Η Πολιτική Προστασία...μέσα από την οικογένεια και οι νέες γενιές εθελοντών

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Με σημείο αναφοράς τον πρωτογενή φορέα κοινωνικοποίησης, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου στοχεύει στη δημιουργία εκπαιδευόμενων ομάδων, όπου μέλη τους θα είναι ολόκληρες οικογένειες που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να μάθουν να λειτουργούν συντονισμένα κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ιδιαίτερη μέριμνα

Σε οικογένειες όπου τα μέλη της ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (όπως είναι τα Α.μεΑ) ή οι μετανάστες ,ο βαθμός ενεργοποίησης και διάθεσης για μία τέτοιους είδους εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Και μπορεί να αποτελέσει και ιδιαίτερο στόχο  για το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί ο κάθε ΟΤΑ, προκειμένου και  προτεραιότητες να δοθούν και ουσιαστική βοήθεια να παρασχεθεί.

Η εκπαίδευση μπορεί να υλοποιηθεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου (υπεύθυνος οργάνωσης και συντονισμού: Στρατήγης Γιώργος) σε συνεργασία  με τις εθελοντικές ομάδες και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της πόλης, ούτως ώστε και οι εκπαιδευόμενοι να ενεργοποιηθούν, αλλά και να αποκτήσουν ευρύτερη γνώση και  του αντικειμένου και των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο τους.

Επιγραμματικά,  οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι:

Να εκπαιδεύσει και να εκπαιδεύσει όλα τα μέλη μιας οικογένειας σε θέματα αυτοπροστασίας

Να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας

Να ενημερώσει τον πληθυσμό για τις δημόσιες υπηρεσίες που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία

Να συστηθούν στο κοινό όλες οι πιστοποιημένες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην πόλη

Να συστήσει τις υπηρεσίες της πόλης στην πόλη

Να παρουσιάσει στο κοινό όλα τα μέτρα - δράσεις πρόληψης για φυσικές καταστροφές

Οικογένεια Πολιτικής Προστασίας:

Πρόκειται για μία καινοτόμο μέθοδο ενημέρωσης και κατάρτισης του πληθυσμού.

Έχει άμεση επίδραση σε συγκεκριμένες ομάδες -στόχους

Προετοιμάζει την τοπική κοινωνία για πιθανούς κινδύνους

Δημιουργεί τους μελλοντικούς εθελοντές μέσω των νεότερων μελών της ομάδας της


Του Αντώνη Παντινάκη

Ένα νέο καινοτόμο εκπαιδευτικό μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα ξεκινά από την οικογένεια, θα εκτείνεται στην κοινωνία και θα δημιουργεί νέες γενιές πλήρως καταρτισμένων πολιτών, παρουσιάστηκε χθες στην ανοιχτή ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου με θέμα την «Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών».

Με σημείο αναφοράς τον πρωτογενή φορέα κοινωνικοποίησης, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου στοχεύει στη δημιουργία εκπαιδευόμενων ομάδων, όπου μέλη τους θα είναι ολόκληρες  οικογένειες που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να μάθουν να λειτουργούν συντονισμένα κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Θα διαμορφωθεί, δηλαδή, ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν ταυτόχρονα να επιμορφωθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους οι γονείς με τα παιδιά τους (και όχι ατομικά ο καθένας), με σκοπό -όταν και αν καταστεί αναγκαίο- τα μέλη μίας οικογένειας να μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους σε συνανθρώπους τους.

Το εναλλακτικό μοντέλο εκπαίδευσης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου επικεντρώνεται στην πρακτική του εφαρμογή.

Ενδεικτικά: Οι πρώτες βοήθειες , η  πυρόσβεση με φορητό πυροσβεστήρα ,ο απεγκλωβισμός από τροχαίο, όπως  και κάθε μορφής προληπτικής ενέργειας για την «απόκρουση» ενός κινδύνου ή έντονου φυσικού φαινομένου,  είναι μερικές ενότητες απ' τις οποίες η συνεργασία και ο συντονισμός των μελών της οικογένειας  μπορεί να οδηγήσει

στην ενδυνάμωση και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών προκύπτουν, μέσα από μια στοχευόμενη και  συμμετοχική-βιωματική διαδικασία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ