ΚΡΗΤΗ

"Χάος με την κτηματογράφηση" - Παράταση ζητούν Λιονή και Δοξαστάκης

Επιστολές στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

"Χάος με την κτηματογράφηση" - Παράταση ζητούν Λιονή και Δοξαστάκης

Την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας κτηματογράφησης, ζητούν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης με επιστολές τους στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Η κ. Λιονή, στην επιστολή της, αναφέρει: 

«Όπως γνωρίζετε η 30η Νοεμβρίου 2024 έχει ορισθεί ως η καταληκτική ημερομηνία για τη διαδικασία της κτηματογράφησης στην ΠΕ Ρεθύμνης. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το ποσοστό των δηλωθέντων ακινήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης έως σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλό,  καθιστώντας έτσι επιτακτική ανάγκη την παράταση της ως άνω προθεσμίας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πρωτίστως η μακρά περίοδος της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής της κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων υπηρεσιών υπολειτουργούσε, και οι ιδιώτες αναγκαστικά απείχαν από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες με τις γνωστές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που αυτό επέφερε για τους πολίτες. Ακολούθως, η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη στην ΠΕ Ρεθύμνης -παρά τις όποιες ρυθμιστικές πρωτοβουλίες ελήφθησαν- και η έντονη αναστάτωση που αυτή προκάλεσε, καθώς και οι υπερβολικά χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες στις οποίες ήδη έχουν υποβληθεί για τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους, εξακολουθούν να ταλανίζουν σε πολλαπλά επίπεδα τους πολίτες της ΠΕ Ρεθύμνης. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στην παρούσα φάση εκκρεμούν χιλιάδες ενστάσεις ενώπιον μίας μόνο λειτουργούσας Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων, εντείνοντας έτι περαιτέρω την δυστοκία και την καθυστέρηση όλων των συναλλαγών και των πράξεων που επιχειρούνται επί ακινήτων.

Παράλειψη θα ήταν, επίσης, να μην ληφθεί υπόψη η εξίσου μεγάλη δυσκολία και καθυστέρηση που επέφερε στις εν εξελίξει διαδικασίες κτηματογράφησης η συγχώνευση των περιφερειακών Υποθηκοφυλακείων και η μεταφορά τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρεθύμνης, όπως και  η εκκινήσασα και ακόμη διαρκούσα διαδικασία ψηφιοποίησης των βιβλίων των τ. Υποθηκοφυλακείων ΠΕ Ρεθύμνης & των βιβλίων του Κτηματολογικού Γραφείου Ρεθύμνης, που έχουν καταστήσει επί μακρόν απολύτως ανέφικτη οποιαδήποτε έρευνα ακίνητης περιουσίας των ενδιαφερόμενων.

Η διαδικασία κτηματογράφησης, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, απαιτεί τη σύμπραξη πολλών και διαφορετικών επιστημονικών ομάδων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, τοπογράφων, λογιστών κλπ). Ο κλειστός αριθμός κάποιων από τις ανωτέρω επαγγελματικές ομάδες, όπως, εξάλλου, και ο  υπερβολικά μεγάλος όγκος εργασίας που βαραίνει όλους, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος η 30η Νοεμβρίου αποτελούσε την καταληκτική ημερομηνία και για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών στις περιοχές που ήδη είχε «κλείσει» το Κτηματολόγιο, καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την εξυπηρέτηση των πολιτών και κατ’ επέκταση της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας.

Τέλος, να επισημανθεί ότι η βεβιασμένη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης θα δημιουργήσει πολλαπλάσιο αριθμό προβλημάτων στο μέλλον, των οποίων η επίλυση θα γεννήσει δυσμενέστατες συνέπειες τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων της πόλης μας, εξαιτίας του μεγάλου όγκου των προβλεπόμενων από το νόμο αγωγών και αιτήσεων για τη διόρθωση των κτηματολογικών σφαλμάτων, όσο και στην οικονομική ζωή των πολιτών οι οποίοι θα εμπλακούν σε νέες διαδικασίες που θα τους στοιχίσουν σε χρόνο και χρήμα.

Σε συνέχεια όσων εκτέθηκαν, η παράταση της προθεσμίας κτηματογράφησης κρίνεται ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την απρόσκοπτη άσκηση των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών επί των ιδιοκτησιών τους, αλλά και για την ακώλυτη ανάπτυξη και εξέλιξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου μας».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης τονίζει σε δική του επιστολή προς τον κ. Κυρανάκη:

"Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από το Υπουργείο σας, έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2024, «τρέχουν» παράλληλα από το Κτηματολόγιο δύο διαδικασίες, με την πρώτη να αφορά στην δήλωση ακίνητης περιουσίας σε περιοχές της Κρήτης και την δεύτερη στην παράταση δυνατότητας διόρθωσης ήδη κτηματογραφημένης εγγραφής. Σύμφωνα όμως με τους εκπροσώπους του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Κρήτης, αλλά και τις προσωπικές οχλήσεις που δεχόμαστε ως Δήμος, διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τη διαφορά των δύο κατηγοριών, με αποτέλεσμα να επιτείνεται μία κατάσταση, που ειδικά στο Κτηματολόγιο Ηρακλείου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Ενδεικτικά σας αναφέρω μόνο, ότι η μεταγραφή ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο Ηρακλείου, συνεχίζει να ξεπερνά τους 8 μήνες, οι οποίοι και «μειώνονται» στους 4, μόνο εφόσον υπάρχει δάνειο προς έγκριση. Την ίδια στιγμή, οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Κτηματολόγιο Ηρακλείου υπερβαίνουν σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κρήτης – για τα οποία και λαμβάνετε σχετική γνώση -  τις 4.000, ενώ σε αυτές προστίθενται νέες υποθέσεις καθημερινά. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος μας δέχεται σε καθημερινή βάση πλήθος αιτήσεων για έκδοση πιστοποιητικών εγγύτερων συγγενών, γεγονός που σε συνδυασμό με τις χιλιάδες εκκρεμότητες που δεν έχουν διευθετηθεί, κάνει επιβεβλημένη την παράταση της διαδικασίας δηλώσεων κτηματογράφησης.

Μετά την κατάργηση μάλιστα των επτά Υποθηκοφυλακείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (Αρχανών, Αρκαλοχωρίου, Ηρακλείου, Καστελίου, Πύργου, Μοιρών και Χερσονήσου), επικρατεί το απόλυτο χάος στην υπηρεσία, με τις ουρές που σχηματίζονται έξω από το Κτηματολογικό Γραφείο να φθάνουν τα δεκάδες μέτρα και τους πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, αφού υπάρχει δυνατότητα για μέγιστο αριθμό 25 διεκπεραιώσεων μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλετε και παρά τα όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί από το Υπουργείο σας, οι δεσμεύσεις για μηδενισμό των 8.000 εκκρεμών υποθέσεων έως τον Σεπτέμβριο, δεν έχει επιτευχθεί, ενώ η πραγματικότητα απέχει αρκετά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και προθέσεις.

Χαρακτηριστικά σας υπενθυμίζω, παρ’ όλο που γνωρίζω ότι έχετε ήδη πλήρη γνώση των δεδομένων, ότι από τους 38 υπαλλήλους που εξυπηρετούσαν το σύνολο των υποθηκοφυλακίων έχουν απομείνει μόλις 8, ενώ δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία προσλήψεων ή ενίσχυσης του προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που η πρόσφατη απόφαση προσλήψεων δεν συμπεριλάμβανε καν την Κρήτη.

Όλες οι υποθέσεις των Υποθηκοφυλακείων Π.Ε. Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, με αποτέλεσμα να μην έχει εγκριθεί ως σήμερα, με βάση την υφιστάμενη πληροφόρηση, ούτε ένα πιστοποιητικό καταχώρησης για συμβόλαια που υποβάλλονται στο Σύστημα Μεταγραφών Υποθηκών.

Η ψηφιοποίηση των αρχείων επίσης, των Υποθηκοφυλακείων γίνεται με αργούς ρυθμούς, τα ψηφιακά αντίγραφα που δημιουργούνται είναι δυσανάγνωστα και υπάρχει σημαντική δυσχέρεια έως και αδυναμία ελέγχων τίτλων κτήσης και τυχόν βαρών και διεκδικήσεων στα ακίνητα ενόψει αγοραπωλησιών, ούτε με φυσικό τρόπο αλλά ούτε με ηλεκτρονικό.

Η λήξη της ασφυκτικής προθεσμίας υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης ακινήτων από τους πολίτες την 30η Νοεμβρίου 2024, εφόσον δεν δοθεί παράταση, και η μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, με την παράλειψη μάλιστα της Β΄ ανάρτησης σε κάποιες περιοχές και ακόμα χειρότερα με την παράλειψη ΟΛΩΝ των ενδιάμεσων σταδίων από την συλλογή δηλώσεων μέχρι τις αρχικές εγγραφές, θα έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν εν τοις πράγμασι εκτός συναλλαγής πλήθος ακινήτων και να τίθενται σε κίνδυνο οι ιδιοκτησίες των πολιτών, δεδομένου ότι στην Κρήτη έχουν υποβληθεί δηλώσεις κτηματογράφησης σε ποσοστό μικρότερο του 50%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που μπήκαν τελευταίες στο στάδιο της συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης, όπως προαναφέρθηκε, είναι οι πιο αδικημένοι, διότι με τον Ν. 5142/2024 παραλείπονται στάδια της κτηματογράφησης, τα οποία για τις άλλες περιοχές που είχαν κτηματογραφηθεί νωρίτερα, αποτελούσαν μία δικλείδα ασφαλείας για τον έλεγχο και τη σωστή καταγραφή και αποτύπωση των ακινήτων, μέσω ενστάσεων που μπορούσαν να ασκήσουν.

Κατόπιν όλων αυτών, θεωρώ αυτονόητη αφενός την παράταση της ημερομηνίας δηλώσεων κτηματογράφησης ακινήτων, όπως και την άμεση πρόσληψη προσωπικού τόσο διοικητικού όσο και δικηγόρων. Θεωρώ επίσης ότι είναι κρίσιμο να καθοριστεί ένα σαφές σύστημα ραντεβού κι επικοινωνίας, αλλά και εξεύρεση άμεσης λύσης για την εξάλειψη των όποιων εκκρεμοτήτων.

Πιστεύω επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει η ανάκληση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στην παράλειψη όλων των ενδιάμεσων σταδίων της κτηματογράφησης, αλλά και να διορθωθούν οι όποιες αστοχίες εμπεριέχονται στον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση