ΚΡΗΤΗ

Φωτογραφία από έρευνα του ΙΤΕ είναι … ο Απρίλιος σε ημερολόγιο κορυφαίας εταιρείας

Οι φωτογραφίες κρίνονται από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών τoυς, της πρωτοτυπίας, της επιστημονικής πληροφορίας που μεταδίδουν, αλλά και της αισθητικής τους.

Φωτογραφία από έρευνα του ΙΤΕ είναι … ο Απρίλιος σε ημερολόγιο κορυφαίας εταιρείας

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των μικροσκοπίων έχει επιτρέψει την καταγραφή εικόνων εκπληκτικής λεπτομέρειας και ομορφιάς του μικρόκοσμου. Η γερμανική εταιρεία ibidi, από τους κορυφαίους προμηθευτές προηγμένων προϊόντων για κυτταρική μικροσκοπία, διοργανώνει κάθε χρόνο ένα διαγωνισμό επιστημονικής φωτογραφίας  για την έκδοση ημερολογίου επιλέγοντας φωτογραφίες από ερευνητικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες κρίνονται από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών τoυς, της πρωτοτυπίας, της επιστημονικής πληροφορίας που μεταδίδουν, αλλά και της αισθητικής τους. 

φωτογραφία
Μεταξύ των φωτογραφιών που επιλέχθηκαν για το ημερολόγιο του 2022  είναι και μια  φωτογραφία συνεστιακής μικροσκοπίας από την ερευνητική ομάδα της Δρ. Ανθής Ρανέλλα, TERMIM (Tissue engineering, Regenerative Medicine and Immunoengineering) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) στο ΙΤΕ

 Δρ. Ανθής Ρανέλλα
η  Δρ. Ανθή Ρανέλλα


Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τη Δρ. Λίνα Παπαδημητρίου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια της ομάδας και απεικονίζει το σχηματισμό νευρόσφαιρας με διαφοροποιημένα νευρικά βλαστοκύτταρα ποντικού. Στη φωτογραφία, τα βλαστοκύτταρα έχουν διαφοροποιηθεί σε νευρικά κύτταρα και αστροκύτταρα. Οι νευρώνες των νευρικών κυττάρων απεικονίζονται με πράσινο χρώμα, τα αστροκύτταρα με κόκκινο και οι πυρήνες τους με μπλε. Η εικόνα αποκτήθηκε με αντικειμενικό φακό 20x σε συνεστιακό μικροσκόπιο.

Δρ. Λίνα Παπαδημητρίου
η Δρ. Λίνα Παπαδημητρίου


Το εργαστήριο TERMIΜ στο ΙΗΔΛ είναι μια ερευνητική ομάδα με αντικείμενο την μηχανική ιστών, την αναγεννητική ιατρική και την ανοσομηχανική. Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία γνώσεων αλλά και νέων προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών, που ακόμη αποτελούν πρόκληση για την σύγχρονη ιατρική.  Η ομάδα έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την κατανόηση των μηχανισμών αλληλεπίδρασης των νευρικών κυττάρων με υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ικριώματα για τη δημιουργία εμφυτευμάτων με σκοπό την αναγέννηση του νευρικού ιστού μετά από τραυματισμό ή από εκφυλιστικές ασθένειες. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της συμμετέχει σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα όπου συνεργάζεται με καταξιωμένους στο χώρο ερευνητές από άλλες χώρες.

ομάδα

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση