Η ΟΓΕ Μοιρών για την παρολίγο γυναικοκτονία

"Με αφορμή το αποτρόπαιο νέο περιστατικό βίας, σε χωριό του Δήμου Φαιστού,  που μόνο από τύχη δεν κατέληξε σε γυναικοκτονία, η Ομάδα Γυναικών Μοιρών (μέλος της ΟΓΕ)  εκφράζει την αλληλεγγύη της στη συγκεκριμένη γυναίκα και εύχεται ταχεία ανάρρωση", αναφέρεται, σε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
"Οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα του μόχθου, θύμα της βίας, με όποια μορφή και αν εκφράζεται. Η ΟΓΕ είναι υπέρ της αυστηριοποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των εγκλημάτων βίας, σε κάθε μορφή τους, κατά των γυναικών, με άξονα το κίνητρο του δράστη. Καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε φαινόμενο ατιμωρησίας ή προσπάθειας να πέσουν στα «μαλακά» οι δράστες τέτοιων απεχθών εγκλημάτων.
Όμως, μαζί με αυτά,  χρειάζεται η δίκαιη οργή και αγανάκτηση που νιώθουμε εμείς όπως και πολλές ακόμα γυναίκες για τη γενικότερη ένταση της βίας,  ο προβληματισμός καθενός και καθεμιάς μας να στραφεί στις οικονομικές, κοινωνικές αιτίες για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία.
Η ατομική εγκληματικότητα δεν αναπτύσσεται σε «κοινωνικό κενό». Η βία, η δολοφονία, η σεξουαλική κακοποίηση, ο βιασμός έχουν τη ρίζα τους στο «δίκαιο» που επιβάλλει η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, τις αξίες που εκπορεύονται από την ίδια τη φύση της: την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης. Σε αυτό το έδαφος γεννιούνται η αλαζονεία, η υποτίμηση της φίλης ή του φίλου, του συναδέλφου, του συντρόφου, η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η υποτίμηση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και από τα δύο φύλα. 
Η κακοποίηση, που φτάνει ακόμα στη δολοφονία αποτελεί σίγουρα την πιο  ακραία, αποκρουστική μορφή βίας, όμως δεν παύει να είναι ένα μόνο από τα πολλά πρόσωπα της βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Τη βία της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλιστης και απλήρωτης δουλειάς, των πλειστηριασμών, την τρομοκρατία της απόλυσης, το να σε ρωτάνε πριν καν πιάσεις δουλειά αν σκοπεύεις να κάνεις παιδί, να σε απολύουν όταν μένεις έγκυος,  την έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών και αυτονόητων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, το συνολικό τσάκισμα της εργασιακής, της οικογενειακής, της προσωπικής μας ζωής."

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ