ΚΡΗΤΗ

Η κρητική σταφίδα μπορεί να κάνει ... το come-back

Η κάποτε κραταιά Ελλάδα στην εξαγωγή σταφίδας, σήμερα ... βλέπει τη "σκόνη" της Τουρκίας!

No profile pic

Ως τις 15 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει γίνει, από τον ΕΛΓΑ, η εκκαθάριση των περυσινών ζημιών των αμπελουργών, για τις οποίες έχουν πληρωθεί το 80%. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις φετινές ζημιές που μεταφράζονται σε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 30%. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκη, οι τιμές του επιτραπέζιου σταφυλιού φέτος δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις λόγω των τεράστιων ποσοτήτων που διοχετεύτηκαν στις αγορές από την Ισπανία και την Ιταλία. «Η τιμή παραγωγού σημείωσε μεγάλη πτώση και κυμαίνεται μεταξύ 0,45 και 0,70 το κιλό, για τη σουλτανίνα thomson» - λέει ο κ.Χιλετζάκης. 

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν από την ΚΣΟΣ οι τιμές για τη σταφίδα, που κυμαίνονται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η τιμή στον τύπο Νο1 είναι 1,7 ευρώ το κιλό, στον τύπο Νο2 1,5 ευρώ, στον τύπο Νο4 1,2 ευρώ και στον τύπο Νο 5 0,90 ευρώ. Η συγκέντρωση του προϊόντος θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, στην οδό Η΄ και Β΄γωνία. Η αποθήκη θα παραμένει ανοιχτή καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 8.30 το πρωί ως τη 1.30 το μεσημέρι. 

Η σταφίδα της Ελλάδας προσπαθεί τώρα να κάνει το come-back, αντιμετωπίζοντας ως κύριο ανταγωνιστή της την Τουρκία. «Πριν από 20 χρόνια η Ελλάδα εξήγαγε 150.000 τόνους και η γειτονική μας Τουρκία μόλις 30.000. Η φυλλοξήρα σήμανε την αρχή του τέλους για την ελληνική σταφίδα, καθώς χάθηκε μια 5ετία κατά τη διαδικασία της αναμπέλωσης. Σήμερα η Ελλάδα εξάγει 30.000 τόνους ετησίως και η Τουρκία 330.000» - λέει ο κ.Χιλεντζάκης, τονίζοντας ότι η διατροφική «μόδα» που καθιερώνει τη σταφίδα ως μέρος της υγιεινής διατροφής ευνοεί την επάνοδο της παραγωγής σταφίδας στην Ελλάδα. 

Οι βόρειες χώρες έχουν εντάξει τη σταφίδα στη διατροφή τους, ενώ τρανταχτό παράδειγμα της ανόδου της σταφίδας είναι η περίπτωση της Καλιφόρνια, όπου "τρέχει" πρόγραμμα σίτισης μαθητών με σταφίδα!

«Οι σταφιδοπαραγωγοί χρειάζονται κρατική στήριξη. Χρειάζονται κίνητρα για να αναμπελωθεί ο γηρασμένος κρητικός αμπελώνας. Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει γη, χρειαζόμαστε στήριξη» - τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση