ΚΡΗΤΗ
Γ. Τσιχλάκης: Οι μιμήσεις, η "Θεονύμφη" και η μοναχική πτήση για Αυστραλία
Στο δωμάτιο του 9ου ορόφου του ξενοδοχείου καραντίνας στη Μελβούρνη, μετράει αντίστροφα, ως τη στιγμή που θα αγκαλιάσει ξανά την οικογένειά του!
Της Κατερίνας Παντινάκη
Αυτές τις μέρες ο Γιώργος Τσιχλάκης, το πρόσωπο πίσω από την "Ώρα της Θεονύμφης" του "Ράδιο Κρήτη", τον Τσιχλόφουσκα που έχουν λατρέψει ίσως χιλιάδες παιδιά, ο άνθρωπος πίσω από πολυάριθμες μιμήσεις και σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και η φωνή και ο νους πίσω από πολυάριθμα διαφημιστικά σποτ, περνάει μέρες μοναξιάς, περισυλλογής, πολλών βιντεοκλήσεων αλλά και ανυπομονησίας, σε ένα ξενοδοχείο 20 ορόφων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Είναι το ξενοδοχείο που θα τον φιλοξενεί ως τις 21 Μαΐου, μέρα κατά την οποία κανένας φύλακας δε θα του υπενθυμίσει ότι πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιό του...
Πέρυσι, λίγο πριν το Πάσχα, κι ενώ η οικογένειά του είχε ήδη αλλάξει ... ήπειρο και ζωή, περιμένοντας το στυλοβάτη της για να κάνουν μαζί το νέο τους ξεκίνημα, όσοι γνωρίζουν το Γιώργο Τσιχλάκη και έχουν ... το θάρρος, τον ρωτούσαν... αν είναι σίγουρος κι αν το έχει πάρει απόφαση να μεταναστεύσει. Εκείνος απαντούσε με σιγουριά "για να μη φύγω το Πάσχα πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα"! Κι όντως γύρισε! Όχι μόνο για την Ελλάδα φυσικά αλλά για όλο τον κόσμο, με την Αυστραλία μάλιστα να κλείνει τα σύνορά της και το Γιώργο να παρατείνει την παραμονή του στην Ελλάδα, λόγω Covid.
Έχει πια περάσει πάνω από ένας χρόνος, από τότε που εκείνος άρχισε να ετοιμάζει βαλίτσες για την Αυστραλία, αλλά ο κορωνοϊός έβαλε τα πλάνα στον "πάγο". Η σύζυγος και τα παιδιά του, 15 ετών η κόρη και 12 ο γιος του, ήταν οι πρώτοι που έφυγαν για την μεγαλούπολη της Ωκεανίας, την 3η πόλη στον κόσμο, με τους περισσότερους Έλληνες. Ο Γιώργος έμεινε πίσω, για να τακτοποιήσει δουλειές και εκκρεμότητες πριν επανενωθεί με την οικογένειά του, για τη νέα αρχή.
Και τελικά στις 5 Μαΐου, ξημερώματα, έφτασε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπου έκλεισε ένα κεφάλαιο ζωής. Από την Ελλάδα πέταξε ως τη Γερμανία, από τη Φρανκφούρτη ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη κι από εκεί στη Μελβούρνη κάνοντας ένα ταξίδι διάρκειας 20 ωρών. Αν ανησύχησε για την πανδημία μέσα στο αεροπλάνο; Δε χρειάστηκε, γιατί ... ήταν σχεδόν μόνος στις πτήσεις!
"Είναι πολύ δύσκολα τα ταξίδια. Η Αυστραλία μάλιστα, έχει κλείσει τα σύνορα της από πέρυσι και μάλλον μέχρι του χρόνου, όπως λένε!" - σχολιάζει ο Γιώργος για το μεγάλο του ταξίδι, ενώ γυρίζοντας πίσω το χρόνο, μιλάει για την απόφαση της οικογένειας να δοκιμάσει ... την αλλαγή:
"Το σκεφτόμασταν πολύ, 2-3 χρόνια. Η τελική απόφαση ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου του 2019" - λέει ο ίδιος. Τότε το ανακοίνωσε στη μητέρα και τις αδερφές του. Θα περίμενε κανείς κλάματα και απόπειρες να τον μεταπείσουν. Κι όμως ... "Ακόμη και η μητέρα μου, στα 85 της χρόνια, είναι ανοιχτόμυαλη. Μας έδωσε την ευχή της και μας είπε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για τα παιδιά μας" - λέει ο ίδιος στο Cretalive, προσθέτοντας πως τους ζήτησε μόνο να της εγκαταστήσουν σύνδεση στο Internet για να μπορεί να τους βλέπει, από το σπίτι της στην Κρήτη. Και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχει εξελιχθεί ... σε γιαγιά - χάκερ!
Οι περισσότεροι που μάθαιναν, ωστόσο, τα σχέδια της οικογένειας Τσιχλάκη, δεν το πίστευαν! "Εσύ να φύγεις; Δεν υπάρχει λόγος, έχει τη στήριξη του κόσμου σε ό,τι κι αν κάνεις", μου έλεγαν, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που μου έλεγαν "μπράβο για τη μεγάλη απόφαση", αναφέρει ο πολυπράγμων Γιώργος Τσιχλάκης, χωρίς να αρνείται ότι υπήρξαν και κάποιοι που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. "Ακούω πάντα όλες τις απόψεις, αλλά η τελική απόφαση ήταν δική μου και της οικογένειάς μου" - λέει αφοπλιστικά, σημειώνοντας πως, "αν τα παιδιά δεν ήθελαν, δε θα πηγαίναμε".
Ο κίτρινος φάκελος έδωσε το «στίγμα»
Η περίπτωση του Γιώργου Τσιχλάκη δεν είναι όμοια με αυτή των Ελλήνων που, μαζικά, κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έψαξαν την τύχη τους (και) στην Αυστραλία. "Δεν το σκεφτόμασταν στην οικονομική κρίση, προ 10ετίας. Δεν τα παρατάς με την πρώτη, αν και ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας και θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει διαφορετικά" - λέει ο ίδιος. Ωστόσο, λόγω της υπηκοότητας που έχει η σύζυγός του, για την οικογένεια ήταν πιο εύκολο να αλλάξει τόπο κατοικίας και ζωή και να κάνει το νέο της ξεκίνημα εκεί, εφόσον πια το είχε πάρει απόφαση. "Είναι κρίμα να έχεις αυτή την ευκαιρία και να μην τη δώσεις στα παιδιά σου. Το σύστημα Υγείας, η Παιδεία, είναι όλα καλύτερα", λέει και προσθέτει ότι τα παιδιά του θα είναι στην "κατηγορία" εκείνων που θα έχουν δύο πατρίδες.
Η σύζυγος και τα παιδιά του, πάντως, ακόμη δεν τον έχουν δει… Κατάφεραν να δουν μόνο έναν φάκελο, κολλημένο στο φιμέ τζάμι του δωματίου του 9ου ορόφου όπου καταλύει αυτό το διάστημα, περνώντας την καραντίνα του. Σαν βγαλμένη από ταινία έμοιαζε η σκηνή της πρώτης, μετ’εμποδίων και με πολλή φαντασία, αντάμωσης. Όπως περιγράφει ο Γ.Τσιχλάκης, η οικογένειά του δεν επιτρεπόταν να ανέβει, εκείνος δεν επιτρεπόταν να κατέβει. Η τζαμαρία στο δωμάτιο επιτρέπει σε εκείνον να βλέπει έξω, εμποδίζει όμως τα βλέμματα να «μπαίνουν» στο δωμάτιο. Ως εκ τούτου, εκείνος τους έβλεπε, εκείνοι όχι! Τί κι αν κουνούσε τα χέρια του πάνω κάτω; Τη λύση έδωσε … ο κίτρινος φάκελος, τον οποίο «κόλλησε» στο τζάμι, κι έτσι η οικογένεια βρήκε το «στίγμα» του! Η αντάμωση … με τα όλα της, θα γίνει σε λίγα 24ωρα!
Έτσι είναι, στην πραγματικότητα, η καραντίνα!
Τη διαφορά νοοτροπίας και οργάνωσης, ο Γιώργος την αντιλήφθηκε με το που έφτασε στο ξενοδοχείο καραντίνας. Σε αντίθεση με τα ελληνικά τραγελαφικά που βιώσαμε το περασμένο καλοκαίρι, όταν τουρίστες το "έσκαγαν" από τα ξενοδοχεία covid και τους προλάβαιναν στο αεροδρόμιο, η Αυστραλία έχει ... πλάνο: Υπάρχει φύλακας στο ξενοδοχείο, ώστε κανένας που βρίσκεται σε καραντίνα να μη βγει έξω, τα γεύματα παραδίδονται στην πόρτα του δωματίου, ενώ παράλληλα υπηρεσίες και φορείς έχουν συστρατευθεί για το καλωσόρισμα και την ενσωμάτωση, τηρώντας πάντα πρωτόκολλα ασφάλειας.
"Επικοινώνησαν μαζί μου και από την αυστραλιανή κυβέρνηση, με καλωσόρισαν και βέβαια μιλήσαμε. Με ρώτησαν πως χειρίζεται την κατάσταση της πανδημίας η Ελλάδα. Έχουν σταθεί δίπλα μου και μου είπαν να τηλεφωνήσω αν χρειαστώ κάτι!" - αναφέρει ο ίδιος. Ήδη έχει υποβληθεί σε δύο rapid test και μέχρι να φύγει από το ξενοδοχείο καραντίνας θα έχει κάνει άλλα δύο, ενώ ιατρονοσηλευτικό προσωπικό επικοινωνεί μαζί του, ρωτώντας για την υγεία του.
Δύσκολη η καραντίνα, δύσκολη και η μοναξιά. Συντροφιά του, όλες αυτές τις μέρες τα τηλεφωνήματα και οι βιντεοκλήσεις που …δεν προλαβαίνει να απαντά, ενώ το γραφείο στο ευρύχωρο δωμάτιό του, με τη συγκλονιστική θέα, του δίνει την ευκαιρία να καταγράφει σκέψεις και ιδέες.
Τα πλάνα του για τη νέα ζωή στην Αυστραλία
Εν τω μεταξύ, αν και έχει καταστρώσει ήδη το σχέδιό του, παραμένει συγκρατημένος, παραμένοντας πιστός στις αρχές του που τον "θέλουν" άνθρωπο χαμηλών τόνων - αυτό που λέμε "ήρεμη δύναμη".
"Δεν ξέρω τα σχέδιά μου αν ευδοκιμήσουν" - λέει, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με μια διαφημιστική εταιρεία της Αυστραλίας και παράλληλα, με την στήριξη που το αυστραλιανό κράτος παρέχει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σκέφτεται να δοκιμαστεί και ως επιχειρηματίας, σε αντικείμενο που ... ακόμη δεν αποκαλύπτει!
Αντίο ... για πάντα;
"Ποτέ δεν ξέρεις!" - λέει αφοπλιστικά ο ίδιος, κατά πλήρη αρμονία με τη γνωστή ρήση περί ανθρώπινων σχεδίων και θεϊκών βουλών. "Θα προσπαθώ να ερχόμαστε στην Ελλάδα, μία φορά το χρόνο", εξηγεί και προσθέτει ότι πάει στο άλλο ημισφαίριο μεν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον δε.
Μέχρι να "κάτσει η μπίλια", τον Γιώργο θα τον "συναντάτε" ιντερνετικά - στα social media που απέκτησε λόγω της μεγάλης απόφασής του να ... μάς φύγει. "Δεν είχα facebook. Το έκανα με σκοπό - επειδή θα φύγω, να έχω επαφή με ανθρώπους. Δεν μπορω να διαγράψω την μέχρι σήμερα ζωή μου, φυσικά" - λέει ο ίδιος και σκεπτόμενος το νέο κεφάλαιο που ξεκινάει, το μυαλό του πάει ήδη στο νόστο των ξενιτεμένων. "Όταν είμαστε στην πατρίδα μας πολλές φορές τη βρίζουμε. Όταν είμαστε "έξω" τη νοσταλγούμε" - αναφέρει, ενώ "στέκεται" και στους Έλληνες, που ... όταν το πάρουν απόφαση, σαρώνουν! "Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Όταν θέλουμε να συνεργαστούμε, πετυχαίνουμε πολλά πράγματα" - τονίζει.
Η Θεονύμφη μεταναστεύει;
Η Θεονύμφη - όπως και η Ελλάδα, κατά το γνωστό εμβατήριο - ποτέ δεν πεθαίνει. "Κάποια στιγμή η Θεονύμφη θα τελειώσει, αλλά δε θέλω να αποχαιρετήσω" - λέει ο δημιουργός της Κρητικιάς ηρωίδας που μαζί με τον Αρκαλολευτέρη της έχουν χαρίσει αμέτρητες στιγμές γέλιου, βγαλμένες από την καθημερινότητα της υπαίθρου της Κρήτης. "Φυσιολογικό θα ήταν να πεθάνει" - λέει ο Γιώργος Τσιχλάκης για την, απροσδιόριστης ηλικίας, ηρωίδα του, προσθέτοντας όμως πως δε θέλει να αποχαιρετήσει στενάχωρα.
Ο Γιώργος Τσιχλάκης είναι ένας άνθρωπος που έχει δοκιμάσει τον εαυτό του σε πολλά και δεν έχει φοβηθεί να ρισκάρει. Βρέθηκε και στα μεγάλα τηλεοπτικά "σαλόνια" του ΣΚΑΙ, κάνοντας εκπομπή πολιτικής σάτιρας, του ΑΝΤ1 με την Ελένη Μενεγάκη στον "Πρωινό Καφέ", στο MEGA με τον Ανδρέα Μικρούτσικο, αλλά και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, από το 1995 ως το 1999 που έζησε στην Αθήνα. Στα '90's ήταν ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα, από τους πρώτους που ξεκίνησαν τις μιμήσεις στην τηλεόραση!
Η σταδιοδρομία του είχε ξεκινήσει όμως, το 1991 στο "Ράδιο Κρήτη", με μία εκπομπή με μιμήσεις. "Ήμουν στο σταθμό, όταν μου είπαν ότι "στο τηλέφωνο σε ζητάνε από τον ΣΚΑΙ". Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα" - θυμάται ο ίδιος, αναπολώντας ωραίες εποχές, όταν η σκληρή και καλή δουλειά συνοδευόταν και από καλές αμοιβές. Το 1995, με τη συνεργασία του Μανώλη Δερμιτζάκη, "γεννήθηκε" η "Θεονύμφη". "25 χρόνια πριν... ήταν και παραμένει γριά!"
Ο Γιώργος, μπορεί πια βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά δεν ρίχνει μαύρη πέτρα. "Δε θέλω να χαιρετήσω, θέλω να πω "καλή αντάμωση. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον κόσμο που με στήριξε. Γιατί για έναν καλλιτέχνη ή έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα "δημόσια", σημασία έχει η στήριξη του κόσμου" - λέει ο ίδιος, χωρίς ... να αποκλείει τίποτα! "Ποτέ δεν ξέρω τί θα προκύψει στη ζωή μου. Άλλωστε τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε ζήσει πρωτόγνωρα πράγματα: οικονομική κρίση, capital controls, κορωνοϊός..." - λέει και έχοντας πια σβήσει 51 κεράκια, χαμογελάει και κλείνει το μάτι στα καλύτερα που όλοι του ευχόμαστε να έρθουν!
Δείτε επίσης: