ΚΡΗΤΗ
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Η παρέμβαση των εκπροσώπων των εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα αλλά και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του Δ.Σ του νοσοκομείου
SHARE:
Παρέμβαση στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΑΓΝΗ πραγματοποίησαν - με αφορμή την πορεία του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού και τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας - ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα Δημήτρης Βρύσαλης και ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Βασίλης Κουδας.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
"Πραγματοποιήθηκε άλλη μία συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, όπου έγινε και πάλι φανερό αυτό που λέγαμε εξαρχής σαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΑΣΥ), ότι το ΔΣ αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας και το ίδιο προφανώς συνεχίζει να κάνει και σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες της έξαρσης της πανδημίας. Οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων τοποθετηθήκαμε για το επικαιροποιημενο σχέδιο της διοίκησης που αφορά στο β κύμα της πανδημίας και το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις κεντρικές κατευθύνσεις του υπουργείου, δηλαδή στις διαχρονικές περικοπές των κρατικών δαπανών και στην ουσιαστική υποβάθμιση του ΕΣΥ, ακόμη και σήμερα που έχει αποδειχθεί περίτρανα στη πράξη η ανάγκη ενός ισχυρού συστήματος υγείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα ικανοποιεί όλες τις λαικές ανάγκες, όποιες και αν είναι αυτές. Με βάση και τα παραπάνω ήταν αναμενόμενο ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της διοίκησης παραμένει ελλιπές και δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα:
- Δεν επεκτείνεται η διενέργεια τεστ σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.
- Για άλλη μια φορά η διοίκηση επικαλείται την ατομική ευθύνη των εργαζομένων («η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής στις κοινωνικές μας συναναστροφές») ως μοναδικό μέσο προφύλαξης από τη διασπορά.
- Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προτείνεται η «αρτιότερη κατανομή προσωπικού ακόμη και η εκ περιτροπής εργασία», που σημαίνει αύξηση των μετακινήσεων προσωπικού προς τη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) για το «μπάλωμα» των κενών.
- Προτείνεται επίσης η αποδυνάμωση κλινικών, με αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση ασθενών με άλλες σοβαρές νόσους (πλην COVID-19), προκειμένου να γίνει επέκταση των κλινών της ΜΑΚ σε περίπτωση αύξησης της ανάγκης για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 καθώς και η μετατροπή κρεβατιών ΜΕΘ σε ΜΕΘ COVID και με άμεσο κίνδυνο τη μετατροπη του ΠΑΓΝΗ σε νοσοκομείο μιας νόσου, με ότι αρνητικό αυτό σημαίνει για το σύνολο των ασθενών που θα πρεπε να εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο μας.
Επιπλέον θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ είναι τα εξής
- Η διοίκηση παρουσίασε τη λειτουργία του νοσοκομείου μας σαν πρώτο πρότυπο υλοποίησης του κέντρου κοστολόγησης τιμολογησης νοσηλευτικών–ιατρικών πράξεων, μέσω των DRG ώστε να αναπτυχτεί ανταγωνισμός τιμών μεταξύ νοοοκομειων και να επιβιώνει ο πιο αποδοτικός φορέας παροχής υπηρεσιών, ένα ακόμη τεχνολογικό-διοικητικό εργαλείο για τη παραπέρα ιδιωτικοποιήση των νοσοκομείων δηλαδή.
- Ακόμη, η διορισμένη διοίκηση αρνήθηκε μετά από πολλές αναβολές και αστείες δικαιολογίες, την επέκταση της ειδικής άδειας μετ’ αποδοχων και στους εργαζόμενους της πνευμονολογικής κλινικής παρόλο που τη δικαιούνται με βάση όλα τα τυπικά αλλά κυρίως τα ουσιαστικά κριτήρια. Μόνο οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων υπερασπίστηκαν και ψήφισαν υπέρ του συγκεκριμένου δικαιώματος των συναδέλφων, ενώ αντίθετα τη καταψήφισαν όλα τα υπόλοιπα, διορισμένα από την κυβέρνηση της ΝΔ, μέλη.
- Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι έγινε προσαρμογή του προϋπολογισμού και μεταφορά του κονδυλιού για την πληρωμη 85 εργαζομένων που η μισθοδοσία τους πέρασε δια μεσου της ΤΑ.στα νοσοκομεία Δηλαδή η προοπτική είναι η μεταβίβαση ένα μέρος της ευθύνης του κράτους για χρηματοδότηση των νοσοκομείων και προσλήψεις προσωπικού στην Τοπική Διοίκηση με φυσική συνέπεια την ουσιαστική υποχρηματοδότηση και ότι αρνητικό αυτό σημαίνει για τη λειτουργία τους.
- Αγαπητοί συνάδελφοι ακόμα και μια μικρή νίκη, όπως είναι η αποδοχή και η υλοποίηση κάποιων απολύτως λογικών καθημερινών αιτημάτων μας (π.χ όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, όπως πριν από σπιρομέτρηση ή γαστροσκόπηση κ.α), δείχνει ότι ένας είναι ο δρόμος: ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας που σήμερα μπορεί να φέρει κάποιες μικρές έστω νίκες αλλά που σίγουρα και την αξιοπρέπεια μας υπερασπίζεται και το δρόμο ανοίγει για ισχυρότερο κίνημα και την ελπίδα για σημαντικότερες νίκες".