ΚΡΗΤΗ
Χνάρης: «Μονόδρομος η εξέταση εναλλακτικών επιλογών όπως είναι η υπογειοποίηση του καλωδίου ή υποθαλάσσια ζεύξη»
Δήλωση του βουλευτή Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το πολύ σοβαρό ζήτημα της κατασκευής του έργου Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης από τον ΑΔΜΗΕ που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά – Δαμάστα και το οποίο πρόκειται να διασχίσει και το ν. Ρεθύμνης.
Αναφορικά με το πολύ σοβαρό ζήτημα της κατασκευής του έργου Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης από τον ΑΔΜΗΕ που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά – Δαμάστα και το οποίο πρόκειται να διασχίσει και το ν. Ρεθύμνης, ο Μανόλης Χνάρης, Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, προβαίνει στην ακόλουθη δήλωση:
«Αν και αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα για την κατασκευή μεγάλων και εκτεταμένων αναπτυξιακών έργων στην Κρήτη, τα οποία θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς επίσης και η προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο του ν. Ρεθύμνης αλλά συνολικά του νησιού μας.
Στην προκειμένη περίπτωση, η κατασκευή υπέργειων γραμμών υψηλής τάσης από τον ΑΔΜΗΕ, έργο που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά – Δαμάστα και το οποίο πρόκειται να διασχίσει και το ν. Ρεθύμνης, αποτελεί όντως ένα μεγάλο έργο, για το οποίο σε καμία περίπτωση όμως δε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο η οικονομική διάσταση, αλλά και όλοι οι παράμετροι που αφορούν πρωτίστως την προστασία της υγείας των πολιτών, του συνόλου της πανίδας, αλλά και την προστασία των βουνών και της πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης.
Καθόλου αθώα δεν είναι η επιμονή του ΑΔΜΗΕ, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των πολιτών, για τη μη εξέταση εναλλακτικών επιλογών κατασκευής του έργου, απεναντίας η επιλογή του αυτή δικαιολογείται, από την προγενέστερη δέσμευση περιοχών για την κατασκευή ανεμογεννητριών, οι οποίες (περιοχές) είναι πολύ κοντά στη σχεδιαζόμενη διαδρομή των υπέργειων πυλώνων στα βουνά της Δυτικής Κρήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευκολία στη διασύνδεση τους.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών όλες αυτές οι περιοχές της Δυτικής Κρήτης σε αντίθεση με την Ανατολική, είχαν χαρακτηριστεί αδικαιολογήτως στην πλειοψηφία τους ως δασικές, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν και αφορούν ιδιωτικές εκτάσεις.
Συνεπώς, αποτελεί μονόδρομο η σοβαρή εξέταση και μελέτη εναλλακτικών επιλογών όπως είναι: η υπογειοποίηση του καλωδίου ή υποθαλάσσια ζεύξη, αν όντως θέλουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων.
Τέλος, κατά την άποψη μας ένα τόσο σοβαρό θέμα για το νησί μας, δεν πρέπει να συνιστά γνωμοδότηση απλά και μόνο μίας Επιτροπής, αλλά απόφαση του σημαντικότερου θεσμοθετημένου οργάνου, του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο θα πρέπει να μετέχουν για να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι θεσμικοί φορείς της Κρήτης».