ΚΡΗΤΗ

Φονικό πεύκο στο Ηράκλειο: Ένα χρόνο μετά, το CRETALIVE ανοίγει το φάκελο μιας μαύρης μέρας για την πόλη

«Αδιαμφισβήτη η ευθύνη του δήμου» αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας του Παναγιώτη Μητρέλου

Φονικό πεύκο στο Ηράκλειο: Ένα χρόνο μετά, το CRETALIVE ανοίγει το φάκελο μιας μαύρης μέρας για την πόλη

Μαύρη κηλίδα στη θητεία του Βασίλη Λαμπρινού, ως δημάρχου, αποτελεί ο τραγικός θάνατος του Παναγιώτη Μητρέλου όταν ένα πεύκο έπεσε επάνω του σκοτώνοντας τον ακαριαία ενώ περίμενε να ανάψει το φανάρι, στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο Ηράκλειο.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την τραγωδία που "πάγωσε" και βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Κρήτη και την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε στον "αφρό" προβλήματα, δυσλειτουργίες, ελλείψεις και παθογένειες που ταλανίζουν τον δήμο Ηρακλείου για χρόνια.

Σχεδόν αμέσως ξεκίνησε ένα ντόμινο συζητήσεων, συσκέψεων, αποφάσεων αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στον συγκλονιστικό χαμό ενός συμπολίτη μας μόλις 51 ετών, ο οποίος άφησε πίσω του τρία ορφανά παιδιά με αφόρητο ψυχικό πόνο και μία σύζυγο καταρακωμένη.

Στήριξη στην οικογένεια ζήτησε η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο

Το τραγικό συμβάν άφησε εμβρόντητη την τοπική κοινωνία ενώ διάχυτο ήταν το αίσθημα για δικαίωση και απόδοση ευθυνών. Μέσα σε βαρύ κλίμα, λίγες ημέρες αργότερα, αρχές Σεπτεμβρίου, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τους ζήτησαν τη στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου Παναγιώτη Μητρέλου. Τότε ο Δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, επισήμανε ότι θα χυθεί άπλετο "φως" με την έρευνα που πραγματοποιείται για την σοκαριστική αυτή υπόθεση.

«Γεγονός είναι ότι σύσσωμη η δημοτική Αρχή είχε ταχθεί τότε υπέρ του να βοηθηθεί η οικογένεια για το θάνατο του Παναγιώτη Μητρέλου. Όλοι έταζαν ότι η οικογένεια του εκλιπόντος θα αποζημιωθεί άμεσα και εξωδικαστικά, ωστόσο από την ημέρα που κατατέθηκε η αγωγή και μέχρι σήμερα ολοι αυτοί οι οποίοι έταζαν να βοηθήσουν εξαφανίστηκαν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως προσέγγιση προκειμένου να προχώρησει η διαδικασία» δηλώνει στο Cretalive ο δικηγόρος της οικογένειας Μητρέλου κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης.

Διατάχθηκε ΕΔΕ και Διεπιστημονική Επιτροπή

Δέντρο Πεύκο Δημοκρατίας

Σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι ευθύνες για την πτώση του δέντρου διατάχθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), το πόρισμα της οποίας κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι δεν υπάρχει άτομο από το προσωπικό (σ.σ. του δήμου) που να έχει ευθύνες (σ.σ. για την πτώση του δέντρου)».

Ωστόσο ένας άνθρωπος μόλις 51 ετών έχασε τη ζωή του εντελώς ξαφνικά και άδικα όταν ένα πεύκο ηλικίας 110 ετών, ύψους άνω των 15 μέτρων και βάρους μεγαλύτερου των 10 τόνων εκριζώθηκε σπάζοντας μάλιστα και τις πέτρες του πεζοδρομίου.

Έτσι, η πλευρά του δήμου Ηρακλείου και η πλευρά της οικογένειας όρισαν ο καθένας τον δικό του πραγματογνώμονα οι οποίοι συνέταξαν διαφορετικά πορίσματα όμως, σύμφωνα με τον συνήγορο της οικογένειας, «διατυπώνεται διαφορετικά το ίδιο γεγονός».

«Η πραγματογνωμοσύνη και η αυτοψία που έγινε από τον πραγματογνώμονα, που έχουμε ορίσει ως τεχνικό σύμβουλο, έδειξε ότι το δέντρο νοσούσε και είχε προσβληθεί από μύκητα που έτρωγε τον κορμό και το ριζικό σύστημα. Η σήψη που είχε στον κορμό και τα σημάδια νόσησης του δέντρου ήταν εμφανή. Ο μύκητας προκλήθηκε από πολλές παρεμβάσεις που είχαν γίνει π.χ. όταν η ΔΕΥΑΗ περνάει δίκτυα, όταν περνούσαν οπτικές ίνες, όταν χτίζονταν πολυκατοικίες έκοβαν το ριζικό σύστημα του δέντρου. Ο δήμος έπρεπε για όλες αυτές τις εργασίες να είναι παρόν και να επιβλέπει. Τα μπάζα, ο βούρκος, η λάσπη φάνηκαν στο ριζικό σύστηματου δέντρου και έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφίες και πλούσιο βιντεοληπτικό υλικό. Οι παρεμβάσεις υπήρξαν, είναι προφανές ακόμα και διά γυμνού οφθαλμού» αναφέρει ο συνήγορος της οικογένειας.

Στην ευθύνη της Δικαιοσύνης η υπόθεση – «Όλοι τηρούν σιγή ιχθύος»

Δέντρο Πεύκο Δημοκρατίας
Το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, της Διεπιστημονικής Επιτροπής, όπως και το πόρισμα του Δασαρχείου που είχε ζητήσει ο Εισαγγελέας, βρίσκονται στον ογκώδη φάκελο της δικογραφίας και πλέον επιλαμβάνεται του ζητήματος η Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του δήμου ανώνυμες πηγές δηλώνουν ότι «υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται» όμως την ίδια στιγμή οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «τα θέματα για την αποζημίωση έχουν πολύ σύνθετη διαδικασία και τα χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία του δήμου».

Αναφορικά με το ζήτημα της αποζημίωσης όμως ο κ. Στρατουδάκης είναι κάθετος «αρχικά είχαν σπεύσει όλοι να ταχθούν υπέρ της εξωδικαστικής αποζημίωσης και βοήθειας προς την οικογενεια του Παναγιώτη Μητρέλου αλλά, οι ενέργειες είχαν γίνει για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη. Από τον περασμένο Απρίλιο -που κατατέθηκε η αγωγή ύψους 1,1 εκατ. ευρώ- και έπειτα όλοι τηρούν σιγή ιχθύος» συμπληρώνει.

Δρετάκης: «Το μοιραίο δέντρο δεν είχε ελεγχθεί»

Μάλιστα παρέμβαση για το θέμα είχε κάνει ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης ο οποίος με ανάρτηση του στο facebook ανέφερε τα εξής:

«Πάνε περίπου 10 χρόνια που ο Δήμος Ηρακλείου κάλεσε το ΜΦΙΚ και το Δασαρχείο για να δούμε αν υπάρχουν επικίνδυνα για πτώση δέντρα μέσα στην πόλη με αφορμή ένα άλλο περιστατικό. Καταγράψαμε ένα προς ένα δεκάδες δέντρα, κυρίως πεύκα.

Κάποια δέντρα (όπως αυτό το μοιραίο στη Δημοκρατίας, που όμως δεν είχε τότε ελεγχθεί) έδειχναν "κουρασμένα" με τις ρίζες να θέλουν να βγουν  από τα πλακάκια. (...) Τα πεύκα πέφτουν όρθια και πολύ ξαφνικά αν δεν καούν, έχουν ορισμένο κύκλο ζωής και δεν είναι ότι καταλληλότερο για τον αστικό ιστό... που όμως έχει ανάγκη από πράσινο και δέντρα, Χαρουπιές... Αριές... και ορθή υποδομή... όχι σε ένα πλακάκι τεράστιος κορμός..."»

Σημειώνεται ότι το Ηράκλειο έχει 3.500 υπεραιωνόβια δέντρα περίπου και πριν 110 χρόνια η λεωφόρος Δημοκρατίας ήταν χωμάτινη και μπορούσε να ευδοκιμήσει το πεύκο.

«Ο δήμος ποια ευθύνη έχει νομικά» διερωτάται ο νομικός της οικογένειας και αμέσως ξεκαθαρίζει ότι «είναι υπό την ευθύνη του δήμου αν θα γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση ή ασφαλτόστρωση κοντά σε δέντρα. Οπότε ο δήμος πρέπει να έχει υπό την επίβλεψη και φροντίδα του το κλάδεμα και την προστασία τους. Το πεύκο έδειχνε από τις ρυτίνες που έβγαζε ότι νοσεί. Όποιος ενδιαφερόταν και είναι επιφορτισμένος με αυτή την αρμοδιότητα μπορούσε να το διακρίνει. Η ευθυνη του δήμου είναι αντικειμενική και αδιαμφισβήτητη» καταλήγει ο κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης.

Δέντρο Πεύκο Δημοκρατίας

 

Δείτε επίσης:

Φονικό πεύκο: Αποζημίωση άνω του 1 εκατ. ευρώ ζητά από τον Δήμο Ηρακλείου η οικογένεια Μητρέλου

Φονικό πεύκο: Ένας χρόνος από την τραγωδία- Το μήνυμα της χήρας

Την κοπή επικίνδυνων δέντρων στο Ηράκλειο αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Φονικό πεύκο: η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σταυρούλας, της χήρας του άτυχου Παναγιώτη

Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραγικό θάνατο του Παναγιώτη
 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση