Η Κρήτη έχει...σχέδιο, αλλά...είναι σαν μην το έχει!

Το υπουργείο παρέλαβε την οριστική μελέτη, αλλά δεν ενέκρινε (ακόμη) το Χωροταξικό της Κρήτης


Η Κρήτη έχει πλέον…χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά είναι σαν…μην έχει! Όπως όλα σε αυτή τη χώρα...δηλαδή, μεσοβέζικες καταστάσεις! Η μελέτη για το χωροταξικό παρελήφθη, οι μελετητές θα πληρωθούν, αλλά το χωροταξικό σχέδιο θα καθυστερήσει κι άλλο!

Η μελέτη από την ομάδα Κλουτσινιώτη ολοκληρώθηκε μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές με την περιφέρεια Κρήτης, συζήτηση στο περιφερειακό συμβουλιο και «διορθώσεις» εκατέρωθεν. Είναι γνωστή και η μάχη που έδωσε η περιφέρεια και η περιβαλλοντική ομάδα υπό τον Νίκο Καλογερή για να περάσουν στη μελέτη του αναθεωρημένου σχεδίου οι θέσεις της Κρήτης όπως εκφραζόταν από την περιφέρεια και τους φορείς. Και η τελική μορφή της μελέτης δείχνει ότι…πέρασε στο 80-90%!

Αυτή η μελέτη πήρε το δρόμο της, πήγε στο υπουργείο το οποίο και την παρέλαβε!


Τι συνέβη λοιπόν κι ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε μεν στην οριστική παραλαβή της μελέτης για την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά δεν την…ενέκρινε; Εκεί που αναμενόταν να βάλει τις υπογραφές ο υπουργός , να πάρει ΚΥΑ και να γίνει νόμος τους κράτους…αυτό δεν συνέβη!

«Είδαμε την απόφαση του υπουργού για την οριστική μελέτη , περιμένουμε και την έγκριση που δεν έγινε ακόμη» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που εμφανίζεται ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο.

«Είναι ένα σχέδιο που φυσικά έχει συμβιβασμούς των μερών. Αλλά πρέπει να πω ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί πολλές θέσεις της Κρήτης πέρασαν. Μετά από πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις πέρασε το σχέδιο και είμαστε τρεις περιφέρειες που πέρασαν το Χωροταξικό» τονίζει ο κ.Καλογερής.

Οι συναντήσεις με την ομάδα της κ.Κλουτσινιώτη, οι ανταλλαγές εγγράφων έπιασαν τόπο και η περιφέρεια μπορεί να «περάσει» πλέον τις θέσεις της. Για τα οικιστικά, τα τουριστικά , τις ΑΠΕ…

Θυμίζουμε ότι η περιφέρεια δεν αποδέχτηκε τις απαγορεύσεις για τα πολυτελή ξενοδοχεία στο βόρειο άξονα- τον οποίο αρχικά η μελέτη θεωρούσε ως κορεσμένη περιοχή- ζήτησε να μπουν κανόνες για τις ΑΠΕ, τα ηλιοθερμικά, τις ανεμογεννήτριες, τις ζώνες που μπαίνουν. Υπήρξε πρόβλεψη για τις μεγάλες επενδύσεις όπως πχ η υπόθεση Τοπλού που είναι στο νέο χωροταξικό.

 

Γιατί όχι έγκριση;

 

Με τα δεδομένα αυτά γιατί άραγε δεν προχώρησε το υπουργείο και στην έγκριση των χωροταξικών ενώ τα παρέλαβε;

Σίγουρα το θέμα αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη να πληρωθούν οι μελέτες αφού ήταν δημοπρατημένες μέσω ΕΣΠΑ, αλλά είναι προφανές ότι το υπουργείο- πέραν της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας για τα χωροταξικά- θέλει να περάσει και τις δικές του θέσεις, τη δική του πολιτική στα χωροταξικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο αφού μελετήσει τα χωροταξικά να δώσει κατευθύνσεις και δεν αποκλείεται να κάνει επέκταση της σύμβασης με τους μελετητές με μόνο βεβαια σκοπό να υπάρξουν οι «διορθώσεις» με βάση τις κατευθυνσεις αυτές.

Θα είναι όμως τέτοιες που θα αλλάξει το ‘φιλοαναπτυξιακό πλαίσιο’ που έχει περάσει; Κανένας δεν ξέρει ακόμη ποια είναι η πολιτική του υπουργείου και η στρατηγική Σκουρλέτη για το θέμα αυτό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ