ΚΡΗΤΗ

Η Ντάικα, η Καρίνα και τα δηλητηριασμένα δολώματα

Δύο μήνες σκληρής δουλειάς για την ΚΟΣ (Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων)

No profile pic

Περισσότερες από 100 φόλες, πολλά σκυλιά και άγρια προστατευόμενα ζώα νεκρά είναι ο απολογισμός του πρώτου διμήνου της δράσης της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ) που δραστηριοποιείται στο νησί από τις 21 Ιουλίου 2016.

Η Κρητική Ομάδα Σκύλων αποτελείται από δύο Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες (χειριστές) και δύο γερμανικά ποιμενικά σκυλιά, που περιπολούν στην ύπαιθρο της Κρήτης χωρισμένοι σε δύο κλιμάκια. Υπηρεσιακά ανήκουν στην Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου (ΑΚΟΚΔ) και επιβλέπονται επιστημονικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ).

 

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικά εκπαιδευμένες Ντάικα και Καρίνα με την επίβλεψη των χειριστών τους Σπύρο Νηστικάκη και Γιάννη Γρηγοράκη έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε περισσότερα από 32 καταγγελλόμενα περιστατικά χρήσης δηλητηρίων τα 23 εκ των οποίων απέδωσαν ευρήματα. Τα αποτελέσματα δυστυχώς τραγικά: περισσότερα από 100 δηλητηριασμένα δολώματα και 23 νεκρά ζώα, οικόσιτα και άγρια.  Στα δεδομένα αυτά δεν συνυπολογίζονται τα άγρια ζώα που παραδίδονται για περίθαλψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλά και στα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων της χώρας, δηλητηριασμένα δευτερογενώς (κυρίως πτωματοφάγα πουλιά που έχουν καταναλώσει δηλητηριασμένα νεκρά  ζώα).

Σε 13 περιπτώσεις, κατατέθηκε μήνυση και παραδόθηκαν τα πειστήρια για να προχωρήσει η τοξικολογική εξέταση και να σχηματιστεί αντίστοιχη δικογραφία από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νσεις Δασών ή Αστυνομικά Τμήματα).

 

Η έξαρση του φαινομένου παρατηρείται  ιδιαίτερα την περίοδο Αύγουστος-Νοέμβριος, οπότε και η δραστηριότητα στην ύπαιθρο (αγροτικές εργασίες, κτηνοτροφία και κυνήγι) βρίσκεται στο απόγειό της. Από μελέτες που έχει διεξάγει το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλά και η Εθνική Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα, το φαινόμενο φαίνεται να οφείλεται στις αντιδικίες μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο. Αντιδικίες που επιτείνονται από την έλλειψη ενός θεσμικά κατοχυρωμένου και αξιόπιστου εθνικού σχεδίου διαχείρισης χρήσεων γης αλλά και την εμμονή συγκεκριμένων ανθρώπων, να λύνουν τις διαφορές τους αυτοδικώντας και μάλιστα μ’ αυτόν τον εγκληματικό τρόπο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΣΟ, "η έκθεση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανώφελες δηλητηριάσεις τόσο σε κατοικίδια ζώα, όσο και σε ζώα της άγριας πανίδας. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται ρητώς από το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο, λόγω των εκτεταμένων αρνητικών επιπτώσεων που προξενεί ενώ για τους παρανομούντες προβλέπονται αυστηρές ποινές και διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα.

Η άμεση ενημέρωση από πολίτες για πιθανά περιστατικά χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων διευκολύνει αφάνταστα το έργο της Κρητικής Ομάδας Σκύλων και βοηθάει στο να «καθαρίσει» η ύπαιθρος από τα επικίνδυνα δηλητήρια και να σωθούν οικόσιτα και άγρια ζώα.

Και φυσικά, η ΚΟΣ χρειάζεται την αμέριστη συμπαράσταση και ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών του νησιού, προκειμένου να μειωθεί ή και εξαλειφθεί αυτή η πρακτική από την κρητική επικράτεια. Πρακτική, που δεν τιμά το νησί και τους πολίτες του".

Για ενημέρωση και καταγγελίες περιστατικών μπορείτε να επικοινωνείτε στα ακόλουθα τηλέφωνα:

Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου: 28210 98147

Κλιμάκιο Δυτικής Κρήτης - Γιάννης Γρηγοράκης: 6948512153

Κλιμάκιο Ανατολικής Κρήτης – Σπύρος Νηστικάκης : 6948512177

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: 2810 393281


 


 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση