ΚΡΗΤΗ
Ι. Πανδή: Η Κρήτη, το ΙΤΕ, οι νευρώνες και οι επιστήμονες που αλλάζουν επάγγελμα!
Τι αναφέρει στο Cretalive η υποψήφια διδάκτορας που βραβεύεται από τον Σύλλογο Φίλων του ΙΤΕ.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Η ανθρώπινη συμπεριφορά μπαίνει στο μικροσκόπιο της υποψήφιας διδάκτορα στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννας Πανδή, στην οποία απονέμεται το βραβείο του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η εκδήλωση γίνεται σήμερα, στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
«Είναι μεγάλη μου τιμή να λαμβάνω αυτή τη διάκριση, η οποία αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει όλα τα μέλη του εργαστηρίου υπό την επίβλεψη της Δρ. Γιώτας Ποϊράζη στον τομέα των Νευροεπιστημών. Η αναγνώριση αυτή είναι για μένα ένα σπουδαίο κίνητρο να συνεχίσω με ακόμα περισσότερη αποφασιστικότητα και όρεξη», αναφέρει η ίδια στο Cretalive.
Για το αντικείμενο της έρευνάς της, εξηγεί πως, «γνωρίζοντας ότι στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου ζούμε, χρειάζεται να διατηρούμε παλαιότερες πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε νέες, θελήσαμε να ερευνήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους πραγματοποιείται η ευέλικτη ή προσαρμοστική συμπεριφορά. Οι δενδριτικές συνάψεις των νευρώνων αποτελούν τη βασική μονάδα μάθησης και μνήμης - σχηματίζονται ή/και τροποποιούνται κατά τη διάρκεια της μάθησης για να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις μιας συμπεριφοράς. Ο κύριος στόχος της διδακτορικής μου διατριβής είναι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των συνάψεων των νευρώνων σε μύες (ποντίκια) που πραγματοποιούν προσαρμοστική συμπεριφορά.»
Η ίδια ήρθε στην Κρήτη λόγω του μεταπτυχιακού προγράμματος με εξειδίκευση στις Νευροεπιστήμες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες έρευνας σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο ΙΤΕ.
«Η απόφασή μου να παραμείνω στην Κρήτη για το διδακτορικό μου βασίστηκε στην συνεργασία που είχα στα πλαίσια της μεταπτυχιακής μου εργασίας με εξαιρετικούς ερευνητές, αλλά και ανθρώπους, όπως είναι η Δρ. Γιώτα Ποϊράζη, η Δρ. Νάση Παπουτσή και ο Δρ. Σπύρος Χαυλής. Η υψηλού επιπέδου έρευνα που διεξάγεται στο εργαστήριο της Δρ. Ποϊράζη, καθώς και το συνεργατικό περιβάλλον θα αποτελούν πάντα σταθμό στην ακαδημαϊκή μου πορεία, πέρα από την μεγάλη αγάπη που έχω για το νησί, τις φυσικές ομορφιές και την ζεστασιά που σου προσφέρει», τονίζει.
Σε ερώτηση αναφορικά με το brain drain και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για έναν νέο επιστήμονα στη χώρα μας, απαντά ότι, «εντός συνόρων υπάρχουν πολλές αξιόλογες ερευνητικές ομάδες, μπορώ να σκεφτώ πολλές στο ινστιτούτο που εργάζομαι. Πιστεύω πως υπάρχουν οι συνθήκες για την επιστημονική ανάπτυξη και οι αντίστοιχες υποδομές, αλλά κυρίως λόγω των ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν τα εργαστήρια, ειδικά την τελευταία δεκαετία στην οποία βρίσκομαι στην έρευνα. Λόγω του περιορισμένου κρατικού προϋπολογισμού και των εγχώριων χρηματοδοτήσεων, αλλά και των λιγοστών μόνιμων ερευνητικών θέσεων που ανοίγουν στα ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα μας, εξαιρετικοί ερευνητές αναζητούν μόνιμες θέσεις στο εξωτερικό, είτε απογοητεύονται και αλλάζουν επάγγελμα.»
Η Ι. Πανδή, τέλος, αναφέρει πως «ελπίζω οι ευκαιρίες εργασίας και η στήριξη από το κράτος να είναι αντάξιες των προσπαθειών που καταβάλλονται στα ερευνητικά ιδρύματα από τους ερευνητές όλων των βαθμίδων (μεταπτυχιακούς μέχρι και μόνιμους ερευνητές Α´), ώστε το ήδη υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας να γίνει ακόμη πιο ενθαρρυντικό, χωρίς διακρίσεις, για τη συνεχιζόμενη πρόοδο της επιστήμης.»
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο