"Γολγοθάς" οι συμβολαιογραφικές πράξεις στο Ηράκλειο- Πού "κολλάει" η διαδικασία

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις- Η εικόνα σε Ρέθυμνο και Χανιά

Σε «Γολγοθά» εξελίσσεται για τους πολίτες η διεκπεραίωση μίας συμβολαιογραφικής πράξης, στο Ηράκλειο, με την διαδικασία σε πολλές περιπτώσεις να παίρνει και πάνω από ένα χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί.

Ο λόγος είναι ότι «το κράτος έχει μεταφέρει στους συμβολαιογράφους δουλειά που προηγουμένως έκανε η Εφορία, δηλαδή τους έχει καταστήσει υπεύθυνους ελεγκτές για τη νομιμότητα των ακινήτων που μεταβιβάζονται λόγω γονικής παροχής» εξηγεί στο Cretalive ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου κ. Κώστας Αράπογλου.

«Υπάρχουν αρκετά λάθη στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου για τα οποία απαιτείται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να διορθωθούν- ίσως και περισσότερο από ένα χρόνο», συνεχίζει ο ίδιος.

Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις

Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστεί ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο εάν κάποιος ιδιοκτήτης ο οποίος επιθυμεί να πουλήσει το ακίνητο του δεν εξετάζει πρώτα εάν το ακίνητο έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πουληθεί. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που όπως επισημαίνει ο κ. Αράπογλου, το ζει καθημερινά ως δικηγόρος.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να έχει στην κατοχή του ο ιδιοκτήτης πριν προβεί στην διαδικασία πώλησης ή μεταβίβασης ακινήτου είναι τα εξής:

- Να εκδώσει ταυτότητα κτιρίου απο μηχανικό,

- Να ελέγξει εάν είναι σωστά δηλωμένο το ακίνητο στο Ε9 με βάση την έκταση που αναγράφει η ταυτότητα κτιρίου και το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) και

-  να ελέγξει εάν το ακίνητο είναι σωστά καταχωρημένο στο εκάστοτε Κτηματολογικό Γραφείο

και στη συνέχεια να το αναθέσει σε μεσίτη για την πώληση του.

«Διότι αυτό που γίνεται συνήθως, λόγω της άγνοιας των πολιτών, είναι να αναθέτουν σε μεσίτη την πώληση του ακινήτου χωρίς να έχουν γίνει διορθώσεις, να δίνονται προκαταβολές από τους αγοραστές και σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ το συμβόλαιο με κίνδυνο να ξεκινήσουν -χρονοβόροι, δαπανηροί και με αβέβαιο αποτέλεσμα- δικαστικοί αγώνες με ενδεχόμενο να χάσουν τα χρήματα τους οι υποψήφιοι αγοραστές» εξηγεί ο κ. Αράπογλου.

Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι ούτε η διαδικασία για τις γονικές παροχές είναι πιο σύντομη σε σχέση με τις πωλήσεις καθώς χρειάζονται τα ίδια έγγραφα που αναφέρθηκαν παραπάνω. «Ο χρόνος για τη διεκπεραίωση μίας συμβολαιογραφικής πράξης εξαρτάται από το εάν είναι έτοιμα τα δικαιολογητικά και τί διορθώσεις πρέπει να γίνουν».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Κρήτης κ. Αναστασία Δρανδάκη τονίζει ότι ο χρόνος είναι ένας αστάθμητος παράγοντας για την διεκπεραίωση μίας συμβολαιογραφικής πράξης αφού εάν ένας ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του όλα τα απαραίτητα έγγραφα η διαδικασία, από την πλευρά του συμβολαιογράφου, μπορεί να ολοκληρωθεί και σε 15 ημέρες.

«Η καθυστέρηση οφείλεται στα έγγραφα που ζητάει η Πολιτεία για ολοκληρωθεί μία πράξη και να είναι έγκυρη. Όλο το πρόβλημα έγκειται στη γραφειοκρατία που απαιτείται για να συγκεντρώσει κάποιος τα απαιτούμενα έγγραφα. Κατόπιν η δουλειά του συμβολαιογράφου είναι να συγκεντρώσει τα έγγραφα, να υποβάλει δηλώσεις στη ΔΟΥ και έπειτα υπογράφεται το συμβόλαιο» αναλύει η ίδια.

Επιπλέον σημαντικότατο ρόλο στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης μίας συμβολαιογραφικής πράξης έχει και το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, κάτι που δεν ισχύει για τα αντίστοιχα γραφεία σε Ρέθυμνο και Χανιά, τονίζει η κ. Δρανδάκη.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

φωτογραφία: Juli Kosolapova via Unsplash

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ