Η εταιρία Thalis E.S. κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού

Χρυσός χορηγός του Συνεδρίου του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για την Κυκλική Οικονομία

Σημαντικές παρεμβάσεις της Thalis E.S. σε κρίσιμα ζητήματα της περιφερειακής περιβαλλοντικής πολιτικής  προέκυψαν μέσα από την ομιλία του Διευθύνοντος Σύμβουλου της εταιρίας στο Συνέδριο του ΕΣΔΑΚ για το Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και τη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, φιλοξένησε την ομιλία του Διευθύνων Σύμβουλου της Thalis E.S., Βασίλη Παπαζήση, με θέμα την επιχειρηματικότητα για την κατασκευή, λειτουργία των υποδομών περιβάλλοντος και διαχείρισης.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο εθνικό και περιφερειακό πλαίσιο  διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Η χώρα πλέον διαθέτει ένα ολοκληρωμένο  θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο πρέπει να πορευτεί. Η εφαρμογή όμως του σχεδιασμού απαιτεί ένα μετασχηματισμό στις αντιλήψεις και συμπεριφορές όλων των εμπλεκόμενων φορέων: κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση, πολιτικές δυνάμεις, πολίτες και επιχειρηματίες. Επιπλέον, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο σχεδιασμό του τρόπου υλοποίησης ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα για την κοινωνία και την οικονομία. Απαιτούνται σύνθετες επενδύσεις κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των στερεών αποβλήτων. Διαφορετικά ο εθνικός σχεδιασμός κινδυνεύει να παραμείνει ένα ευχολόγιο.»
Τα βασικά σημεία της ομιλίας στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι έξι κομβικές παρεμβάσεις που μπορούν να συγκεντρώσουν σημαντικές επιχειρηματικές δυνάμεις και ιδιωτικές επενδύσεις με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και την απασχόληση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπλήρωσης των υποδομών διαχείρισης, στην οργάνωση της διαλογής στην πηγή, στη δημιουργία μονάδων παραγωγής δευτερογενών υλικών και ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων, στη συνεργασία των ερευνητικών και επιχειρηματικών δυνάμεων για την τόνωση της καινοτομίας και την προώθηση των εξαγωγών, στη στενότερη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην αποφυγή άσκοπων ανταγωνισμών μεταξύ τους, καθώς και στην αναγκαιότητα δημιουργίας ανεξάρτητου συστήματος κοστολόγησης και τιμολόγησης των της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Τέλος, επισήμανε ότι «οι παρεμβάσεις αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις και για την Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού».
Σε μια μεταβατική για την χώρα μας περίοδο, είναι σημαντικό να ακουστούν επιχειρηματίες από τον ιδιωτικό τομέα με πολυετή εμπειρία που έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη και ενσωμάτωση καινοτομιών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. 
Ο Βασίλης Παπαζήσης ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας για την πρόσκληση τους διοργανωτές, επισημαίνοντας την ανάγκη για πλήρη υιοθέτηση των αρχών  της κυκλικής οικονομίας με στόχο την δημιουργία μιας ακμάζουσας και περιβαλλοντικά βιώσιμης Κρήτης σε μια Ελλάδα που ανακάμπτει και ευημερεί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ