ΚΡΗΤΗ
Η «Μεγάλη Παραίτηση» αγγίζει και το Δημόσιο! Προκηρύξεις βγαίνουν «άγονες»- Επιτακτική η ανάγκη επαναφοράς 13ου και 14ου μισθών!
Το λένε στο Cretalive στελέχη της ΑΔΕΔΥ εν όψει της εκδήλωσης που οργανώνεται το απόγευμα στο Ηράκλειο.

Της Κατερίνας Μυλωνά
Κάποτε, το Δημόσιο φάνταζε το ιδανικό περιβάλλον για να εργάζεται κανείς. Τώρα, στην Ελλάδα του 2025 βλέπουμε κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα γίνει: δημοσίους υπαλλήλους να υποβάλλουν την παραίτησή τους ή προκηρύξεις να βγαίνουν «άγονες» γιατί κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις θέσεις!
Με δεδομένο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δε λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό, υπάρχουν στιγμές που ο ιδιωτικός τομέας φαντάζει ιδανική επιλογή για κάποιον.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. οργανώνει απόψε, ώρα 18:00 – 21:00, στην αίθουσα του Ibis Styles Hotel (Κορωναίου και Αγίου Τίτου), εκδήλωση με θέμα: «Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο. Νομικές – κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις».
Θα μιλήσουν οι Παναγοπούλου Μαργαρίτα, Νομική Σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ: «Επιδόματα εορτών και αδείας: Νομολογιακή Αναδρομή και προοπτικές μελλοντικής διεκδίκησης», Γιούλος Γιώργος, Πρόεδρος Κοινωνικού Πολύκεντρου ΑΔΕΔΥ: «Η διεκδίκηση επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Οικονομικές και εργασιακές προεκτάσεις».
Θα παρέμβουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, κ. Γιώργος Πετρόπουλος, υπενθυμίζει πως η πρότυπη δίκη από την Ολομέλεια του ΣτΕ για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο έχει οριστεί για τις 6 Ιουνίου 2025. Αυτό, όπως λέει, δείχνει πως, σε επίπεδο Δικαιοσύνης, το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Τονίζει πως λόγοι απόρριψης δεν υφίστανται πια καθώς η κυβέρνηση κάνει λόγο για χρόνια ανάπτυξη και ένα θηριώδες πλεόνασμα που καλείται να αναδιανεμηθεί στην κοινωνία.
Χαρακτηρίζει «τερατολογίες» ότι θα γυρίσει η χώρα στα Μνημόνια αν επανέλθουν οι μισθοί.
Περιγράφει μία δύσκολη καθημερινότητα, λόγω και της ακρίβειας, και αναφέρει πως ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός λαμβάνει 800 ευρώ, ο νοσηλευτής 680 και ο ειδικευόμενος γιατρός 1200 ευρώ. Αν, μάλιστα, ο διορισμός γίνει σε μία τουριστική περιοχή, όπως είναι η Κρήτη, με τα ενοίκια να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, τότε τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης.
Πλέον, βλέπουμε δημοσίους υπαλλήλους να παραιτούνται ή να μην αποδέχονται τον διορισμό τους.
Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και για όσους εργάζονται χρόνια, έχουν υποστεί μία μείωση μισθών της τάξης του 40% και αν υπολογίσουμε και τον παράγοντα της ακρίβειας, τότε, στην ουσία, το εισόδημα μειώνεται ακόμα κατά 10%.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται από τη Eurostat, η οποία αναφέρει ότι οι μισθοί του Δημοσίου στην Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο ευρωπαϊκά επίπεδο.
Η ΑΔΕΔΥ είναι σε συνεχείς επαφές με δικαστικούς λειτουργούς και εκπροσώπους κομμάτων προκειμένου να μείνει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της επαναφοράς των 13ου και 14ου μισθών.
Ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως από το 2012 έως σήμερα τα συνδικάτα διεκδικούν την επαναφορά των δώρων που είναι πολύ σημαντικά για την επιβίωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Τονίζει πως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να σταματήσει τις υπεκφυγές, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κοστολογήσει τι θα σημαίνει η επαναφορά των μισθών σε ετήσια βάση και, στην ουσία, ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων αυτών θα επιστρέψει στα δημόσια ταμεία, μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων.
Τονίζει πως πέρα από τους μισθούς πείνας, το θέμα «αγγίζει» και τις υπηρεσίες που μένουν υποστελεχωμένες, έχουμε «άγονες» προκηρύξεις, μεταξύ άλλων, σε νοσοκομεία, σχολεία και ΕΦΚΑ.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο