ΚΡΗΤΗ

Γ. Σουρβίνος: Πρώτα το φάρμακο και μετά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τον καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, η ασφάλεια του εμβολίου είναι πρώτη προτεραιότητα

No profile pic

Για έναν πραγματικό αγώνα δρόμου της επιστημονικής κοινότητας, ως προς την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έκανε λόγο το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.

 

"Η ασφάλεια του εμβολίου πρώτη προτεραιότητα"

Ο καθηγητής μιλώντας για την ανάπτυξη του εμβολίου τόνισε πως "προτεραιότητα πάντα δίνεται στην ασφάλεια του και αυτός είναι ένας λόγος που καθυστερεί η παραγωγή και η κυκλοφορία ενός τέτοιου εμβολίου"  ενώ πρόσθεσε πως "οι κανόνες για κυκλοφορία των εμβολίων γενικά είναι αυστηροί πόσο μάλλον στην συγκεκριμένη περίπτωση που αν υπάρξει τέτοιο εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε εκατομμύρια δόσεις."

Τι είπε για το φάρμακο κατά του ιού

Την ίδια ώρα ο καθηγητής μίλησε και για το φάρμακο κατά του ιού. "Η ιδανική θεραπεία, θα είναι η στοχευμένη θεραπεία, η αντιική  θεραπεία έναντι του  κορωνοϊού. Μέχρι ωστόσο να βρεθεί το στοχευμένο φάρμακο το οποίο πρέπει πρώτα να σχεδιαστεί και δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες σε πραγματικούς ασθενείς, η επιστημονική κοινότητα θα έχει κάποιο χρόνο καθυστέρησης. Ελπίζω θα είναι συντομότερο πιθανά από ότι το εμβόλιο."

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι εκτός από τον κλασσικό σχεδιασμό φαρμάκων υπάρχουν και άλλου είδους θεραπείες. Όπως οι ανοσοθεραπείες, με την χορήγηση αντισωμάτων που είναι εντελώς εξειδικευμένα εναντίον του συγκεκριμένου ιού. Και αυτά είναι ίσως πλησιέστερα  χρονικά." χαρακτηρίζοντας μάλιστα ένας τρόπος αποτελεσματικής στοχευμένης θεραπείας για τον κορωνοϊό".

Μάλιστα εκτίμησε ότι θα έχουμε νωρίτερα φάρμακο κατά του ιού, παρά το εμβόλιο.

Κορωνοϊός και θεία κοινωνία: Τα δεδομένα δεν αλλάζουν

Σε ερώτηση για την επαναλειτουργία των εκκλησιών και το "φλέγον" ζήτημα αναφορικά με την θεία κοινωνία ο καθηγητής επεσήμανε πως τα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν, "ο τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι συγκεκριμένος, μέσω σταγονιδίων. Είναι κάτι που δεν αλλάζει επιστημονικά" είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση