ΚΡΗΤΗ
"Φοροελαφρύνσεις και...γρήγορα" ζητούν οι παραγωγοί της Κρήτης
Σε καλό κλίμα η πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης - "Ενημερωμένος" ο Μάκης Βορίδης για τα προβλήματα
Του Αντώνη Παντινάκη
Απόλυτα ενημερωμένος για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο έδειξε να είναι ο αρμόδιος Υπουργός Μάκης Βορίδης, κατά την πρώτη δια ζώσης επαφή που είχε με παραγωγούς της Κρήτης.
Ο κ. Βορίδης, που έχει συμπληρώσει ένα μήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποδέχθηκε το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του εκπροσώπους των αμπελουργών και των ελαιοπαραγωγών της μεγαλονήσου.
Η συνάντηση ήταν περισσότερο γνωριμίας και ενημερωτικού χαρακτήρα κι έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα.Έγινε μία προσέγγιση αρκετών ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης. Η συζήτηση περιστράφηκε, κυρίως, γύρω από τα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, με τους Κρητικούς αγρότες να προβάλουν το αίτημά τους για “γρήγορες και δυναμικές” φοροελαφρύνσεις για την ενίσχυση της παραγωγής τους.
Το τέλος επιτηδεύματος και η νέα ΚΑΠ ήταν δύο σοβαρά θέματα που επίσης τέθηκαν επί τάπητος. Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ειδικότερα, οι αμπελουργοί και οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού ανέδειξαν την σπουδαιότητα-αναγκαιότητα να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Κρήτη και να υπάρξουν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.
“Ο Υπουργός, ως νομικός, έδειξε να είναι γνώστης της πραγματικότητας, διότι τα περισσότερα ζητήματα είναι νομικής φύσης”, επισήμανε στο Cretalive ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα αλλαγής πολιτικής για την στήριξη των παραγωγών.
“Στην νέα ΚΑΠ πρέπει να υπάρχουν άλλα οικονομικά κίνητρα για την περιοχή μας”, επισήμαναν στον κ. Βορίδη οι Κρητικοί παραγωγοί, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες που έχει το νησί που εν πολλοίς έχουν καθοριστεί από την Κλιματική Αλλαγή.
Αναφορά έγινε ακόμα και στους περιβαλλοντικούς όρους, “το ανάγλυφο της ίδια της καλλιεργήσιμης γης, το οποίο είναι επικλινές”, καθώς και στην ανάγκη περαιτέρω προστασίας των καλλιεργειών στο αμπέλι και την ελιά.
“Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η Κρήτη, παρά τις υποσχέσεις, είναι εκτός μεταφορικού ισοδύναμου, με συνέπεια το κόστος των μεταφορών, αυτών που εισάγονται κι αυτών που εξάγονται από το νησί, να είναι τεράστιο”, πρόσθεσαν οι αγρότες προς τον κ. Βορίδη, κάνοντας ειδική μνεία και στο “τέλος επιτηδεύματος που εξαιρεί τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όλοι εκ των οποίων είναι στο κανονικό καθεστώς”.
Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τον αγροτικό κόσμο, συνολικά όλη της χώρας, εγγυόμενος ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή (λχ Στον ΕΛΓΑ) χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση – συνεννόηση.
Εκτενής αναφορά έγινε και στις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι αμπελώνες του νησιού από διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία “δεν εντάσσονται στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ”, τόνισαν οι Κρητικοί παραγωγοί. “Οι ζημιές όμως είναι τεράστιες. Τα στοιχεία για την τεράστια μείωση της παραγωγής θα τα έχει η ΔΑΟΚ σε ένα μήνα”, συμπλήρωσαν οι ίδιοι.
Άμεσης προτεραιότητας είναι και το θέμα των χρεών για τον αγροτικό κόσμο του νησιού, με την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων να κρίνεται επιτακτική.
Τέλος, ο κ. Βορίδης δήλωσε πως θα παραβρεθεί προς το τέλος του 2019 στην Κρήτη, σε ημερίδα που θα διοργανώσει η ομάδα Αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης.