία τον Δεκέμβριο του 2021. Οι προσκεκλημένοι είναι πρόσφυγες που έχουν ενταχθεί στη χώρα σε κοινωνικό, οικονομικό, γλωσσικό και πολιτιστικό επίπεδο και καλούνται να μιλήσουν σε άλλους πρόσφυγες με βάση την ιστορία τους και με στόχο να δώσουν ώθηση και στήριξη και σε άλλους.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο