ΚΡΗΤΗ
Η υπογεννητικότητα "απειλεί" και την Κρήτη: Μειώθηκαν οι γεννήσεις
Μειώθηκε το πλήθος των τετραμελών οικογενειών - "Κερδίζει έδαφος" το σύμφωνο συμβίωσης - Νέα ενδιαφέροντα δεδομένα προκύπτουν από την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων της απογραφής του πληθυσμού
Ενδιαφέροντα είναι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων που προέκυψαν από την απογραφή του πληθυσμού. Τα νέα αυτά δεδομένα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή και αφορούν στα αποτελέσματα της απογραφής του μόνιμου πληθυσμού κατά ομάδες ηλικιών, οικογενειακή κατάσταση και σύνθεση νοικοκυριού. Όπως για την Περιφέρεια Κρήτης η υπογεννητικότητα, "χτυπά" και το νησί, αφού σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή του 2011 οι γεννήσεις μειώθηκαν σημαντικά το 2021, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το πλήθος των υπερηλίκων άνω των 80 ετών.
Όπως συνάγεται και από τον παραπάνω πίνακα η ηλικιακή ομάδα βρεφών, νηπίων και μικρών παιδιών έως 9 ετών κατέγραψε σημαντική μείωση σε σχέση με το 2011. Το 2021 στην ομάδα αυτή πληθυσμού εντάσσονταν 62.214 αγόρια και κορίτσια, ενώ στην προηγούμενη απογραφή το αντίστοιχο σύνολο ήταν 69.924 άτομα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο παιδικός πληθυσμός μειώθηκε μέσα στη δεκαετία κατά 7.710 άτομα.
Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα των υπερηλίκων, των ατόμων δηλαδή άνω των 80 ετών, σε επίπεδο Κρήτης καταγράφηκε αύξηση κατά 8.911 άτομα. Το 2011 οι γέροντες άνδρες και γυναίκες ήταν 32.528 και το 2021 ο αριθμός του ήταν 41.439.
Μειώθηκε το πλήθος των αλλοδαπών
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για τον πληθυσμό της Κρήτης αφορά στην ιθαγένεια των μόνιμων κατοίκων του νησιού. Η συντριπτική πλειονότητα έχει την ελληνική ιθαγένεια σε ποσοστό 91,8%. Μείωση της τάξης του 19,5% κατέγραψε το πλήθος των μόνιμων κατοίκων με ιθαγένεια ξένης χώρας. Οι αλλοδαποί το 2021 ανέρχονταν συνολικά σε 50.986 άτομα και οι μισοί περίπου από αυτούς είναι αλβανικής ιθαγένειας.
Τα σύμφωνα συμβίωσης κερδίζουν έδαφος
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία της απογραφής στην Κρήτη και για την οικογενειακή κατάσταση των μόνιμων κατοίκων. "Κερδισμένος" θεσμός της δεκαετίας αναδεικνύεται το σύμφωνο συμβίωσης που κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση. Ειδικότερα, κατά 1,6% αυξήθηκε το πλήθος των άγαμων πολιτών, ενώ μειώθηκε κατά 7% το πλήθος των έγγαμων. Κατά 5% αυξήθηκαν οι χήροι, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση κατά 81,7% στο πλήθος των ζευγαριών που βρίσκονται σε διάσταση και 63,8% στα διαζευγμένα ζευγάρια.
Μειώθηκαν οι τετραμελείς οικογένειες
Σημαντική αύξηση κατέγραψε το πλήθος των πολιτών που ζουν μόνοι τους και μάλιστα σε ποσοστό της τάξεως του 18%. Όσον αφορά στο μέγεθος των νοικοκυριών, οι οικογένειες με δύο μέλη, οι τριμελείς, οι τετραμελείς και οι οικογένειες με πέντε και περισσότερα μέλη κατέγραψαν μείωση με τη μεγαλύτερη να εντοπίζεται στις οικογένειες των τεσσάρων μελών κατά 3,9%.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021 ο μόνιμος πληθυσμός της Κρήτης ανέρχεται σε 624.498 άτομα και κατέγραψε οριακή αύξηση κατά 0,2% σε σύγκριση με το 2011. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 3,6% εμφάνισε στην τελευταία απογραφή το πλήθος των νοικοκυριών στην Κρήτη που υπολογίστηκαν σε 250.389.
Δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με τα στοιχεία για τον μόνιμο πληθυσμό σε όλη την επικράτεια:
Φωτογραφία από .shock via vista.create
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη