Η Κρήτη κόμβος καινοτομίας - Μια σημαντική συνεργασία ΙΤΕ - Παγκρήτιας Τράπεζας

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για τη δημιουργία κόμβου υποστήριξης της καινοτόμου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της χρηματοδότησης της καινοτομίας

Μια σπουδαία συνεργασία μεταξύ επιστήμης τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας παίρνει σάρκα και οστά με την λειτουργία του Δικτύου υποστήριξης της καινοτομίας στην ΠΡΑΞΗ»

Πρόκειται για μια συμφωνία συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κρήτη μεταξύ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),  μέσω του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.

Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας στο Ηράκλειο, εγκαινιάστηκε ο κόμβος υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καινοτόμο προσανατολισμό και με την ονομασία «Δίκτυο υποστήριξης της καινοτομίας στην ΠΡΑΞΗ».

Ο συγκεκριμένος κόμβος, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του σε διακριτούς χώρους εντός των εγκαταστάσεων της Παγκρήτιας, πρόκειται το προσεχές διάστημα να συνδεθεί με την Περιφέρεια Κρήτης, τα Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των καινοτόμων προϊόντων και των χρηματοδοτικών εργαλείων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, αλλά και την προσέλκυση εταίρων – επενδυτών. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται σε παραγωγικές επιχειρήσεις της Κρήτης, ανεξαρτήτως θεματικής περιοχής δραστηριοποίησης, καλύπτοντας ένα ευρύ επιχειρηματικό φάσμα: από τις παραδοσιακές, οικογενειακές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς έως τις επιχειρήσεις έντασης γνώσης και τις τεχνολογικά ώριμες ή ευαισθητοποιημένες καθώς και όσες διαθέτουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει ένα διμερές, κοινό πλαίσιο δράσης για την αξιοποίηση δομών και τεχνογνωσίας του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, με σκοπό την περαιτέρω υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης που συνεργάζονται με την Τράπεζα και που διαθέτουν χαρακτηριστικά καινοτομίας.

Ενδεικτικά, μέσω της συμφωνίας αναπτύσσονται δράσεις μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνολογικής και επενδυτικής προ-αξιολόγησης, τεχνολογικού marketing, προστασίας, αξιοποίησης και διαχείρισης του διανοητικού κεφαλαίου, πληροφόρησης και ενημέρωσης σε θέματα χρηματοδοτικών εργαλείων και δράσεις επιχειρηματικής μεσιτείας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, παρουσία του Διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Γιώργου Χουρδάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Διευθυντή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ κ. Παναγιώτη Καρνιούρα, εκπροσώπων της Περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, καθώς και του ακαδημαϊκού και ερευνητικού κόσμου της Κρήτης.

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα ειδικά για την Κρήτη που διαθέτει ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

"Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν οι πόροι, υπάρχουν οι επιχειρηματίες κι άρα πρέπει να δούμε τη διασύνδεση. 

Πρέπει να πούμε ότι πριν από 4,5 χρόνια ξεκινήσαμε με τον σημερινό υπουργό, τον κ. Φωτακη, να συνδέσουμε όλα τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού μέσα από το δίκτυο πράξη για να υπάρχει η συνεργασία, η συνέργεια, η συμπόρευση, η διεκδίκηση πόρων και η δουλειά που γίνεται." Ο ίδιος συμπλήρωσε "Η καθιέρωση της Κρήτης ως κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης. Στο πλαίσιο αύριο χαιρετίζουμε την απόφαση του ΙΤΕ και της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας. Με το Δίκτυο ΠΡΆΞΗ, προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας."

Από την πλευρά του ο κ. Μυρτάκης ανέφερε:  Η πολύχρονη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μας επιτρέπει να προσφέρουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά και εγγυήσεις, ώστε να μπορούν να.υλοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες και υπηρεσίες που προσφέρει το ΙΤΕ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το πλαίσιο των συμβουλευτικών μας υπηρεσιών διευρύνεται κα στον τομέα της καινοτομίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ανταγωνιστικότητα της τοπικής επιχειρηματικότητας. 

Επίσης ο Γιώργος Χουρδακης, διευθυντής γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας και Καινοτομίας σημείωσε "Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ ΙΤΕ και Παγκρητιας Τράπεζας , με σκοπό την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της χρηματοδότησης της καινοτομίας, ανταποκρίνεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου για τη διαμόρφωση μιας νέας Οικονομίας η οποία βασίζεται στην γνώση που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα και στην καινοτομία που απορρέει από αυτή. Πρόκειται για την οικονομία τη γνώσης που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα, ενα πρότυπο που θα βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και θα προάγει την υγιή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα".

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ Ν.Ταβερναράκης τόνισε "Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας ανάμεσα σε δυο οργανισμούς με τοσο στενή γεωγραφική σχέση. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να δημιουργήσουμε τι προϋποθέσεις ουσιαστικής στήριξης νεοφυων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την πλούσια ερευνητική δραστηριότητα που όπως ξέρουμε χαρακτηρίζει το οικοσύστημα της Κρήτης. Η κοινή μας προσπάθεια φιλοδοξούμε επίσης να αποτελέσει εφαλτήριο για τη στενότερη προσέγγιση ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τη βιομηχανία σε εθνικό επίπεδο."

Ο Παναγιώτης Καρνιουρας, διευθυντής του Δικτύου Πράξη υπογράμμισε: Με τη συνεργασία αυτή και τη λειτουργία του Δικτύου δημιουργούνται πλέον σταθερές προϋποθέσεις υποστήριξης της καινοτόμου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω της παροχής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξιας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Δικτύου ΠΡΑΞΗ

Για τη συμφωνία που υπεγράφη τόνισε: Ο συγκεκριμένος κόμβος, ο οποίος ξεκινησε τη λειτουργία του σε διακριτούς χώρους εντός των εγκαταστάσεων της Παγκρητιας, πρόκειται το προσεχές διάστημα να συνδεθεί με την Περιφέρεια Κρήτης, τα Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, με.σκοπό την καλυυ αξιοποίηση των καινοτόμων προϊόντων και.των χρηματοδοτικων εργαλείων απο Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα, αλλά και την προσέλκυση εταιρων - επενδυτών.

Οι υπηρεσίες του απευθύνονται σε παραγωγικές επιχειρήσεις της Κρήτης, ανεξαρτήτως θεματικής περιοχής δραστηριοποίησης, καλύπτοντας ενα ευρύ επιχειρηματικό φασμα: από τις παραδοσιακές, οικογενειακές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς εως τις επιχειρήσεις έντασης γνώσης και τις τεχνολογικά ώριμες ή ευαισθητοποιημενες καθώς και όσες διαθέτουν εξαγωγικό προσανατολισμό

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ