Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο... Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη!

"Είναι στο χέρι μας να διαχειριστούμε με σύνεση και ευθύνη το παρόν και το μέλλον του τόπου μας!"

 Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εξέδωσε η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται:

"Σαν σήμερα, κάθε χρονιά από το 1972 στις 5 Ιουνίου, το περιβάλλον γιορτάζει και μας υπενθυμίζει το καθήκον μας.

Η παρατήρηση ορισμένων φαινομένων μεταβολής του φυσικού περιβάλλοντος και της άκρατης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, που οφείλονται σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη στην ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η τρύπα του όζοντος, η αύξηση του CO2, η αλλαγή του κλίματος, έχει οδηγήσει σε έναν προβληματισμό του συνδυασμού της έννοιας της «ανάπτυξης» με την προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς οι κίνδυνοι λειψυδρίας, ερημοποίησης και πλημμυρών πολλαπλασιάζονται το περιβάλλον απαιτεί την προσοχή και φροντίδα μας, καθώς το πλαστικό πνίγει τον πλανήτη και σκοτώνει την πανίδα το περιβάλλον… 

 Το περιβάλλον δεν έχει απεριόριστη «αντοχή», καθώς διακυβεύεται η φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων και, επομένως, δεν μπορεί να υποστηρίξει μια διαρκώς αυξανόμενη ανάπτυξη της παραγωγικής μας δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να αποτελεί μια ηθικά αδιάφορη πραγματικότητα, αλλά αναδεικνύεται ως αξία-ατομική και κοινωνική. Η διαχείριση του βιολογικού πλούτου στον πολιτισμό μας συνδέεται με τρεις, κυρίως, όρους που θέτουν το ηθικοκοινωνικό πλαίσιο ΅της συζήτησης: τη βιώσιμη ή αειφόρο ανάπτυξη, την αξία της βιοποικιλότητας και τα «δικαιώματα των μελλοντικών γενεών»
Είναι ηθικό θέμα η σχέση του ανθρώπου με τη Φύση, καθώς η σχέση αυτή διαμεσολαβείται από την πράξη, καθώς με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου πάνω στο φυσικό σώμα απορρέουν συνέπειες που διακυβεύουν αυτή τη σχέση. Ο άνθρωπος έχοντας αυτοσυνείδηση να προσδιορίζεται, δηλαδή ξέροντας ότι αν και έχει επιλογές πράξης, αποφασίζει να δράσει έτσι, επωμίζεται την ηθική της ευθύνης, καθώς σπάζοντας αιτιακές αλυσίδες, φτιάχνει άλλες και το κάνει συνειδητά. Η ηθική ευθύνη σχετίζεται τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους. Στην ηθική υπάρχουν τα κανονιστικά κριτήρια που πρέπει να δεσμεύουν την ανθρώπινη πράξη. Σημερινές αποφάσεις και πρακτικές μας έχουν τόσο απτές και τόσο σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή μελλόντων ανθρώπων, ώστε αυξάνουν δραματικά το χρονικό ορίζοντα της ηθικής μας μέριμνας και ευθύνη.

Η ευθύνη μας για τις μέλλουσες γενιές έχει δύο μορφές: ευθύνη για την ίδια τη ζωή και την ύπαρξη και ευθύνη για την ποιότητά της. Το περιβάλλον που κληροδοτούμε είναι φυσικό και κοινωνικό και είναι εξίσου σημαντικό για τους απογόνους, όσο οι πόροι και το φυσικό περιβάλλον που κληρονομούν από εμάς. Το κοινωνικό περιβάλλον περιλαμβάνει, πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, νομικούς θεσμούς, αλλά μια εκπαίδευση, μια κουλτούρα, απροσδιόριστα πράγματα, όπως η αίσθηση της κοινότητας, των παραδόσεων της συνεργασίας, ενδιαφέρον για μη προνομιούχα μέλη της κοινότητας, κ.ά. Ένα άλλο ζωτικό συστατικό στην κοινωνική κληρονομιά είναι η γνώση, η τεχνολογική και η θεωρητική. Ακόμη, η πολιτισμική αξία έχει μια πρακτική αξία στο σημείο που μπορεί να κάνει ικανούς τους απογόνους να ξεπεράσουν ανεπάρκειες στους πόρους ικανούς για το περιβάλλον που έχουν κληρονομήσει. Ένα άλλο ζωτικό συστατικό στην κοινωνική κληρονομιά είναι η γνώση, η τεχνολογική και η θεωρητική. Ακόμη, η πολιτισμική αξία έχει μια πρακτική αξία στο σημείο που μπορεί να κάνει ικανούς τους απογόνους να ξεπεράσουν ανεπάρκειες στους πόρους ικανούς για το περιβάλλον που έχουν κληρονομήσει.

Η ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ορίζεται ως :

(1) Η ποικιλότητα γεωλογικών (υποκείμενο πέτρωμα), γεωμορφολογικών
(ανάγλυφο) και εδαφικών χαρακτηριστικών, συνδυασμών, συστημάτων
και διεργασιών 
(2) Η σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους, τα τοπία και τον πολιτισμό: Η
ποικιλία γεωλογικών περιβαλλόντων, φαινομένων και διεργασιών που
δημιουργούν αυτά τα περιβάλλοντα, τα πετρώματα, τα ορυκτά, τα
απολιθώματα και τα εδάφη, όπου τελικά αναπτύσσονται οι συνθήκες για
τη ζωή στη Γη

Η Γεωποικιλότητα απειλείται από:
• Φυσικές διεργασίες (διάβρωση, αποσάθρωση)
• Πιεστική εκμετάλλευση φυσικών πόρων
• Αναγκαίες ανθρώπινες υποδομές
• Ανθρώπινες συμπεριφορές (βανδαλισμοί, συλλογή, φοβίες, πειραματισμούς ανάπτυξης κλπ.)
Συνεπώς:
• Γεωποικιλότητα είναι η ποιότητα που θέλουμε να
διατηρήσουμε
• Γεωδιατήρηση είναι το εργαλείο για να το πράξουμε
• Γεωλογική κληρονομιά είναι το σύνολο που αξίζει να
διατηρήσουμε σε έναν τόπο.
Ως Γεωτουρισμός ορίζεται ο τουρισμός ο οποίος διατηρεί και ενισχύει την τοπική ταυτότητα λαμβάνοντας υπόψη την γεωλογία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την αισθητική, την κληρονομιά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων”. Aruca Declaration 2011

Το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη έχει έκταση 1200 km2 και περιλαμβάνει τον κύριο ορεινό όγκο του ψηλότερου βουνού της Κρήτης από τις βόρειες παρυφές της Μεσαράς, τη λεκάνη του Αμαρίου, το Μαλεβύζι και όλη την προέκτασή του μέχρι τον Κουλούκωνα και τα βόρεια παράλια.   Στην ουσία εκτείνεται σε πέντε καλλικρατικούς δήμους  Τα καρστικά τοπία είναι ιδιαίτερες περιοχές της Γης με μοναδικό ανάγλυφο, συνήθως τραχύ και άγριο, όπου κυριαρχεί η πέτρα και η έλλειψη νερού και εδάφους. Τα μνημεία της γης και οι γεώτοποι του Ψηλορείτη είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκτασή του. Περιλαμβάνουν μοναδικούς σχηματισμούς πετρωμάτων, θέσεις απολιθωμάτων, εντυπωσιακές μορφές του αναγλύφου, σπήλαια και άλλες καρστικές μορφές, πτυχώσεις και ρήγματα των πετρωμάτων, ιδιαίτερα σημαντικές για το φυσικό περιβάλλον εμφανίσεις νερού, στοιχεία αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την πέτρα και το ανάγλυφο, που όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της Γης και του ανθρώπου στον Ψηλορείτη. Πολλοί από αυτούς τους γεώτοπους γειτνιάζουν μεταξύ τους και συνδυαστικά μπορούν να αναπλάσουν μικρά κομμάτια της γεωλογικής ιστορίας του βουνού. Άλλοι πάλι έχουν κοινά γεωλογικά και φυσικά χαρακτηριστικά που ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και όλοι μαζί μια πλήρη θεματική εικόνα του βουνού. Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για τις ανάγκες ανάδειξής τους πολλοί γεώτοποι έχουν ομαδοποιηθεί σε επιμέρους υποπεριοχές. Λόγω του πλούσιου γεωεπιστημονικού περιεχομένου του, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσης, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια εξάπλωση της φήμης αυτού του τόπου.

Είναι στο χέρι μας να διαχειριστούμε με σύνεση και ευθύνη το παρόν και το μέλλον του τόπου μας!!!

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ