ΚΡΗΤΗ
Γ. Κοχιαδάκης στο Cretalive: Έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τραγωδίες στο μέλλον!
Οι αιφνίδιοι θάνατοι και οι προτάσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Αιφνίδιος θάνατος: Δύο λέξεις που προκαλούν τρόμο και πάντα ακολουθεί μία τραγωδία. Τελικά, οι αιφνίδιοι θάνατοι έχουν αυξηθεί ή απλώς στις μέρες μας γίνονται περισσότερο γνωστοί από όσο παλιότερα; Τι είναι στο χέρι μας να γίνει ώστε να μη γεμίζουν τα ΜΜΕ με ειδήσεις που φέρνουν στα μάτια δάκρυα και πολύ πόνο σε όσους εμπλέκονται στα γεγονότα;
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης, αναφέρει πως, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, δεν έχουμε άνοδο στα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων. Ο κόσμος, όπως είναι λογικό, είναι πιο ευαισθητοποιημένος όταν βλέπει να χάνουν τόσο ξαφνικά τη ζωή τους άτομα νεαρής ηλικίας.
Το 95% αυτών οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα και υπάρχει η δυνατότητα να τα προλάβουμε, αν η παρέμβαση είναι άμεση. Τα πρώτα λεπτά είναι κρίσιμα γιατί, ακόμα και αν κάποιος επανέλθει, θα έχει σημαντικά προβλήματα καθώς επέρχεται νέκρωση εγκεφάλου μέσα σε 3 με 4 λεπτά.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είχε ανακηρύξει το 2023 έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο και είναι σε επαφή με την Πολιτεία και φορείς, όπως είναι η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται περιστατικά σε όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο γίνεται. Η λέξη «χρόνος» είναι, σε πολλές περιπτώσεις, ο καταλύτης για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή.
Η ΕΚΕ, λοιπόν, προτείνει, κατ΄ αρχάς, να εκπαιδευτούν όσο περισσότερα άτομα γίνεται για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). «Σε ένα επεισόδιο αιφνίδιου θανάτου, ο πρώτος άνθρωπος που επιλαμβάνεται του περιστατικού δεν είναι ένας γιατρός αλλά ένας πολίτης», σημειώνει ο κ. Κοχιαδάκης.
Εδώ σημαντική είναι η συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου προκειμένου να γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις σε χώρους, όπως είναι τα σχολεία, ενώ υπάρχει επαφή με ξενοδόχους και άλλους τουριστικούς φορείς προκειμένου να ενημερωθούν αντίστοιχα και επισκέπτες του νησιού. Σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να υπάρχουν άτομα που θα γνωρίζουν τι βήματα πρέπει να ακολουθήσουν, αν προκύψει ανάγκη.
Το 2ο στοίχημα είναι να τοποθετηθούν απινιδωτές σε μέρη, όπου συχνάζουν πολλά άτομα, όπως είναι τα γήπεδα. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα δίκτυο απινιδωτών στο Ηράκλειο που καθοδηγούν τον χρήστη και είναι εύκολο να τους αξιοποιήσει κανείς, ακόμα και μη ειδήμων.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει αναπτύξει μία εφαρμογή, την KARP(A)PP, για την υποστήριξη πολιτών, η οποία αφορά τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. (Δείτε περισσότερα εδώ).
Ο στόχος είναι διττός: να υπάρχουν οδηγίες για όποιον προχωρήσει σε ΚΑΡΠΑ και να μπορεί κανείς να γνωρίζει με ένα κλικ ποιο είναι το πλησιέστερο σημείο, όπου είναι τοποθετημένος ένα απινιδωτής.
Ακόμα, με ένα κουμπί- SOS ενημερώνονται για ένα επείγον περιστατικό όσοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και μπορούν να επέμβουν άτομα που είναι σε μικρή απόσταση από τον άνθρωπο που κινδυνεύει.
Η εφαρμογή διατίθεται και στα αγγλικά.
Πρόληψη πριν την αντιμετώπιση…
Δεδομένης της επικινδυνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η πρόληψη δεν αποτελεί είδος πολυτελείας αλλά αδήριτη ανάγκη.
Για παράδειγμα, για έναν άνθρωπο, είτε μικρής είτε μεγάλης ηλικίας, που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, το ραντεβού με τον καρδιολόγο είναι μονόδρομος πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Θα ήταν χρήσιμο από πλευράς Πολιτείας, να προβλέπεται ένας πλήρης καρδιολογικός έλεγχος σε παιδιά σχολικής ηλικίας ούτως ώστε, αν τυχόν χρειαστεί, να ακολουθήσουν εξειδικευμένες εξετάσεις ανά περίπτωση.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας τονίζει πως η ΕΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και είναι ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς να τις εξετάσουν, «είναι αμαρτία να χάνονται νέα άτομα σε μία παραγωγική ηλικία. Αυτό θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αποτραπεί», τονίζει ο κ. Κοχιαδάκης.
Photo: Vista.Create
Δείτε επίσης:
Θρήνος για την Παναγιώτα που κατέρρευσε στο κέντρο του Ηρακλείου
Ανείπωτη τραγωδία: Ξεψύχησε η 44χρονη μητέρα μπροστά στο 6χρονο παιδί της
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο