Γραμμή στήριξης για υποψήφιους των πανελλαδικών

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Συμβουλές προς τους μαθητές αλλά και τους...γονείς

Του Αντώνη Παντινάκη

Καλές κι ευπρόσδεκτες οι ευχές για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών αλλά δεν διώχνουν το άγχος. Αρκετές φορές, μπορεί να το ενισχύουν κιόλας!

Μέσα στη χρονιά οι μαθητές της τρίτης Λυκείου (κατά κύριο λόγο, διότι εξετάσεις ξανα...δίνουν και απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!) θα πιεστούν, ακούγοντας και βλέποντας πολλά: Αυξημένες απαιτήσεις από τους ίδιους τους εαυτούς τους και το περιβάλλον τους, αμέτρητες συμβουλές και μία εξεταστέα ύλη την οποία πρέπει να διαχειριστούν καταλλήλως.

Έρχεται όμως κι η στιγμή που οι υποψήφιοι πρέπει να... μιλήσουν: Πριν πιάσουν τα στυλό και βρεθούν επάνω από τα γραπτά τους, ίσως χρειαστεί να απομονώσουν και να διώξουν όσα... τριβελίζουν το μυαλό τους! Και με καθαρό μυαλό, ανάλαφρη ψυχή κι ενισχυμένο ηθικό να προχωρήσουν!

Στην Κρήτη, από την περασμένη Δευτέρα 27 Μαΐου λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Πρόκειται για μία δράση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) Ηρακλείου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 2810 215024, κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη από τη 1 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα και Τετάρτη, Παρασκευή από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου θα ακουστεί... η φωνή του ψυχολόγου κ. Παναγιώτη Λιτσαρδάκη.

Κλήσεις από όλη την Ελλάδα

“Δεχόμαστε κλήσεις από όλη την Ελλάδα! Και από την Αθήνα και από την Πελοπόννησο”, γνωστοποιεί ο ίδιος στο Cretalive, υποστηρίζοντας ότι “καλό θα ήταν να συνέβαινε κάτι αντίστοιχο και στους άλλους νομούς της χώρας, για να υπήρχε καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των γονιών τους”.

Όπως μας αναφέρει η προϊσταμένη του ΚΕΣΥ κ. Ελένη Μαράκη, η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, η οποία λειτουργεί για πρώτη χρονιά, θα παραμείνει ανοιχτή και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

“Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους. Βιώνουν μία δύσκολη περίοδο και έχουν ανάγκη από κάποιον που να τους αφουγκράζεται, κάποιον που να τους βοηθήσει να διαχειριστούν το άγχος τους”, σημείωσε η κ. Μαράκη.

Συμβουλές προς τους μαθητές

Ο ψυχολόγος της γραμμής κ. Λιτσαρδάκης, λιγότερο από ένα 24ωρο πριν την έναρξη των Πανελληνίων, απευθυνόμενος στους εξεταζόμενους, τους επισημαίνει πως “ο,τι διάβασμα έκαναν το έκαναν”. Στην παρούσα φάση, μία ήπια επανάληψη είναι αρκετή, συνιστώντας συγχρόνως στους μαθητές:
“Να κοιμούνται καλά
Να αποφεύγουν τα ξενύχτια και τους καφέδες
Να προσέχουν τη διατροφή τους
Να αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό τους και να πάνε και μία βόλτα για να ηρεμήσουν
Να μην βάλουν ξυπνητήρι στις 3 τα ξημερώματα για να κάνουν διαβάσουν και μετά να πάνα να δώσουν”.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Ο κ. Λιτσαρδάκης είναι υπέρ του δημιουργικού... άγχους, συμβουλεύοντας επίσης τους γονείς: “Να μην μεταδίδουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους στα παιδιά”, τα οποία και θα πρέπει “να καθησυχάζουμε και όχι να κριτικάρουμε”, σεβόμενοι “την προσπάθειά τους”.

Οι Πανελλήνιες, όπως λέει, δεν κρίνουν το επίπεδο, ούτε καθορίζουν τη ζωή ενός παιδιού. “Υπάρχουν πολλοί δρόμοι πλέον μπροστά μας και οι Πανελλήνιες είναι απλά ένας από αυτούς”.

Είναι “άλλη μία εξέταση”, η οποία δεν είναι “ούτε η πρώτη, ούτε φυσικά η τελευταία”.

Μετά το πρώτο μάθημα, οι υποψήφιοι απομυθοποιούν τις Πανελλήνιες, παρατηρεί ο κ. Λιτσαρδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η πόρτα του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) είναι ανοιχτή για όσους μαθητές και όσους γονείς επιθυμούν, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως, να τον συναντήσουν και να τον συμβουλευτούν από κοντά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ