ΚΡΗΤΗ

Γ.Μαρινάκης στο Cretalive: "Ζούμε σε μια παρατεταμένη κρίση από το 2010"

Η συνεργασία Πολιτείας-Αυτοδιοίκησης "κλειδί" για το μέλλον -Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης περιγράφει το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο για τους δήμους και μιλάει για Μεταναστευτικό, Νερό & Ανθεκτικότητα

Γ.Μαρινάκης στο Cretalive: "Ζούμε σε μια παρατεταμένη κρίση από το 2010"

Όλα τα ζητήματα που η Κρήτη καλείται να διαχειριστεί "ξεδιπλώνει" ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργης Μαρινάκης, σε μία εφ'όλης της ύλης συνέντευξη στο Cretalive και την Κατερίνα Παντινάκη.

Ο κ.Μαρινάκης, μπορεί να ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία της ΠΕΔ του νησιού, ωστόσο είναι από τους μακροβιότερους αυτοδιοικητικούς, με τη γνώση και την εμπειρία του να του επιτρέπουν να βλέπει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά.


Δείτε τη συνέντευξη του Γιώργη Μαρινάκη στο Cretalive:

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, ιεραρχώντας τα ζητήματα-προκλήσεις για το νησί έθεσε στην κορυφή της "λίστας" την Ανθεκτικότητα - έναν όρο σχετικά πρόσφατο που όμως περικλείει ένα πλέγμα ζητημάτων. "Το νησί μας δέχεται μια "επίθεση" από μια μαζική προσέλευση τουριστών. Έχουμε την Ανθεκτικότητα να υποδεχτούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους;" - ανέφερε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε επι μέρους θέματα όπως οι υποδομές, το οδικό δίκτυο και τους φυσικούς πόρους, ενώ κυρίαρχη θέση μεταξύ των προβλημάτων έχει και η διαχείριση του αγαθού του νερού.

Ο κ.Μαρινάκης μίλησε και για τον ΒΟΑΚ, εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε μεν πιο κοντά, με πολλά προβλήματα δε, με δεδομένες και τις προσφυγές δήμων που διαφωνούν με τον σχεδιασμό. "Ο σχεδιασμός έγινε ερήμην της Αυτοδιοίκησης" - σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως "αν είχαμε καλύτερη συνεργασία Πολιτεία-Αυτοδιοίκηση θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα".

Δίνοντας έμφαση στην αναγκαία συνεργασία Πολιτείας-Αυτοδιοίκησης-Δήμων, ο κ.Μαρινάκης τόνιζε: "Κάποιοι στην Αθήνα σχεδιάζουν. Όταν γίνεται ερήμην των Κοινωνιών και προκύπτουν αντιδράσεις, μένουν στα χαρτιά".

Μιλώντας για το Μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, σημείωσε πως και η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει μερίδιο της ευθύνης για το θέμα, ωστόσο αναγκαία και πρωτεύον είναι "να αλλάξει τελείως η κεντρική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ".

Δυσοίωνα περιέγραψε τα πράγματα για τα ταμεία των Δήμων, εξηγώντας ότι αν και "τα τελευταία χρόνια προγράμματα και χρήματα πέσανε στην Αυτοδιοίκηση, πλέον δεν υπάρχουν χρήματα", έγιναν υπερδεσμεύσεις και "τώρα δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε τα έργα που δημοπρατήσαμε". Χαρακτήρισε ... τυχερούς τους Δήμους που έχουν έργα σε εξέλιξη και τα οποία - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - θα πληρωθούν, ενώ για τους μεγάλους οραματισμούς που προεκλογικά ακούσαμε ... οι ελπίδες εναπόκεινται μόνο στο ΕΣΠΑ κι αυτό αφού γίνει εκκαθάριση του παρελθόντος για να δούμε πόσα χρήματα θα απομείνουν από τα έργα που μεταφέρονται ως "γέφυρα".

"Δε θυμάμαι άλλη χρονιά να μας λένε από τη Διαχειριστική Αρχή "μή μας στείλετε τιμολόγια, κρατηθείτε"" - ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μαρινάκης, τονίζοντας ότι "ζούμε σε μια παρατεταμένη κρίση από το 2010".

Τέλος για τον σχεδιασμό για τις ΔΕΥΑ, ανέφερε πως η Κυβέρνηση από την πλευρά της έχει προσχωρήσει σε ένα βαθμό στις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, ενώ κατά την συνεργασία των δύο πλευρών διαπιστώνεται πρόοδος. "Συνένωση ΔΕΥΑ δε σημαίνει σύσταση κρατικού φορέα με ... ολίγον από Αυτοδιοίκηση" - είπε χαρακτηριστικά.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση