ΚΡΗΤΗ

Γηροκομείο Χανίων: Νέα στοιχεία για παρατυπίες και αυθαιρεσίες

No profile pic

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην υπόθεση που αφορά το γηροκομείο των Χανίων, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών μετά τους αιφνίδιους θανάτους πολλών ηλικιωμένων τροφίμων. Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, με τις Αρχές να έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τα ευρήματα ιατροδικαστικής έκθεσης, μετά την εκταφή μιας τροφίμου του γηροκομείου, ο θάνατος της οποίας χαρακτηρίστηκε ύποπτος.

Συγκεκριμένα, φαίνεται να προκύπτει ότι στο κρανίο της ηλικιωμένης υπάρχουν ευρήματα από την έρευνα των ιατροδικαστών, για τα οποία θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά του γηροκομείου. Με βάση τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ανοίγει ο δρόμος για εμπλουτισμό της δικογραφίας, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες.

Η Ελπίδα Σπανουδάκη, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας της θανούσης, δηλώνει στη Realnews: «Στις ιστολογικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκε εύρημα συμβατό με κάκωση στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν γνωρίζουμε πώς έχει προκληθεί.

Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι μιλάμε για κάκωση και όχι για κάταγμα. Αν ήταν κάταγμα, θεωρώ πως η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα εύρημα το οποίο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με όλα τα στοιχεία που περιέχει ο φάκελος της δικογραφίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων εστάλησαν προ ημερών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ασφάλεια Χανίων, που χειρίζεται την προανάκριση. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2020 συνολικά 68 ηλικιωμένοι κατέληξαν ενώ φιλοξενούνταν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη». Παράλληλα, ερευνάται ο συνολικός αριθμός των θανάτων και για την περίοδο 2015-2019.

Παραβιάσεις

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα των Αρχών για τη λειτουργία του «ύποπτου» γηροκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», υπάρχουν πολλά νέα δεδομένα, τα οποία «δείχνουν» σημαντικές παρατυπίες και αυθαιρεσίες από την πλευρά του γηροκομείου, αλλά και παραβιάσεις σχετικά με την άδεια λειτουργίας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδρυμα από το 2015 έως το 2019 είχε άδεια για τη φιλοξενία 16 ατόμων. Από τα 16 κρεβάτια, μόλις τα τρία ήταν αδειοδοτημένα για κατάκοιτους ή για μη αυτοεξυπηρετούμενους.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον πληρούνταν ο αριθμός των τριών μη αυτοεξυπηρετούμενων τροφίμων, τότε θα έπρεπε να ενημέρωναν τους συγγενείς των υπολοίπων ότι βάσει αδειοδότησης του γηροκομείου δεν επιτρέπεται να τους φιλοξενήσουν.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης, κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες -δημοσιευμένες και από την «R»- πως το γηροκομείο δεν είχε συμμορφωθεί με τη νόμιμη άδειά του και λειτουργούσε αυθαίρετα με τους δικούς του κανόνες…

«Κολαστήριο»

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών ακόμα και η «σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση», αλλά και «ανθρωποκτονία με δόλο, διά παράλειψης και κατά συρροή».

Φρίκη προκαλεί η περιγραφή της δικηγόρου Μαρίας Παπαδάκη, η οποία ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο των καταγγελιών για τις «περίεργες» συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων στο γηροκομείο. Και η ίδια είχε επιλέξει τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη» για τη φιλοξενία του πατέρας της. «Μου έκρυβαν τον πατέρα μου, δεν με άφηναν να τον δω. Οταν τον είδα, έφριξα. Τον είχαν δεμένο σε μια καρέκλα, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον. Μου έλεγαν ότι ήταν απύρετος και σε καλή κατάσταση. Κάλεσα το ΕΚΑΒ και διαπίστωσαν ότι είχε 41 πυρετό και υποξυγοναιμία», έχει δηλώσει.

Συνθήκες που δεν συνάδουν με δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων περιγράφει στην «R» ο κ. Δημήτρης, μιλώντας για τις τελευταίες ημέρες ζωής της μητέρας του. «Η μάνα μου έζησε 90 ημέρες σε αυτό το κολαστήριο. Δεν ήξερα τι γινόταν, δεν με άφηναν να τη δω. Μου έλεγαν ότι είναι μια χαρά και, όταν κατάφερα να τη δω, ήταν σχεδόν σκελετωμένη. Είχε χάσει 20 κιλά και αρνιόταν στο σπίτι να δεχθεί φαγητό», λέει χαρακτηριστικά.

Βλέποντας τη μητέρα του σε άθλια κατάσταση και υποψιασμένος ότι κάτι δεν πάει καλά, επισκέφτηκε τον γιατρό της οικογένειας και διαπίστωσε μέσω του ΑΜΚΑ ότι στο γηροκομείο
έδιναν στη μητέρα του φάρμακα που δεν είχε λάβει στο παρελθόν.

«Ηταν βαριά ψυχοφάρμακα. Της τα έδιναν χωρίς λόγο και αιτία. Μόνοι τους άλλαξαν την αγωγή της, χωρίς να με ενημερώσουν, χωρίς να συμβουλευτούν τον δικό μας γιατρό. Της έδιναν stedon και άλλα χάπια. Υπάρχουν αποδείξεις. Πρέπει να λογοδοτήσουν», καταλήγει ο κ. Δημήτρης.

 

 

Δείτε επίσης:

Τί δείχνουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων από την εκταφή της ηλικιωμένης;

Υπόθεση Γηροκομείο: Ιστολογικές εξετάσεις στη σορό της ηλικιωμένης

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση