Η κρίση στα ακίνητα καλά κρατεί...

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Ο τουρισμός φαίνεται να είναι αυτός που κρατά "ζωντανή" την οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη

Του Αντώνη Παντινάκη

Οικοδομική δραστηριότητα, αλλά μόνο στον τομέα του τουρισμού παρατηρείται στο Ηράκλειο, σε μία πόλη που «παραμένει ζωντανή» μεν, στην οικονομική και κοινωνική της ατμόσφαιρα, δε, πλανάται «το αόρατο φάντασμα της κτηματαγοράς», με τις επιλογές στέγασης να λιγοστεύουν χρόνο με τον χρόνο!

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε έλλειψη σπιτιών σε όλη την ακτίνα του κέντρου: Από το ΚΤΕΛ μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο και από την Δημοκρατίας μέχρι τα Λιοντάρια και την παραλιακή», υπογραμμίζει στο Cretalive o κ. Στέλιος Σωκιανός, μιλώντας εκ μέρους του μεσιτικού γραφείου της συζύγου του κ. Μαρίνας Ποντικάκη.

Όπως αναφέρει, «λόγω της κρίσης δεν αξιοποιούνται τα οικόπεδα, δεν χτίζονται νέα σπίτια». Και σε αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει συμβάλλει καταλυτικά το πρόγραμμα Airnbnb, το φαινόμενο δηλαδή της βραχυχρόνιας μίσθωσης σπιτιών, το οποίο βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Κρήτη.

Ο κ. Σωκιανός υπογραμμίζει ότι, ελλείψει οικοδομικής δραστηριότητας, «βλέπουμε παλιά σπίτια να ανακαινίζονται και να μπαίνουν σε αυτό το πρόγραμμα», ενώ διαφωνεί με όσους πιστεύουν ότι «το Airbnb είναι μια φούσκα» και σύντομα θα ξεθυμάνει.

«Εγώ δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος. Είναι η γη της Επαγγελίας. Πάντα θα έχει κόσμο, χειμώνα – καλοκαίρι. Πάντα θα υπάρχει ζήτηση από φοιτητές, γιατρούς, δικηγόρους κι άλλους επαγγελματίες». Κι ειδικά το Ηράκλειο, «που είναι από τις πιο περιζήτητες πόλεις της Ελλάδας»,όπως σημειώνει ο κ. Σωκιανός.

Το «αόρατο φάντασμα» της κτηματαγοράς!

«Η οικονομική κρίση σαφώς και επηρέασε την κτηματαγορά όπως και όλους τους πυλώνες της οικονομίας μας. Η κρίση στα ακίνητα είναι εμφανής από τα  τέλη του 2007, συνεπώς έχουμε ήδη διανύσει μια βαθιά ύφεση δέκα ετών», παραδέχεται με τη σειρά του ο κ. Λάμπρος Αντωνόπουλος, Πτ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός , και Στέλεχος της Kouros ESTATE s.a., Ανώνυμης  Εταιρείας Ανάπτυξης Ακινήτων.

Εξ ου και η κτηματαγορά για εκείνον είναι «μία αγορά που πλανάται ως αόρατο φάντασμα πάνω από το σύνολο των οικονομικών αγορών, κάτι που δύσκολα κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει και να αναλύσει. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως όλο το τραπεζικό σύστημα βασίζεται πάνω στην ιδιοκτησία ακινήτων. Οι διασφαλιστικές αξίες, οι προσημειώσεις των ακινήτων στα  δάνεια είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων».

«Παραμένει ζωντανή πόλη το Ηράκλειο»

Κατέχοντας επιπλέον τη θέση του προέδρου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Ηρακλείου (Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσής Μηχανικών), ο κ. Αντωνόπουλος προειδοποιεί πως «αν η αγορά των ακινήτων καταρρεύσει τότε οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές  για το τραπεζικό σύστημα… άρα μία κατάρρευση της κτηματαγοράς σαφώς και δεν ευνοεί κανέναν»!

Παρ' όλα αυτά, το Ηράκλειο για τον ίδιο, «παραμένει μία ζωντανή πόλη της οποίας η οικονομία βασίζεται και στους τρεις τομείς  οικονομικής δραστηριότητας…. Πρωτογενή (γεωργία), δευτερογενή (κατασκευή, βιομηχανία) και τριτογενή (εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός). Για αυτούς τους λόγους τόσο τα εμπορικά ακίνητα όσο και οι κατοικίες θα παρουσιάζουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και ένα σημαντικό ενδιαφέρον στα νότια προάστια της πόλης, όπου παρουσιάζεται μία καλύτερη πολεοδομική κατάσταση σε σχέση με άλλες συνοικίες και υπάρχουν περιθώρια νέων κατασκευών αφού υπάρχουν διαθέσιμες οικοπεδικές εκτάσεις».

Υπάρχουν περιθώρια νέων κατασκευών, μόνο ο τουρισμός κινείται!

Όπως προσθέτει ο κ. Αντωνόπουλος, «προφανώς και η έλλειψη οικοδομικής δραστηριότητας εδώ και μία δεκαετία στην πόλη έχει αφήσει κάποια περιθώρια νέων κατασκευών για να καλύψουν τις ανάγκες μιας ζωντανής πόλης σαν το Ηράκλειο».

Για την ώρα  πάντως, «στην πόλη μας κινητικότητα στην οικοδομική δραστηριότητα σαφώς και υπάρχει… μόνον στο τουριστικό προϊόν. Αρκεί κανείς να περπατήσει στην πόλη και να συγκρίνει την οικοδομική κινητικότητα σε σχέση με τις τουριστικές περιοχές, από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, όπου όλα τα τουριστικά καταλύματα ετοιμάζουν την νέα τουριστική σεζόν».

Σημάδια και προτάσεις αντιστροφής του κλίματος

Για να δούμε σημάδια ανάκαμψης, όπως υποστηρίζει ο κ. Αντωνόπουλος, «θα πρέπει να διαμορφώσουμε ανάλογα τους τρεις βασικούς άξονες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την άσκηση οποιασδήποτε ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Ηρακλείου, «οι τρεις αυτοί βασικοί άξονές είναι οι εξής:

1. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αρνητική ψυχολογία που δημιουργεί η κρίση στην αγορά. Μία μη σταθερή οικονομία καλλιεργεί ανασφάλεια σε κάθε είδους επένδυση και φοβικότητα στους πολίτες να προβούν σε μια αγορά ή κατασκευή ακινήτου.

2. Το τραπεζικό σύστημα που δυστυχώς παραμένει για πολλά χρόνια κλειστό σε κάθε είδους αναπτυξιακού χαρακτήρα επένδυση. Όταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας απειλείται συνεχώς και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας των ελληνικών τραπεζών κινείται σε αυτά τα πλαίσια τότε είναι απολύτως δεδομένο πως η οικοδομική-επενδυτική δραστηριότητα θα αποτυπώνει υπερβολικά χαμηλούς δείκτες.

3. Θεσμικό – φορολογικό πλαίσιο. Την στιγμή που η φορολόγηση ακινήτων διαμορφώνεται σε αυτά τα ποσοστά, το Φ.Π.Α. στην αγορά ακινήτων παραμένει στο 24% και οι αντικειμενικές αξίες καταγράφουν ανοδικές τάσεις τότε αυτομάτως όλα αυτά καθιστούν απαγορευτική την ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας».

Ο κ. Αντωνόπουλος τονίζει ότι απαιτούνται «μέτρα διόρθωσης, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή του Φ.Π.Α για τουλάχιστον 3 έτη στην οικοδομική δραστηριότητα, η μείωση των αντικειμενικών αξιών και  κίνητρα έκπτωσης φόρου για αναβάθμιση υφιστάμενων κατασκευών». Και κλείνει επισημαίνοντας πως η Πολιτεία,  «όσο πιο γρήγορα κατανοήσει και επιδιορθώσει αυτές τις στρεβλώσεις, τόσο γρηγορότερα θα δούμε τα σημάδια ανάκαμψης που όλοι περιμένουμε».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ