ΚΡΗΤΗ
Γιατί οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού επικρατούν πρώτα στην Κρήτη
Τόσο το βρετανικό στέλεχος στις αρχές Μαρτίου, όσο και η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) σήμερα, φαίνεται να "χρησιμοποιούν" ως “πολιορκητικό κριό” για την είσοδό τους στην Ελλάδα, το νησί
SHARE:
Από τα 29 μεταλλαγμένα περιστατικά του ιού Δέλτα που εντοπίστηκαν συνολικά στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τα 19 βρέθηκαν στο Ηράκλειο, κυρίως σε νέους κάτω των 30 ετών και φοιτητές που παρευρέθηκαν στις ίδιες συγκεντρώσεις.
Η Κρήτη, ωστόσο, δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο των μεταλλαγμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος προς τα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου, ήταν η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα, όπου κυριάρχησε η μετάλλαξη Άλφα (βρετανική) και μάλιστα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άγγιξε ποσοστό άνω του 80%, επί των συνολικών θετικών περιστατικών. Κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και πάλι, όπως λένε οι ειδικοί.
Κρήτη: Μία από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου της χώρας
Ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr γιατί εμφανίστηκε τόσο μεγάλος αριθμός στελεχών Δέλτα, στο Ηράκλειο:
“Το Ηράκλειο ειδικά τους θερινούς μήνες μπορεί να είναι -αν όχι η πρώτη- η δεύτερη πύλη εισόδου της χώρας. Στις καλές εποχές, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν το νούμερο ένα σε πτήσεις τσάρτερ της χώρας, με 190 πτήσεις την ημέρα. Είναι πολύ “παρακινδυνευμένη” πύλη εισόδου. Φέτος οι διεθνείς πτήσεις έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Απριλίου, όχι από τις 14 Μαϊου που ήταν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού. Από τον Απρίλιο έμπαινε κόσμος από το εξωτερικό. Πολλοί αλλοδαποί, μάλιστα, Γερμανοί και Άγγλοι έχουν αγοράσει και σπίτια. Υπήρχε λοιπόν από καιρό η κινητικότητα”
Σίγουρα δεν θα πρέπει να “κατηγορήσουμε” τον τουρισμό, συμπληρώνει ο Καθηγητής. Καθώς κανένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού Δέλτα στην Κρήτη, όπως λέει, δεν εντοπίστηκε σε τουρίστες ή σε εργαζόμενους στον τουρισμό:
“Βέβαια δεν πρέπει να κατηγορήσουμε τον τουρισμό, γιατί δεν βρήκαμε τα κρούσματα σε τουρίστες. Ούτε σε εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους που ήταν σε άμεση επαφή με τον τουρισμό, οπότε να πούμε ότι κόλλησαν από τον τουρισμό. Σίγουρα, όμως, τα μεταλλαγμένα -όπως και ο πρώτος ιός της Γουχάν- ταξιδεύουν σε όλες τις χώρες μέσω των μετακινήσεων των πληθυσμών. Είναι απαπόφευκτο!”, σημειώνει.
Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί ο ασθενής μηδέν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εντοπιστεί ποτέ, λέει ο ίδιος:
“Το στέλεχος είναι σίγουρα εισαγόμενο. Ήρθε απ’ έξω δεν φτιάχτηκε στην Κρήτη, να είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι από μετακίνηση, αλλά δεν ξέρουμε την πηγή. Είναι ξένος που το έφερε στην Ελλάδα; Είναι Έλληνας που ταξίδεψε στο εξωτερικό; Ταξιδεύουν κι οι Έλληνες ξέρετε. Το στέλεχος Β.1.1.523, αυτό που λέγαμε τις προηγούμενες ημέρες “κρητικό”, βρήκαμε στην ιχνηλάτηση ότι ο ασθενής μηδέν είχε πάει στη Ρωσία. Όλα τα βρίσκουμε στο εργαστήριο”, τονίζει ο επιστήμονας.
Κρήτη: Υπάρχει πολύ καλή επιδημιολογική επιτήρηση των μεταλλάξεων SARS-CoV-2
Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου της Κρήτης αποτελεί σίγουρα μια από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι μετακινήσεις μπορεί να μην είναι η μοναδική εξήγηση για το γεγονός ότι τόσο η βρετανική παραλλαγή, όσο και η ινδική Δέλτα, φαίνεται να ξεκίνησαν το “ταξίδι” τους στη χώρα μας, από την Κρήτη.
Σημαντικό ρόλο ενδέχεται να διαδραματίζει το γεγονός ότι στην περιοχή εντοπίζονται εξαιρετικά έγκαιρα τα μεταλλαγμένα κρούσματα. Ενδέχεται δηλαδή, να μην πρωτοεμφανίζονται οι μεταλλάξεις στην Κρήτη, αλλά να καταγράφονται καλύτερα εκεί, εξαιτίας της πολύ καλής επιδημιολογικής επιτήρησης που υπάρχει για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης με την ομάδα του Καθηγητή, Γιώργου Σουρβίνου.
Ωστόσο, οι αναπόφευκτες μετακινήσεις των πληθυσμών αποτελούν πάντα την πρώτη και κύρια αιτία διασποράς των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και εν γένει όλων των ιογενών λοιμώξεων.
Έπεσε … πολλή δουλειά στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης
Μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Πέμπτης και τον συναγερμό που σήμανε στις κυβερνητικές και υγειονομικές αρχές για την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στην Ελλάδα, τα συνεργεία του ΕΟΔΥ άρχισαν να “χτενίζουν” την περιοχή της Κρήτης και να μεταφέρουν “ύποπτα” για την παρουσία μεταλλάξεων δείγματα θετικών κρουσμάτων, στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η εκτεταμένη ιχνηλάτηση των πιθανών περιστατικών έχει στόχο την -όσο το δυνατόν- ταχύτερη διάγνωση των κρουσμάτων του ιού Δέλτα και του έγκαιρου περιορισμού τους.
“Ήρθε ξαφνικά στο εργαστήριο μια μεγάλη ιχνηλάτηση, δηλαδή πολλά δείγματα μαζεμένα. Και θεωρώ δεδομένο ότι θα ενταθούν οι τυχαιοποιημένοι έλεγχοι και πιθανά σε μεγάλες δομές ή σε χώρους εργασίας οργανωμένους στην Κρήτη”, καταλήγει ο κ. Σουρβίνος.
Δείτε επίσης:
Καλοκαίρι στην Κρήτη με "Δέλτα" και τουρισμό
"Ας κερδίσουμε χρόνο πριν επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα"
Τι συμβαίνει με τις νέες μεταλλάξεις του ιού που εντοπίστηκαν στην Κρήτη
Μετάλλαξη Δέλτα: «Καμπανάκι» για το φθινόπωρο – Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη