ΚΡΗΤΗ
Γ. Κανουπάκης: "Πρωτόγνωρη η δίωξή μας!" - Πανεπιστήμιο Κρήτης: "Δε ζητήσαμε εκδίκηση!"
Για πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης
SHARE:
Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν αύριο Παρασκευή 12 φοιτητές του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι κατηγορούνται για τον πολύωρο αποκλεισμό καθηγητών του Τμήματος εντός της αίθουσας της Συγκλήτου, στο Ηράκλειο τον Οκτώβριο του 2011. Σε συγκέντρωση στις 9:00 έξω από τα δικαστήρια καλεί η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ενώ προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 στην Πλατεία Ελευθερίας.
Για πρωτόγνωρη δίωξη έκανε λόγο μιλώντας νωρίτερα στον Σκάι Κρήτης 92,1 ο Γιώργος Κανουπάκης, ένας εκ των 12 διωκόμενων φοιτητών.
Με αφορμή την αυριανή εξ αναβολής δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά και την τελευταία αναβολή της δίκης τον περασμένο Μάρτιο, επανέρχεται και εκδικάζεται εκ νέου αύριο η υπόθεση των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η δίωξη των 12 φοιτητών στην Κρήτη είναι φυσικά δίωξη πολιτική.
Δε διώκονται απλά οι φοιτητές, αλλά ο ίδιος ο αγώνας των νέων για μία άλλη Ελλάδα.
Αυτός ο αγώνας είναι αγώνας κάθε φοιτητή και της νεολαίας, που υπερασπίζεται ένα άλλο Πανεπιστήμιο, μια άλλη Παιδεία, ένα διαφορετικό μέλλον σε μια νέα Ελλάδα.
Αφενός μεν οφείλουμε – ο καθένας από όπου μπορεί – να περιφρουρήσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία της έκφρασης.
Αφετέρου οφείλουμε να σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις πλάι στη νέα γενιά και την σπουδάζουσα νεολαία στον δίκαιο και σήμερα αγώνα για μια δημόσια και δωρεάν Παιδεία.»
Πριν πέντε περίπου έτη το Πανεπιστήμιο Κρήτης έζησε μια δύσκολη μέρα. Μια ομάδα φοιτητών χρησιμοποίησε βία εναντίον των καθηγητών τους επιβάλλοντάς τους μια κατάσταση ομηρείας που κράτησε 12 ώρες. Οι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής, απειλούμενοι, υβριζόμενοι και υπό περιορισμό μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, έκαναν ότι αρμόζει σε αξιοπρεπείς ανθρώπους και ακαδημαϊκούς δασκάλους: δεν έσκυψαν το κεφάλι. Στο Πανεπιστήμιο μίας δημοκρατικής χώρας όλες οι απόψεις είναι θεμιτές αλλά όχι και όλες οι πράξεις. Η παραβίαση των νόμων και των αρχών της επιστημονικής δεοντολογίας δεν έχουν θέση σε ένα Ίδρυμα που έχει ως στόχο την γνώση. Οι αρχές του διαλόγου, του σεβασμού της άλλης άποψης και φυσικά των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Το ΠΚ δεν έμεινε αδρανές απέναντι στην συμπεριφορά αυτή. Το Πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε τις ποινές που θεώρησε ότι άρμοζαν στις πράξεις αυτές σε 11 από τους 12 φοιτητές που αναγνωρίστηκαν σε αυτά τα επεισόδια, παρουσία των ιδίων και των συνηγόρων τους.
Το ΠΚ εξάντλησε τα όρια της δικαιοδοσίας του σε ότι αφορά το ακαδημαϊκό μέρος αυτής της υπόθεσης. Από εκεί και πέρα ούτε προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, ούτε ζήτησε εκδίκηση. Η Δικαιοσύνη κινήθηκε αυτεπάγγελτα και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε ή να σχολιάσουμε τις προθέσεις ή την κρίση της. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της.
Νομίζουμε όμως ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να μας κάνει πιο σοφούς ως ακαδημαϊκή κοινότητα. Ως δάσκαλοι οφείλουμε να εξηγήσουμε στους φοιτητές μας ακόμη καλύτερα καταβάλλοντας όση ενέργεια και δαπανώντας όσο χρόνο χρειάζονται τι είναι συμβατό και τι ασύμβατο με τις ακαδημαϊκές αξίες αλλά και οι φοιτητές μας οφείλουν να περιφρουρήσουν το Πανεπιστήμιο από την ρητορική και την πρακτική της βίας και της μισαλλοδοξίας φυλετικής, θρησκευτικής, σεξουαλικής ή πολιτικής που απαξιώνουν και ευτελίζουν την ανθρώπινη ζωή.