ΚΡΗΤΗ

H «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου για την άσκηση Μίνωας

"Τεράστια κενά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας" τονίζεται σε ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηρακλείου

H «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου για την άσκηση Μίνωας

"Τεράστια κενά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας" αποκάλυψε σύμφωνα με την «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου η μεγάλη άσκηση σεισμού Μίνωας,που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Κρήτη.

"Μια άσκηση για την οποία προετοιμάζονταν κράτος και φορείς εδώ και μήνες, η οποία θυσιάζεται στο βωμό του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του" τονίζεται την ίδια ώρα σε σχετική ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Ηρακλείου και επισημαίνεται ότι  "Είναι επιτακτική η ανάγκη για πραγματοποίηση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων προσεισμικών ελέγχων σε κτίρια και υποδομές".

 

Η ανακοίνωση

"Οι σοβαρές ελλείψεις στην κρατική διοίκηση και στην πολιτική προστασία που υπάρχουν εδώ και χρόνια, αναδείχτηκαν και μέσα από την Επιχειρησιακή Άσκηση «Μίνωας 2024». Τέτοιες ασκήσεις είναι αναγκαίες και πρέπει να πραγματοποιούνται ετησίως και στις 13 περιφερειακές ενότητες της χώρας, εντάσσοντας το σύνολο του πληθυσμού, με στόχο να εξεταστεί ο εξοπλισμός και τα μέσα που διαθέτουμε και να αναβαθμιστούν με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών και τεχνικών μέσων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες).
Μια άσκηση για την οποία προετοιμάζονταν κράτος και φορείς εδώ και μήνες, αποκάλυψε τα τεράστια κενά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας η οποία θυσιάζεται στο βωμό του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του. Καμιά κυβέρνηση και τοπική διοίκηση διαχρονικά δεν έκανε ουσιαστικά βήματα αναβάθμισης των αντισεισμικών ελέγχων σε δημόσια κτίρια, σε κατασκευές και σε έργα υποδομής, συντήρηση και αναβάθμιση σε εξόδους διαφυγής, εκπαίδευση και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
-Ενώ στο Ηράκλειο μία τέτοια άσκηση πεδίου είχε να πραγματοποιηθεί αρκετά χρόνια, ίσως και δεκαετίες, δεν περιλάμβανε περιστατικά πεδίου, πχ μετάβαση μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων στα σημεία συγκέντρωσης, στην πόλη του Ηρακλείου, όπως παραδέχτηκε η δημοτική αρχή, η οποία συγκεντρώνει περίπου το 1/3 του πληθυσμού του νησιού αλλά και μεγάλο αριθμό επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων μέσα στον αστικό ιστό.
-Οι περισσότεροι εργαζόμενοι των Δημόσιων και Κρατικών Υπηρεσιών όχι μόνο δεν είχαν ενημερωθεί προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και να γνωρίζουν τους βασικούς κανονισμούς ασφαλείας, αλλά σε πολλές υπηρεσίες δεν υπήρχε καν το σχέδιο διαφυγής από το κτίριο, οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές, οι οδοί διαφυγής παλαιωμένες και επικίνδυνες. Ακόμα και στο κτίριο της Ανδρόγεω που πρόσφατα ανακαινίστηκε η εξωτερική σκάλα διαφυγής δεν καλύπτει όλους τους ορόφους ενώ χρήζει συντήρησης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
-Δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση ούτε του γενικού πληθυσμού του νησιού ούτε πιο συγκεκριμένων ομάδων (πχ ΑΜΕΑ) σε θέματα αυτοπροστασίας και καταφυγής σε κατάλληλους χώρους συγκέντρωσης μετά από την εκδήλωση τέτοιων φυσικών καταστροφών.
-Είναι επιτακτική η ανάγκη για πραγματοποίηση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων προσεισμικών ελέγχων σε κτίρια και υποδομές καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολικών κτιρίων και των υπολοίπων δημοσίων κτιρίων δεν έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό. Η συνειδητή απαξίωση των προσεισμικών ελέγχων από κυβερνήσεις και τοπική διοίκηση είναι εγκληματική ενώ την ίδια ώρα δίνονται τεράστια κονδύλια στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου (όπως σχολεία, αθλητικοί χώροι και άλλες κτιριακές υποδομές), με αποτέλεσμα στα παλαιά δημόσια κτίρια μετά την κάλυψη του κελύφους του κτιρίου με τα υλικά ενεργειακής αναβάθμισης, να είναι αδύνατος ο εντοπισμός ακόμη και ενδείξεων στατικής ανεπάρκειας μετά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
Κοροϊδεύει η δημοτική αρχή ότι έχει σε προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών από σεισμούς όταν στον προϋπολογισμό του δήμου Ηρακλείου που έφερε πριν λίγες μέρες μόνο το 0,06% αφορά καταγραφή ζημιών μετά το σεισμό και ενημέρωση ενώ τίποτα για πρόληψη! Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία προστασία από το κράτος για τις συνέπειες του σεισμού, όπως των πληγέντων από το σεισμό του Αρκαλοχωρίου το 2021 που δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί, των ετοιμόρροπων κτιρίων που δεν έχουν κατεδαφιστεί, των ζημιών που δεν έχουν αποκατασταθεί.
Η αντισεισμική προστασία απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, που να προωθεί αφενός μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και προστασία των κατασκευών και αφετέρου μέτρα άμεσης απόδοσης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. Η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία μπορεί να περιορίσει δραστικά ζημιές και θύματα. Τα σημερινά επίπεδα της τεχνολογίας και της τεχνικής επιτρέπουν ένα ανώτερο επίπεδο κάλυψης των αναγκών του λαού.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί άμεσα να υλοποιηθεί υποδομή πρόβλεψης, πρόληψης και πραγματικός εφαρμόσιμος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης με τακτικές ασκήσεις μικρότερης και μεγαλύτερης εμβέλειας, να προχωρήσει ο ουσιαστικός προσεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση με ευθύνη του κράτους, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών."

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση