ΚΡΗΤΗ
Γερμανοί χρηματοδοτούν το κολαστήριο και το μετατρέπουν σε Μουσείο!
"Αλίμονο στον λαό που δεν έχει Μουσεία για να θυμάται την Ιστορία του, γιατί όποιος δεν την θυμάται είναι αναγκασμένος να την ξαναζήσει"
Του Αντώνη Παντινάκη
Θα ηρεμήσει η ψυχή του Μανώλη Κουγιουμουτζή, προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, αν τελικά δημιουργηθεί το Μουσείο Μάχης της Κρήτης, στις φυλακές της Αγιάς στα Χανιά.
Απ’ τους πρώτους και πιο θερμούς υποστηρικτές της πρότασης του κ. Παπαδερού είναι δύο Γερμανοί πολιτικοί: Ο υπουργός Δρ. Σπένλε Λούτβικ και ο ομοσπονδιακός βουλευτής Φλόριαν Χααν επισκέφθηκαν το νησί μας, τιμήθηκαν προ ημερών στο περιθώριο του 9ου συνεδρίου των απόδημων συντοπιτών μας και έδειξαν να είναι υπέρμαχοι της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει.
“Είναι ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της ιδέας! Θεωρούν βασική και μεγάλη υποχρέωσή τους την κατασκευή του Μουσείου. Υπάρχει η διάθεση, αλλιώς δεν θα έρχονταν εδώ.”, μας είπε ο κ. Κουγιουμουτζής και πρόσθεσε:
“Με το που άκουσα την σκέψη του κ. Αλέξανδρου Παπαδερού, την αγκάλιασα και του υποσχέθηκα ότι θα τον βοηθήσω όπως μπορώ. Με αυτό το σκεπτικό προσκάλεσα στην Κρήτη τους δύο αυτούς επιφανείς και πρωτοκλασάτους Γερμανούς πολιτικούς”.
Ο Δρ. Σπένλε Λούτβικ και Φλόριαν Χααν, την Παρασκευή 2 Αυγούστου, πριν αναχωρήσουν για την πατρίδα τους, πέρασαν από τα Χανιά επισκεπτόμενοι και τον χώρο που προτείνεται για Μουσείο, αλλά και το Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στο Μάλεμε, όπου βρίσκονται οι τάφοι 4.465 στρατιωτών του γερμανικού στρατού.
“Οι αγροτικές φυλακές της Αγιάς την περίοδο της Κατοχής, δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς κι εκεί βασανίστηκαν πολλοί συμπατριώτες μας. Οφείλουν λοιπόν κι έχουν υποχρέωση τη συμμετοχή στην χρηματοδότηση και στην ανακαίνισή τους και στη δημιουργία ενός Μουσείου. Αλίμονο στον λαό που δεν έχει Μουσεία για να θυμάται την Ιστορία του, γιατί όποιος δεν την θυμάται είναι αναγκασμένος να την ξαναζήσει! Το ξέρουν αυτό οι Γερμανοί, το ξέρουμε κι εμείς!”, επισήμανε ο κ. Κουγιουμουτζής.
“Θα φύγει ένα μεγάλο βάρος από την ψυχή μου εάν τελικά το δούμε να ολοκληρώνεται”, κατέληξε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, με την ευχή και την πίστη να υπάρξουν σύντομα κι έμπρακτα θετικές εξελίξεις, και η πρόταση του κ. Παπαδερού να αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία των Γερμανών πολιτικών.