ΚΡΗΤΗ
Χ.Μαμουλάκης: Ένας στους δυο πολίτες έχει μειώσει τις αγορές τροφίμων
"Μια ακόμη έρευνα αναδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη"
Με αφορμή την τελευταία έρευνα καταναλωτικών τάσεων του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών – Ι.Ε.Λ.Κ.Α. αλλά και την επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Ηράκλειο, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Μια ακόμη έρευνα αναδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, της πολιτικής που οδηγεί στην εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ι.Ε.Λ.Κ.Α., το 55% των πολιτών έχει μειώσει τις αγορές σε είδη τροφίμων, η έξοδος σε εστίαση και οι διακοπές είναι άπιαστο όνειρο για το 80%, το 66% έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ το 62% αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής στο σπίτι του.
Σύμφωνα δε με στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο 3μηνο του 2022 οι μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% με τον πληθωρισμό να είναι 10,4%, ενώ τα χρέη των ιδιωτών έχουν αυξηθεί κατά 8,2 δισ. ευρώ προς την εφορία και αγγίζουν τα 112,6 δισ. ευρώ και κατά 10,4 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022 σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε Δημόσιο, τράπεζες και funds! Περιμένουμε να δούμε πως – και εάν – θα δικαιολογήσει σήμερα από το Ηράκλειο αυτά τα δεδομένα ο Υπουργός Οικονομικών. Κι αν ο ίδιος αντιλαμβάνεται την ανάγκη άμεσων μέτρων, όπως ζητάει εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για την προστασία των πολιτών από τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και την ανάγκη μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου που ακολουθείται.
Η υλοποίηση μιας προοδευτικής και αποτελεσματικής πολιτικής κατά της ακρίβειας, με έλεγχο και παρεμβάσεις, καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και του υπερβάλλοντος εγχώριου πληθωρισμού, επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα στις εταιρείες κοινής ωφέλειας και δημιουργίας αναδιανεμητικού μηχανισμού που θα φορολογεί τα υπερκέρδη και θα στηρίζει τα νοικοκυριά, είναι αυτονόητη. Όπως επίσης και η ειδική μέριμνα για το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας προς το δημόσιο, με κούρεμα της βασικής οφειλής και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Οι προτάσεις μας είναι γνωστές. Και σύντομα, με την πολιτική αλλαγή που έρχεται, θα γίνουν πράξη!».