Η κρητική γη εκπέμπει SOS - Δραματικές μειώσεις στις βροχοπτώσεις

Newsroom
Newsroom

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμοι, ΤΟΕΒ συζήτησαν τρόπους ελιγμού από την κρίσιμη κατάσταση ως προς τα υδάτινα αποθέματα

Από μείωση σε μείωση "πάνε" τα υδάτινα αποθέματα νερού άρδευσης στην Κρήτη, με τις αυτονόητες συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα. Το κρίσιμο ζήτημα απασχόλησε σύσκεψη-ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και των ΤΟΕΒ, με δεδομένα τα πολύ χαμηλά αποθέματα και τα προτεινόμενα μέτρα.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου μιλώντας για την παρατεταμένη ανομβρία είπε ότι υπάρχουν προτάσεις για μέτρα προκειμένου να γίνει διαχείριση της κατάστασης, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει χαμηλές στάθμες σε φράγματα και υπόγειους υδροφορείς. Η ίδια έκανε λόγο για ανάγκη εγρήγορσης ενώ συγκρατημένη εμφανίστηκε ως προς τις προβλέψεις της λέγοντας ότι "αυτή τη χρονιά μπορεί να τα καταφέρουμε, αν η ανομβρία συνεχιστεί και το επόμενο έτος τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα".

Όπως τόνισε ο ερευνητής, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αρδεύσεων εκ μέρους του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Νεκτάριος Κοργιαλάς σε αυτή την πρώτη από τις συνολικά τέσσερις που θα πραγματοποιηθούν  - μία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα του νησιού - στο "τραπέζι" πέφτουν τα δεδομένα και οι διαθέσιμες λύσεις. "Και πέρυσι αλλά και φέτος έχουμε μείωση των υδατικών αποθεμάτων, ιδίως στην ανατολική Κρήτη" - τόνισε ο κ.Κοργιαλάς, κάνοντας λόγο για μείωση των βροχοπτώσεων φέτος σε σχέση με περύσι κατά 70% σε περιοχές της Σητείας και κατά 30-40% σε περιοχές του Ηρακλείου.

Βροχές Λειψυδρία Αποκεντρωμένη Ηράκλειο

"Υπάρχουν λύσεις που μπορεί κι ο ίδιος ο παραγωγός να υιοθετήσει για εξοικονόμηση νερού" - σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως και οι φορείς διαχείρισης νερού μπορούν να λάβουν μέτρα, με τη βοήθεια της Πολιτείας (εκσυγχρονισμός δικτύων, μικρά υδραυλικά έργα για αποθήκευση νερού, κ.ά.) αλλά και να υιοθετηθούν σύγχρονες τεχνολογίες που εξυπηρετούν την εξοικονόμηση νερού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης σημείωσε: "Η Κλιματική Αλλαγή είναι μπροστά μας και επηρεάζει πολύ την πρωτογενή παραγωγή. Πρέπει να διαχειριστούμε τα αποθέματα και να προσαρμόσουμε και τους εαυτούς μας και τις καλλιέργειές μας στα νέα βροχοπτωτικά δεδομένα".

Βροχές Λειψυδρία Αποκεντρωμένη Ηράκλειο

Βροχές Λειψυδρία Αποκεντρωμένη Ηράκλειο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ