Σε μια νέα περίοδο εισέρχεται η Ιταλία, μετά το ισχυρό «χτύπημα» που δέχτηκε από τον κορωνοΐό, με σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα αλλά με προϋποθέσεις και αυξημένα μέτρα.
Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο Ρεθυμνιώτης γιατρός που ζει στην Μπολόνια της Βόρειας Ιταλίας, μια από τις τρείς περιφέρειες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοΐό, μετρώντας εκατοντάδες κρούσματα και νεκρούς. Ο κος Ματθαιουδάκης μετέφερε το κλίμα μετά το ισχυρό χτύπημα του ιού, αλλά και όλα όσα σχεδιάζονται στη δεύτερη πλέον φάση επιστροφής στην κανονικότητα.
Η κανονικότητα ωστόσο δεν θα θυμίζει την πρότερη κατάσταση , αφού θα γίνεται σταδιακά και με τη λήψη αυστηρών μέτρων για την αποφυγή ενός δεύτερου καταστροφικού κύματος της πανδημίας στην γειτονική Ιταλία. Ο ίδιος τόνισε πως η Βόρεια Ιταλία μπαίνει στην δεύτερη φάση καθώς η εικόνα σήμερα έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, ανέφερε πως η εικόνα ποικίλει ανά περιοχή της Βόρειας Ιταλίας, κάτι που σχετίζεται με τα διαφορετικά στελέχη του ιού και συγκεκριμένα: «Υπήρξαν πέντε στελέχη των ιών. Στο Μιλάνο είχαμε το Κινέζικο στέλεχος που ήταν το πιο ισχυρό και πιο επιθετικό. Επειδή δεν ξεκίνησαν αμέσως τα μέτρα η διάδοση του ιού ήταν πολύ πιο ευρεία. Εμείς είχαμε ένα από τα ενδιάμεσα στελέχη, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερους θανάτους και τα Νοσοκομεία κράτησαν περισσότερο» εξήγησε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την διάδοση του ιού στην Βόρεια Ιταλία, ο ίδιος τόνισε πως οι πόλεις της Ιταλικής περιφέρειας επλήγησαν με διαφορετικό επίσης τρόπο, κάτι που σχετίζεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αλλά και την γειτνίαση με το Μιλάνο, με την πλειοψηφία των πολιτών να εργάζεται και να μεταφέρεται στο Μιλάνο από άλλες περιοχές για να μεταβούν στην εργασία τους. Αυτό είχε το δικό του ρόλο στην εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη Περιφέρειας της Λομβαρδίας. «Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Βέβαια όταν άνθρωποι από το Μιλάνο έφυγαν και πήγαν διακοπές στον Νότο μεταφέροντας τον ιό , που ήταν το πιο επιθετικό στέλεχος μάλιστα και αυτές οι περιοχές είχαν το ίδιο πρόβλημα που είχε το Μιλάνο» πρόσθεσε ο κος Ματαθαιουδάκης.
Ο ίδιος περιέγραψε και την ετοιμότητα του συστήματος υγείας όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και παγκοσμίως τονίζοντας πως βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αναχαίτιση του ιού, χωρίς ωστόσο ισχυρά όπλα. Ο ίδιος τόνισε πως τα συστήματα υγείας οργανώθηκαν εν μια νυκτί διότι τα τελευταία χρόνια ασθενούσε σε οργανωτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «η υγεία σε όλο τον κόσμο από οργανωτικής πλευράς έχει εξασθενήσει και μια τέτοια επίθεση δεν ήταν εύκολο να κρατηθεί με ένα σύστημα υγείας όπως αυτό των τελευταίων χρόνων».
«Στη Λομβαρδία να έγινε μεγάλη επίθεση από άρματα που ήταν πολύ πιο ισχυρά από τις δυνάμεις που είχε ο ιατρικός κόσμος»
«Πιθανόν στη Λομβαρδία να έγινε μεγάλη επίθεση από άρματα που ήταν πολύ πιο ισχυρά από τις δυνάμεις που είχε ο ιατρικός κόσμος» ανέφερε ο κος Ματθαιουδάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στα μέτρα αλλά και την βελτίωση της εικόνας στην γειτονική χώρα σήμερα: «Οι περιορισμοί έπαιξαν το μεγάλο τους ρόλο, σταμάτησαν λίγο την κατάσταση και έχουμε μπει σε μια φάση που να υπάρχει μια υποχώρηση ή εξασθένηση του ιού. Τα μέτρα πήγαν καλά και δεν αυξήθηκε περαιτέρω η επιθετικότητα του ιού. Η θεραπεία που έχουν ανακαλύψει αυτή την στιγμή πιθανόν να έπαιξε το ρόλο της. Έχουμε περιορισμό και καλυτέρευση της κατάστασης. Από τις 4 του μήνα θα αρχίσει ο κόσμος να επανέρχεται στις εργασίες του, με μέτρα ώστε να μην υπάρξει ξανά διάδοση. Θα πρέπει να προσέξουμε όλοι. Ο ιός είναι εκεί και δεν έχει εξασθενήσει έτσι ώστε εμείς να σηκώσουμε κεφάλι».
«Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι υπάρχει ο ιός»
Ο κος Ματαθαιουδάκης υπήρξε ξεκάθαρος, αναφερόμενος στην «επόμενη ημέρα» και υπογράμμισε πως η επιστροφή στην κανονικότητα πλέον θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από μέτρα προστασίας αλλά και την γνώση όλων πως ο κορωνοΐός, υπάρχει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει ένα δεύτερο κύμα επιδημίας. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε: «Ο ιός στην Ευρώπη υπήρχε από τον Νοέμβριο αλλά δεν τον είχαμε καταλάβει γιατί δεν τον γνωρίζαμε. Βλέπαμε παθολογίες οι οποίες ήταν καινούργιες, επιθετικές αλλά δεν είχαμε τη γνώση για να παραλληλίσουμε τις εκδηλώσεις αυτές με το νέο ιό. Όλη αυτή η διαδρομή που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό που σε μεγάλο βαθμό πλέον το έχουμε διαγνώσει. Αυτό που χρειάζεται από δω και πέρα είναι μεγάλη προσοχή. Αυτοί οι οποίοι δεν επλήγησαν σοβαρά μέχρι σήμερα, επειδή ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, θα πρέπει να προσέχουν. Πάντοτε στην περιοχή που ζούμε πρέπει ορισμένα πράγματα να τα κάνουμε αλλά και να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να ξεχάσει ότι υπάρχει ο ιός. Στην Ελλάδα ανοσοβιολογικά μπορεί να μειονεκτούμε και αν έρθει ένα νέο κύμα το φθινόπωρο θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα που είχε η Ιταλία. Να ακούμε τα μέτρα των ειδικών, της κυβέρνησης και να αντιμετωπίζουμε την κάθε ημέρα βήμα-βήμα ανάλογα με τις εξελίξεις».
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία επόμενο βήμα, όπως εξήγησε ο Ρεθυμνιώτης γιατρός, είναι η επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους, ωστόσο αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση με μειωμένο προσωπικό, αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων, αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας, ηλικιακά κριτήρια και κυρίως διαγνωστικά τεστ για να πιστοποιείται η υγεία των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τα τεστ ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα γίνουν τεστ σε όλους πριν επιστρέψουν στη εργασία τους. Ιατρικά μπορούμε να δούμε ποιοι έχουν προσβληθεί και ποιοι έχουν ανοσολογική απάντηση με αντισώματα ώστε να μπορέσουν να αμυνθούν και να μην προσβληθούν».
Τέλος, ο ίδιος αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως «Οι Έλληνες έχουν ψυχικά αποθέματα» και εμφανίστηκε βέβαιος για το θετικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα υπενθυμίζοντας όμως την ανάγκη για επαγρύπνηση αφού η χώρα δεν διαθέτει υψηλά ποσοστά ανοσίας του πληθυσμού και θα πρέπει να αποφευχθεί η ραγδαία εξάπλωση του ιού, σε ένα δεύτερο κύμα.