Η ΕΛΜΕΡ ζητά να χαρακτηριστούν οι σχολικές μονάδες Γαράζου, Κράνας, Συβρίτου και Φουρφουρά δυσπρόσιτες

Newsroom
Newsroom

"Η θέση αυτή της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προκύπτει από τις ειδικές συνθήκες των συγκεκριμένων σχολείων, οι οποίες δυστυχώς έφτασαν να χρησιμοποιηθούν προσφάτως ως πρόσχημα για το κλείσιμο δύο εξ αυτών"

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου επαναφέρει το αίτημα που είχε μετ’ επιτάσεως τεθεί το 2018 για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με αφετηρία τα 3 μόρια (αντί για 2 σήμερα) των σχολείων της πόλης, καθώς ο νομός, μεταξύ άλλων, στερείται ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, χαρακτηρίζεται από οξυμένο πρόβλημα εύρεσης στέγης και δεν διαθέτει επαρκείς και ασφαλείς υγειονομικές δομές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Ως ζήτημα αιχμής θέτουμε προς το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης τον χαρακτηρισμό των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στα χωριά Γαράζο, Κράνα, Σύβριτο (Αγ. Φωτεινή) και Φουρφουράς ως «δυσπρόσιτων», σαν ένα μέτρο που θα συμβάλει στη γρηγορότερη στελέχωσή τους με εκπαιδευτικό προσωπικό (καθώς τα «δυσπρόσιτα» δίνουν διπλά μόρια και προτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς) και κατά συνέπεια θα τονώσει γενικότερα τις συγκεκριμένες περιοχές. Επισημαίνουμε πως ο χαρακτηρισμός ενός σχολείου ως «δυσπρόσιτου» δεν έχει να κάνει μόνο με την απόσταση από την πρωτεύουσα ενός νομού αλλά λαμβάνονται υπόψη (ή, τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε) και άλλες παράμετροι, που έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου, τη σημασία που αυτό έχει για την περιοχή ή αν «κουμπώνει» με ένα άλλο σχολείο για τη συμπλήρωση ωραρίου (όπως συμβαίνει με το Γαράζο και την Κράνα ή με τον Φουρφουρά και τη Σύβριτο).

Η θέση αυτή της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προκύπτει από τις ειδικές συνθήκες των συγκεκριμένων σχολείων, οι οποίες δυστυχώς έφτασαν να χρησιμοποιηθούν προσφάτως ως πρόσχημα για το κλείσιμο δύο εξ αυτών. Σε κάθε περίπτωση όμως θυμίζουμε πως το σημαντικό είναι η πλήρης και έγκαιρη στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό. Αυτό όχι μόνο δεν συμβαίνει αλλά ειδικά εφέτος αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, αφού, και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου καταγράφονται περίπου 30 κενά εκπαιδευτικών και Ειδικού - Βοηθητικού Προσωπικού.

Τέλος, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου δηλώνει πως, πέρα από το αίτημα για τα «δυσπρόσιτα», θα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου και άλλες προτάσεις για την ενίσχυση των σχολείων της υπαίθρου – η παροχή οικονομικής στέγης από τους δήμους σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μπορεί να είναι μία από αυτές».

Συνάντηση της ΕΛΜΕΡ με φορείς για το στεγαστικό της ειδικής αγωγής

Με μεγάλη προσέλευση εκπροσώπων φορέων και πολιτικών σχηματισμών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στο Στέκι Καθηγητών,  ύστερα από πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η συνάντηση για τη σχολική στέγη στην Ειδική Αγωγή και, ειδικά, για το φλέγον και χρονίζον ζήτημα του «ΚΕΓΕ».

Στη συνάντηση, εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ, παρευρέθησαν εκπρόσωποι των συλλόγων διδασκόντων ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ, οι πρόεδροι των Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ, ΕΝΕΕΓΥΛ και Ειδικού Δημοτικού Α. Πισκοπάκη, Ν. Ζάννης και Γ. Τσουντάνης αντίστοιχα, καθώς και άλλα μέλη των Δ.Σ., οι πρόεδροι του Σωματείου ΑμΕΑ Ρεθύμνου,  του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό και της Ένωσης Γονέων Γ. Τσαχάκης, Ειρ. Κλάδου και Ελ. Δραμιτινού, καθώς και άλλα μέλη των οικείων Δ.Σ., η Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης Κ. Κατσιπουλάκη, ο Ι. Μαρινάτος εκ μέρους του Συλλόγου Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας και της ΑΔΕΔΥ, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Μαζί για την Αλλαγή» και «Λαϊκή Συσπείρωση» Ειρ. Κουτσαλεδάκη και Μ. Μανουσογιάννης, το μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δουλουμπέκης και άλλοι πολίτες που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με την Ειδική Αγωγή.

 Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της λήξης παραχώρησης των εγκαταστάσεων του πρώην ΚΕΓΕ στον Δήμο Ρεθύμνης, καθώς ένας από τους όρους στη σχετική σύμβαση ήταν η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων εντός πενταετίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και των περισσότερων παρευρισκομένων ο Δήμος Ρεθύμνης επαναπαύθηκε στις υποσχέσεις των εκπροσώπων της κεντρικής διοίκησης για «άμεση» κάθε φορά χρηματοδότηση, δεν ανέδειξε τις ευθύνες και την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στους μαθητές των σχολείων της Ειδικής Αγωγής και δεν υπηρέτησε ένα ενιαίο και συνεκτικό σχέδιο αξιοποίησης του ΚΕΓΕ.

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης οι τεράστιες ευθύνες της παρούσας – και όχι μόνο – κυβέρνησης. Χρόνια τώρα το ΕΕΕΕΚ «φιλοξενείται» στις αίθουσες - κουτιά του Ειδικού Δημοτικού (που δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση), ενώ τα παιδιά του ΕΝΕΕΓΥΛ, μετά τις άθλιες εγκαταστάσεις στο Γεράνι, κάνουν «μάθημα» σε χώρους που προορίζονταν για αποθήκες. (Ενώ εσχάτως περικόπηκε και ο ένας από τους δύο επαγγελματικούς τομείς).

Στο τελικό συμπέρασμα της συνάντησης αποτυπώθηκε η πεποίθηση ότι μαζί με τον χρόνο λήξης της παραχώρησης σύμβασης – η οποία πρέπει άμεσα να ανανεωθεί! – έληξε και ο χρόνος της υπομονής για τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και πως κάθε εμπλεκόμενος φορέας που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να σταθεί στο πλευρό τους. Δεν μπορούμε πια να περιμένουμε «να πέσουν οι υπογραφές».

Επομένως, οι γονείς, οι διδάσκοντες και τα σωματεία θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις απαιτώντας την άμεση δρομολόγηση της μετασκευής του ΚΕΓΕ ώστε να στεγάσει με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές το ΕΕΕΕΚ και το ΕΝΕΕΓΥΛ.

Ο χρόνος, ο χώρος και ο τρόπος των κινητοποιήσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ