ΚΡΗΤΗ
Χνάρης: Επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση του φαραγγιού Κοτσυφού
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ
Την επιτακτική ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης του φαραγγιού Κοτσυφού στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και τη διερεύνηση της δυνατότητας διάνοιξης σήραγγας για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης και ασφαλούς διέλευσης των πολιτών από και προς το νότιο τμήμα της πόλης, αναδεικνύει με κοινοβουλευτική παρέμβαση του – Ερώτηση, ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό.
Ο Μ. Χνάρης στην ερώτηση του επισημαίνει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη δημοτική ενότητα Φοίνικα του Δήμου Αγ. Βασιλείου και στις περιοχές (Αγ. Ιωαννης, Ασώματος, Λευκόγεια, Μύρθιος, Μαριού, Σελλιά, Ροδάκινο, Πλακιάς) εξαιτίας της κατολίσθησης βράχων και το κλείσιμο του φαραγγιού Κοτσυφού, με συνέπεια την αποκοπή της επικοινωνίας μεταξύ νότιου και βόρειου τμήματος του νομού.
Η Ερώτηση επί λέξει έχει ως ακολούθως:
«κ. Υπουργέ, Τεράστια αναστάτωση και ανησυχία έχει προκαλέσει στο νομό Ρεθύμνης και κυρίως στη δημοτική ενότητα Φοίνικα του Δήμου Αγ. Βασιλείου, το κλείσιμο του φαραγγιού Κοτσυφού εξαιτίας της κατολίσθησης βράχων.
Ως γνωστόν, μεγάλο μέρος των οικισμών της δημοτικής ενότητας Φοίνικα (Ασώματος, Λευκόγεια, Μύρθιος, Μαριού, Σελλιά, Ροδάκινο, Πλακιάς) συνδέονται οδικώς με τη βόρεια πλευρά του νομού μόνο μέσω δύο φαραγγιών, του Κοτσυφού και του Κουρταλιώτη και έτσι εξασφαλίζεται η διέλευση των πολιτών από τη μία άκρη του νομού στην άλλη.
Επισημαίνεται ότι η νότια πλευρά του δήμου Αγ. Βασίλειου, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, στην οποία λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις εστίασης που καλύπτουν τις ανάγκες της αθρόας προσέλευσης τουριστών.
Ωστόσο, αν και 1,5 μήνα πριν πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης από την Περιφέρεια Κρήτης στο φαράγγι Κοτσυφού, με την τοποθέτηση πλεγμάτων προστασίας ανάσχεσης, πριν από δύο εβδομάδες γίναμε μάρτυρες μίας ακόμα κατολίσθησης που επέφερε το εκ νέου κλείσιμό του.
Πρέπει, επομένως, να διερευνηθούν τα αίτια της κατολίσθησης και να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης η οποία κρίνεται ιδιαίτερα χρονοβόρα και για την οποία απαιτούνται εξειδικευμένα συνέργεια. Τονίζεται ότι τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι τα μοναδικά. Πριν από 3 μήνες περίπου και στο φαράγγι του Κουρταλιώτη είχε σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό κατολίσθησης βράχων. Πιο συγκεκριμένα, αποκολλήθηκε βράχος από μεγάλο ύψος, ο οποίος έπεσε πάνω σε διερχόμενο όχημα, με αποτέλεσμα την παρ’ ολίγο πρόκληση σοβαρού ατυχήματος.
Όλα τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα τη μη εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και την τεράστια οικονομική ζημία των ξενοδοχειακών μονάδων, των επιχειρήσεων εστίασης και του αγροτικού – κτηνοτροφικού πληθυσμού.
Καθίσταται επομένως σαφές ότι, η διέλευση των πολιτών από τα δύο φαράγγια είναι ιδιαίτερα επισφαλής καθώς υπάρχει η πιθανότητα να κλείσουν και τα δύο ταυτόχρονα, δεδομένου ότι οι κατολισθήσεις βράχων μπορούν να λάβουν χώρα ανά πάσα στιγμή, είτε λόγω σεισμού είτε λόγω της ολοένα εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης (άσχημες καιρικές συνθήκες, πλημμύρες κτλ) με αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ βόρειας και νότιας πλευράς.
Εν έτει λοιπόν 2024, η αποκλειστική διέλευση των πολιτών και η επικοινωνία τους με τον υπόλοιπο νομό, δεν μπορεί να βασίζεται στην ύπαρξη μόνο δύο φαραγγιών, με συνέπεια να καθίσταται επιτακτική ανάγκη, η διερεύνηση της δυνατότητας μίας νέας όδευσης – σήραγγας για την επίτευξη της ασφαλούς και αδιάλειπτης διέλευσης των πολιτών.
Επειδή η Πολιτεία υποχρεούται να διασφαλίζει τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και την ασφαλή διέλευση των πολιτών για να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα. Επειδή ο κίνδυνος βραχόπτωσης και κλεισίματος και των 2 φαραγγιών (Κοτσυφού – Κουρταλιώτη) είναι συνεχής, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής και κατ’ επέκταση της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί άμεσα το Υπουργείο, για την τάχιστη αποκατάσταση του φαραγγιού Κοτσυφού;
2) Σε ποιες επιπλέον προληπτικές ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, μειώνοντας στο ελάχιστο τις όποιες επισφάλειες στο εν λόγω σημείο;
3) Προτίθεσθε να προβείτε σε χρηματοδότηση μελέτης και κατασκευής σήραγγας για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης και ασφαλούς διέλευσης των πολιτών από το νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνης στο βόρειο και το αντίθετο;