ΚΡΗΤΗ

Φωτογραφικοί θησαυροί από το σεντούκι της γιαγιάς για τη λαογραφική έρευνα

Η πιο ενδιαφέρουσα «εκστρατεία» με τις γαμήλιες φωτογραφίες και τα προικοσύμφωνα του παρελθόντος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Φωτογραφικοί θησαυροί από το σεντούκι της γιαγιάς για τη λαογραφική έρευνα

Πριν από λίγα 24ωρα αλιεύσαμε από το Facebook ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον post. Μια ασπρόμαυρη γαμήλια φωτογραφία του παρελθόντος συνοδευόταν από μία έκκληση που απευθυνόταν σε όλους εμάς, τους Κρητικούς ή έστω τους έχοντες προγόνους από την Κρήτη. Η λαογραφική έρευνα, λοιπόν, με την αφορμή του «Αμάρι Green Festival» που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου, αναζητά γαμήλιες φωτογραφίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας, οι οποίες θα αποτελέσουν το υλικό για μία από τις δράσεις του φεστιβάλ.

Γαμήλια φωτό Αναστασία Πλατύρραχου

Στο cretalive.gr, μίλησε η κ. Αναστασία Πλατύρραχου, επιμελήτρια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους «ανέβηκε» στα social media η ενδιαφέρουσα αυτή έκκληση.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ τόσο η ίδια όσο και η εκπαιδευτικός από τα Χανιά αλλά και ερευνήτρια της λαογραφίας Ασπασία Κοκολογιάννη θα παρουσιάσουν όλα εκείνα τα λαογραφικά/ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τον γάμο στην Κρήτη.

«Όσο παλαιότερη είναι η φωτογραφία, τόσο καλύτερα» διευκρινίζει η κ. Πλατύρραχου υπογραμμίζοντας ότι στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οι νύφες με νυφικό ήταν μια πολύ σπάνια εικόνα. Οι ομιλίες των δύο ερευνητριών θα επικεντρωθούν στο ένδυμα του ζευγαριού, τον στολισμό της Κρητικιάς νύφης και στην ιδιαίτερη σημασία των κοσμημάτων της. Επίσης, θα αναλυθούν και θα παρουσιαστούν τα γαμήλια ήθη και έθιμα του παρελθόντος και θα αναλυθούν θεσμοί όπως για παράδειγμα η προίκα. Οι παρουσιάσεις θα συνοδεύονται από φωτογραφική έκθεση με τις φωτογραφίες όλων όσοι ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν, επικοινωνώντας με τις ερευνήτριες.

«Δεν έχει σημασία από ποια περιοχή της Κρήτης θα προέρχονται οι φωτογραφίες, γιατί εντοπίζονται κοινά στοιχεία» εξηγεί η κ. Πλατύρραχου και διευκρινίζει ότι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα δεν είχαν όλες οι κοπέλες τη δυνατότητα και τον τρόπο να φορέσουν νυφικό. Έτσι, η έμφαση στον στολισμό της νύφης και τα κοσμήματά της αποκτούσαν ιδιαίτερη αξία και σημασία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει ήδη ανταπόκριση από το κοινό μετά την νοσταλγική έκκληση και το υλικό των δύο ομιλητριών έχει αρχίσει κιόλας να εμπλουτίζεται.

Η πρώτη ανάρτηση έγινε μέσω του Δια-SOS-τε τη Μεσαρά στο Facebook, όπου δημοσιεύτηκε η εντυπωσιακή φωτογραφία των παππούδων της Αναστασίας Πλατύρραχου. Η γιαγιά της, Αναστασία επίσης, με την οποία η εγγονή έχει εκπληκτική ομοιότητα, υπήρξε μία από τις νύφες της Κρήτης που φόρεσε νυφικό.

Η έκκληση για τη συγκέντρωση των γαμήλιων φωτογραφιών των προγόνων μας, αλλά και επίσημων εγγράφων, όπως τα προικοσύμφωνα, ήταν η ακόλουθη:

«"Η φωτογραφία είναι από το γάμο του παππού μου Γρηγόρη με τη γιαγιά μου Αναστασία", αναφέρει η Αμαριώτισσα Αναστασία Πλατύρραχου (μικρή φωτό) που ανάρτησε την παλιά  γαμήλια φωτό που βλέπετε, στο διαδίκτυο, προσθέτοντας:

"Θα ήθελα από όλους εσάς, αν έχετε φωτογραφίες γάμου συγγενών σας, να με ενημερώσετε. Όσο πιο παλιές τόσο το καλύτερο. Θα χρησιμοποιηθούν στην φετινή εκδήλωση του Πολιτιστικού μας Συλλόγου στα πλαίσια του "9ου Αmari Green Festival" (19-22 Ιουλίου) με θέμα το γάμο. Αν υπάρχουν και κάποια προικοσύμφωνα, με ενδιαφέρουν και αυτά. Για όποια πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου"

(facebook Anastasia Platyrrachou).

Δείτε την ανάρτηση:

Διαβάστε επίσης:

Το φεστιβάλ του Αμαρίου αναζητά τις γαμήλιες φωτογραφίες των προγόνων σας!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση