ΚΡΗΤΗ
Φταίνε οι πλανήτες και όχι το ενδεχόμενο σεισμού για την υποχώρηση της θάλασσας
Ο γεωλόγος του ΜΦΙΚ, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, εξηγεί πού οφείλεται το φαινόμενο της υποχώρησης των ακτών, που παρατηρήθηκε στην Αμμουδάρα, το Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές και ανησύχησε τον κόσμο.
SHARE:
Φωτογραφίες με την θάλασσα να έχει υποχωρήσει στην περιοχή της Αμμουδάρας στο Ηράκλειο κάνουν το γύρο του διαδικτύου και έχουν ανησυχήσει τον κόσμο που φοβάται ότι μπορεί να έχουμε σεισμό και στην Κρήτη, όπως έγινε στην Ελασσόνα.
Ωστόσο, ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, εξηγεί στο Cretalive πως δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι θα «χτυπήσει» το νησί κάποια ισχυρή σεισμική δόνηση.
«Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αναφορές ότι πλοία δεν μπορούν να δέσουν στα λιμάνια καθώς έχει υποχωρήσει η στάθμη της θάλασσας. Τέτοια περιστατικά είχαμε στη Σαμοθράκη, την Χαλκιδική, τη Σύρο και τη Σίφνο, όπου είδαμε υποχώρηση ως 30 πόντους ενώ σε άλλες περιοχές, η στάθμη υποχώρηση κατά 11 και 12 μέτρα. Το πόσο θα υποχωρήσει η θάλασσα έχει να κάνει με το πόσο ρηχή είναι η ακτή, όπως αναφέρει ο επιστήμονας του ΜΦΙΚ.
Η εαρινή ισημερία
Ο κ. Φασουλάς εξηγεί πως αυτή την περίοδο έχουμε ευθυγράμμιση πλανητών και εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα παλίρροιας, αυτό ρίχνει την στάθμη της θάλασσας για αρκετές μέρες. Πρόκειται για ένα ετήσιο φαινόμενο. Η κατάσταση έχει ενισχυθεί από την υψηλή ατμοσφαιρική πίεση που έχουμε αυτό το διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το πολύ υψηλό βαρομετρικό πιέζει ακόμα πιο χαμηλά την στάθμη της θάλασσας και τα φαινόμενα συνδυάζονται», αναφέρει.
Ακόμα, ρόλο φαίνεται πως έπαιξε ο χθεσινός ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία, μεγέθους 8 ρίχτερ. Τέτοιες σεισμικές δονήσεις έχει βρεθεί ότι μεταμορφώνουν το σχήμα της γης, που πάλλεται λίγο.
«Μπορεί ο σεισμός να έπαιξε ρόλο και να ενίσχυσε τα παραπάνω φαινόμενα», αναφέρει ο κ. Φασουλάς.
Σημειώνει πως τα περιστατικά με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας σημειώνονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Αν είχαν τοπικό χαρακτήρα, τότε ίσως μας προϊδέαζαν ότι θα έχουμε σεισμό ή τσουνάμι.
Όμως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους Κρητικούς.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο