ΚΡΗΤΗ
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στην εναρκτήρια συνάντηση του Erasmus+
«Ανάπτυξη δεξιοτήτων αντίληψης κινδύνου και λήψης ασφαλούς απόφασης στους έφηβους»
Η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης συνεχίζοντας την πορεία της στο χώρο των ευρωπαϊκών συνεργασιών συμμετέχει μαζί με κορυφαίους εκπαιδευτικούς κι ερευνητικούς φορείς σε μια ευρωπαϊκή σύμπραξη συνεργασίας Erasmus+ (KA220) η οποία ασχολείται με ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα όχι μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά για ολόκληρη την κοινωνία.
Πρόκειται για το έργο & SAFETeen - Ανάπτυξη δεξιοτήτων αντίληψης κινδύνου και λήψης ασφαλούς απόφασης στους έφηβους σε ζητήματα Οδικής ασφάλειας».
Το έργο έχει ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των εφήβων για την υιοθέτηση ασφαλών συμπεριφορών στο δρόμο. Ειδικότερα προσβλέπει στην ανάπτυξη της δεξιότητας λήψης αποφάσεων και αντίληψης της αίσθησης κινδύνου στους εφήβους κατά τις μετακινήσεις τους. Απώτερος στόχος είναι η μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Για το σκοπό αυτό, η σύμπραξη θα αναπτύξει καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία, που περιλαμβάνουν Παιδαγωγικό Οδηγό για τους εκπαιδευτικούς, μια ψηφιακή εργαλειοθήκη(εργαλείο εικονικής πραγματικότητας VR και εργαλείο έκτακτης ανάγκης) για μαθητές και νέους, εμπλουτισμένη με παιδαγωγικές πρακτικές για εκπαίδευση στην ασφαλή μετακίνηση. Μέσα απόδιαδραστικές εμπειρίες μάθησης με εξαιρετικά ρεαλιστικές προσομοιώσεις και με τη συνδρομή ενός εργαλείου αυτοαξιολόγησης που θα ενημερώνει για την ικανότητα μετακίνησης σε πραγματικές συνθήκες ζωής, οι μαθητές θα βιώσουν τους κινδύνους της απερίσκεπτης συμπεριφοράς και θα μάθουν τα προσωπικά τους όρια. Τέλος στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης και της διασύνδεσης τάξης - σχολείου - οικογένειας, το έργο θα απευθύνεται και στους γονείς επιδιώκοντας να προσεγγίσει συστημικά το μείζον αυτό πρόβλημα.
Το ευρωπαϊκό έργο διάρκειας τριών χρόνων θα υλοποιήσει μια σύμπραξη οργανισμών από πέντε διαφορετικές χώρες: Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τρεις εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς κι ερευνητικούς φορείς της Κρήτης.
Συντονιστής είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Σχολή Επιστημών Υγείας) ενώ με την ιδιότητα των εταίρων συμμετέχουν το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας και η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης. Μαζί τους συμπράττει το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια (Ισπανία), το Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Γραφείο της Τοσκάνης (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο Turku (Φινλανδία), το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick στην Λευκωσία (Κύπρος).
Περισσότερες πληροφορίες σύντομα εδώ.
Στην πρώτη και ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση που έλαβε χώρα στην έδρα του ΙΤΕ, η ΠΔΕ Κρήτης εκπροσωπήθηκε από την υπ. Προώθησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΔΕ Κρήτης κα. Αρετή Βουράκη και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Οικονομικών της ΠΔΕ Κρήτης κ. Εμμανουήλ Σταυρακάκη. Η πρώτη φάση του έργου που θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση σχετικών στάσεων εφήβων, εκπαιδευτικών και γονέων μέσα από εστιασμένες ομάδες έρευνας συνδυαστικά με ατομικές συνεντεύξεις, θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
Είναι η δεύτερη φορά που η ΠΔΕ Κρήτης συνεργάζεται με το ΙΤΕ και το ΕΛΜΕΠΑ στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτωνErasmus+ με στόχο την παραγωγή καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού που απαντά σε διαπιστωμένες ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας και συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
Το 2019 η ΠΔΕ Κρήτης συμμετείχε με το ΙΤΕ στο πρωτοποριακό έργο Erasmus+ Sea4all για την ευαισθητοποίηση σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά ενώ το 2021 ολοκληρώθηκε η συνεργασία της ΠΔΕ Κρήτης με το ΕΛΜΕΠΑ για το έργο Codekills4roboticsπου προωθούσε τη διδασκαλία μαθημάτων μέσω ρομποτικής σε μαθητές Δημοτικού.
Το εκπαιδευτικό υλικό όλων των προγραμμάτων καθώς και οι ιστοσελίδες τους είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΠΔΕ Κρήτης.