ΚΡΗΤΗ

Φραγκίσκος Παρασύρης: «ιστορική κοσμογονία στην ανασκαφή της Λύττου»

Ο βουλευτής βρέθηκε στον χώρο της ανασκαφής.

Φραγκίσκος Παρασύρης: «ιστορική κοσμογονία στην ανασκαφή της Λύττου»

Την ανασκαφή στη Λύττο επισκέφθηκε χθες ο Φραγκίσκος Παρασύρης Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Ύστερα από την ενημέρωση από τον Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών Άγγελο Χανιώτη, την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Βάσω Συθιακάκη  και την ομάδα των επιστημόνων, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Χτες, πρώτη μέρα του Αυγούστου επέλεξα να βρεθώ στις ανασκαφές στη Λύττο και να ακούσω την τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση των αρχαιολόγων. Επιστήμονες που ψάχνουν να βρουν αδιαμφισβήτητες αλήθειες ρίχνοντας φως στην ιστορία αυτού του τόπου. Τα εντυπωσιακά ευρήματα που αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη με εντυπωσίασαν.

Λύττος

Συγκινητική και υποδειγματική ήταν και η φιλοξενία των κατοίκων του χωριού, του Προέδρου Χαράλαμπου Αποστολάκη, της αγαπητής φίλης Ελισάβετ Κορνελάκη και όλης της τοπικής κοινωνίας που καθημερινά στηρίζουν το έργο της ανασκαφικής ομάδας, με τον τρόπο που ξέρουν. Προσωπικά, θα είμαι δίπλα τους και θα στηρίξω με κάθε δυνατό τρόπο το σπουδαίο έργο που δρομολογείται στην περιοχή.

Είδα πολλές εικόνες, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει να σκεφτούμε και τα πρόσωπα και τα γεγονότα που κρύβονται πίσω από αυτές. Γιατί η εικόνα μιλάει αρκετές φορές περισσότερο και από μια κινηματογραφική ταινία. Στην ανασκαφή της Λύττου, συντελείται μια πραγματική «ιστορική κοσμογονία», λες και η τύχη ήθελε να παντρέψει πιο γρήγορα το παρελθόν με το μέλλον αυτού του τόπου. Ένα μέλλον που θα είναι διαφορετικό, ύστερα από την κατασκευή και λειτουργία του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι.

Η επιστημονική ομάδα των αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον Άγγελο Χανιώτη, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βάσω Συθιακάκη και τους σπουδαίους αρχαιολόγους της 16μελούς ομάδας, έχει αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο δημόσιο κτήριο, το οποίο λειτουργούσε στους ρωμαϊκούς χρόνους ως χώρος συνεδριάσεων της Βουλής της Λύττου αλλά και ως χώρος λατρείας.

Πραγματικά τους ευχαριστώ για την ενημέρωση, αλλά πολύ περισσότερο για την αφοσίωση «ψυχή τε και σώματι» στο έργο τους. Είμαι σίγουρος ότι η Λύττος θα γίνει ένας πολιτιστικός πυρήνας της Κρήτης».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση