ΚΡΗΤΗ

INNODAYS: Νέοι δρόμοι για την ανάπτυξη και αειφορία του Αγροδιατροφικού τομέα στην Κρήτη

Μια σημαντική συζήτηση στο πλαίσιο των Ημερών Καινοτομίας - Οι προκλήσεις, τα προβλήματα, οι προοπτικές - Δείτε βίντεο

INNODAYS: Νέοι δρόμοι για την ανάπτυξη και αειφορία του Αγροδιατροφικού τομέα στην Κρήτη

"Νέοι δρόμοι για την ανάπτυξη και αειφορία του Αγροδιατροφικού τομέα στην Κρήτη" είναι το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σάββατου, στο πλαίσιο του τριήμερο “InnoDays 2023”: «Ημέρες Καινοτομίας 2023 – Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής», που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Μιχάλης Καθαράκης, Διαχειριστής του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC).




Στην συζήτηση συμμετείχαν :

Θεόδωρος Μπένος, Ερευνητής και σύμβουλος πολιτικής, Πανεπιστήμιο Zuyd
Έλλη Τσιφόρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Αντώνιος Γυπάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού & Προγραμματισμού, Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας
Σπύρος Μπαλαντίνος, Υπεύθυνος Παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου - Επιχειρηματίας
Θωμάς Αραπογιάννης, Διευθυντής Αγροδιατροφικού Τομέα TÜV HELLAS (TÜV NORD)
Χαράλαμπος Κασίμης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Αθηνών.



"Η Κρήτη επηρεάζεται από την κλιματική κρίση και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ερημοποίησης. Το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Πρόκληση αποτελούν ο σχεδιασμός πολιτικών αλλά και η τεχνολογία και η καινοτομία που θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος" επεσήμανε - μεταξύ άλλων - ο κ. Κασίμης
Ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι "η Κρήτη δέχεται περίπου το ένα τρίτο του τουρισμού της χώρας αλλά η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων είναι κάτω του 20%"! 
Όπως είπε το Περού συγκρότησε Υπουργείο Γαστρονομίας και είναι στο τοπ 3 των γαστρονομοκων προορισμών"

Από την πλευρά της η κ. Τσιφόρου τόνισε ότι ".η μεγάλη πρόκληση και στόχος της εποχής μας είναι με μια λέξη,  η βιωσιμότητα". 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αποτελεί ορόσημο για το πώς θα χαράσσεται η πολιτική για τον αγροτικό τομέα.


innodays macc

"Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο για τη γαστρονομία"

"Τα δυνατά χαρτιά της Κρήτης είναι ο τουρισμός και η αγροδιατροφή. Η κρητική κουζίνα από μόνη της αποτελεί λόγο επίσκεψης του νησιού" υπογράμμισε ο κ. Μπένος για να τονίσει ότι "χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο για τη γαστρονομία"

"Έχουμε πάρα πολλά παραδοσιακά προϊόντα αλλά δεν μπορούμε να αναδείξουμε την αξία τους", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μπαλαντίνος, επισημαίνοντας ότι "φτάνουμε να παράγουμε προϊόντα που θα έπρεπε να έχουν προστιθέμενη αξία και να είναι στην κορυφή του είδους και παλεύουμε να τα πουλήσουμε σε λαϊκές και τοπικα σούπερ μάρκετ".
Όπως είπε, έρχονται τουρίστες και δε δοκιμάζουν προϊόντα γιατί δεν τα προβάλλουμε

"Η ανταγωνιστικότητα είναι συνδεδεμένη με τις νέες τεχνολογίες", είπε ο κ. Γυπάκης και τόνισε πως η κρητική γεωργία με τα εξαιρετικά προϊόντα έχει πλεονεκτήματα και ευκαιρίες αλλά έχει να αντιμετωπίσει και αρκετές προκλήσεις οικονομικής φύσεως, όπως και την κλιματική αλλαγή. Μίλησε για "εισαγωγή της ψηφιακής γεωργίας" προκειμένου να ενδυναμωθεί η αγροτική οικονομία του νησιού.

innodays macc

H περίπτωση της Θεσσαλίας και η ανάγκη συνεργασίας

Στις προκλήσεις και τις αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση αναφέρθηκε και ο κ. Αραπογιάννης υπογραμμίζοντας πως "η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μείνει. Η Θεσσαλία μας ταρακούνησε όλους".
Μίλησε για την εντεινόμενη επισιτιστική κρίση παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι "για να τραφεί ο πληθυσμός της γης πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων κατά 60%".

Ειδικότερα για την Ελλάδα αναφέρθηκε στο πρόβλημα του "μικρού κλήρου" και στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα από Πολιτεία για να γίνουν συνενώσεις "όπου υπάρχει σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας". 
Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι "Σαν Έλληνες δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε".
Ειδικά για την Κρήτη υποστήριξε ότι "θα μπορούσε να είναι πυρήνας βιολογικής καλλιέργειας, ειδικά το ελαιόλαδο". 

innodays macc






Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση