ΚΡΗΤΗ

«Η νέα γενιά πάντα έχει μια άγνοια κινδύνου που την καθιστά- εν δυνάμει- δύναμη αλλαγής της κοινωνίας»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μιχάλης Νικηφόρος μιλά στα Livetalks για την οικονομική κρίση, την άνοδο της ακροδεξιάς και το αύριο της Ευρώπης.

«Η νέα γενιά πάντα έχει μια άγνοια κινδύνου που την καθιστά- εν δυνάμει- δύναμη αλλαγής της κοινωνίας»

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Από το Ηράκλειο, στην Αθήνα για σπουδές, τη Νέα Υόρκη και τα τελευταία χρόνια στη Γενεύη.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομίας, Ιστορίας και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μιχάλης Νικηφόρος μιλά στα Livetalks για την οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, την άνιση κατανομή του εισοδήματος, την άνοδο της ακροδεξιάς και το μέλλον της Ευρώπης και της ανθρωπότητας, γενικότερα.


«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει μια χώρα ανεπτυγμένη ή μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης στην ιστορία», τονίζει και προσθέτει πως υπήρξε αποτέλεσμα διαρθρωτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας και της ευρωζώνης, τα οποία, δυστυχώς, δεν έχουν διορθωθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και σήμερα η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Νικηφόρος
«Η Ελλάδα είναι ένα ακραίο παράδειγμα ζητημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικονομίες στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα τρίπτυχο προκλήσεων που έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη, τη διανομή του εισοδήματος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται από όλες τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο», αναφέρει.


Ο καθηγητής περιγράφει πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση αύξησης των οικονομικών ανισοτήτων τα τελευταία 40 χρόνια, στην Ελλάδα οι αλλαγές που επήλθαν λόγω της κρίσης έχουν ως αποτέλεσμα πως από εδώ και πέρα οποιαδήποτε ανάπτυξη θα έχουμε θα τείνει να καρπώνεται από τους πιο πλούσιους, από τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.


Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την άνοδο της ακροδεξιάς, τη ρητορική μίσους που βρίσκει πρόσφορο έδαφος, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ και τον ρόλο που παίζει σε αυτό η φτώχεια και η αύξηση των ανισοτήτων στην κοινωνία.
Σε ερώτηση, αν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, απαντά πως «τα δεδομένα είναι δύσκολα και οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση είναι βαθιά ριζωμένες. Υπάρχουν αντιδράσεις και ας ελπίσουμε ότι θα ενταθούν και θα φέρουν αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια».
Σημειώνει, ωστόσο, πως η οργή χρειάζεται αλλά πρέπει να διοχετευτεί σε συγκεκριμένες δράσεις, αν μείνουμε στην οργή, θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.


Στην… κλασική ερώτηση αν σκέφτεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, απαντά πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί, μετά από την κρίση και είναι δύσκολο για κάποιον να λάβει αυτή την απόφαση.


Τέλος, για τη νέα γενιά, για κάποιους από τους φοιτητές που συναντά στα αμφιθέατρα, αναφέρει ότι «η νέα γενιά πάντα έχει μια άγνοια κινδύνου που την καθιστά- εν δυνάμει- δύναμη αλλαγής της κοινωνίας».

Ακούστε όλη τη συζήτηση με τον αναπληρωτή καθηγητή Μιχάλη Νικηφόρο:

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση