ΚΡΗΤΗ

Φωνή λαού και… αντιδράσεις για τα αιολικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος!

"Εμείς τη μαδάρα μας δεν την πουλάμε με αντισταθμιστικά"!

Φωνή λαού και… αντιδράσεις για τα αιολικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος!

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών  και πλωτών αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, ενώ το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης όπου το "παρών" έδωσε, μεταξύ άλλων, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκόρωνα.

Αναλυτικά προβλέπεται η εγκατάσταση «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου» 

Σε δήλωσή του, για το έργο της Δαμάστας, ο Δήμαρχος Αποκόρωνα, Χ. Κουκιανάκης τόνισε: " Βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα! Βρίσκουμε την εξέλιξη του θέματος απαράδεκτη κι εντελώς αντιδημοκρατική. Μας είπαν "Τί θέλετε για να σας δώσουμε αντισταθμιστικά". Ε, λοιπόν, εμείς τη μαδάρα μας δεν την πουλάμε με αντισταθμιστικά!"

aio

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδοτεί, θα στείλει την απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία συγκεντρώνει όλες τις γνωμοδοτήσεις και εκδίδει την περιβαλλοντική αδειοδότηση που απαιτείται για να προχωρήσει το έργο. Ο κ. Κουκιανάκης μίλησε ευθέως για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και για μπλοκάρισμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκόρωνα:

"Σκοπός της παρουσίας του είναι να μεταφέρει την ομόφωνα αρνητική γνωμοδότησή του επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εν λόγω έργου, αλλά και την αντίθεση της κοινωνίας του Αποκόρωνα. Το Δ.Σ. Αποκορώνου δηλώνει, για ακόμα μια φορά, ότι δεν επιτρέπει να καταστραφεί η περιοχή του Αποκόρωνα στον βωμό ενός σχεδίου το οποίο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις. Η συγκεκριμένη ΜΠΕ δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, καθώς δεν εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις, ως όφειλε, ούτε περιγράφει τις αλλαγές και τις επιπτώσεις που προκαλούνται από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου, δηλαδή δεν τηρεί τη βασική αρχή της εξέτασης άλλων λύσεων, όπως αυτή της υπογειοποίησης ή της όδευσης μέσω θαλάσσης, όπως έχουμε ήδη προτείνει από τη δική μας πλευρά, και της σύγκρισης επιπτώσεων. Λέμε ΟΧΙ στο υπέργειο καλώδιο υψηλής τάσης και στους πυλώνες. ΝΑΙ στην υπόγεια ή διά θαλάσσης όδευση του καλωδίου».

koukia

Πάντως, από την πλευρά του Δήμου Μαλεβιζίου, η στάση για το έργο είναι θετική και η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου επί της ΜΠΕ, ήταν επίσης θετική.

Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη συνάντηση των συλλογικοτήτων του ν. Λασιθίου, προ ημερών, για το θέμα της ενέργειας, διατυπώθηκε η ανάγκη της συνεργασίας όλων αλλά και ευρύτερα με σκοπό, όπως τονίζεται, "την αποτροπή της επέλασης των φαραωνικών επενδύσεων με πρόφαση την πράσινη ανάπτυξη".

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Μέσα σε λίγα χρόνια από την παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας πήγαμε στην παραγωγή για την εξαγωγή της. Χωρίς ενημέρωση πώς και τι προγραμματίζεται για εμάς και για τον τόπο μας. Αποσπασματικά δημοσιεύματα, που απαιτούν πολύ ενέργεια και χρόνο να τα παρακολουθήσεις, μας μιλάνε πότε για ανεμογεννήτριες, πότε για μπαταρίες, πότε για καλώδια… Συνολικά, οι επιπτώσεις στην  Ελλάδα, την Κρήτη, τον  ν. Λασιθίου, πώς θα μετεξελιχθεί η ζωή μας αλλά και το τοπίο δεν μας λένε. Καταιγιζόμαστε από λέξεις που μπερδεύουν, όπως ενεργειακός χώρος, ΜΠΕ, χωροταξικά, ΑΕΠΟ κτλ χάνοντας την ουσία και τελικά τον τόπο μας. Σερνόμαστε πίσω από νομοθεσίες και ημερομηνίες τυπικών διαβουλεύσεων, συζήτησης στα διάφορα συμβούλια κ.α. Το μόνο ουσιαστικό είναι η ανταλλαγή γνώσεων και η συνεργασία ενάντια στη λαίλαπα των επενδύσεων για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας πέρα και πάνω από τις ανάγκες μας.  Με αφορμή τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης για το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου» όπου η βιομηχανική αυτή εγκατάσταση είναι μέσα σε αρχαιολογικές ζώνες, μνημεία και μέρος του εντός «Natura 2000» καλούμε τον κόσμο ως συμπαραστάτες να βρεθούμε στο κτήριο της περιφέρειας για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα"

Το ψήφισμα υπογράφουν:

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας

Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά τον ΒΑΠΕ

Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στα Πλωτά Αιολικά (Ελούντα)

ΕΟΣ Λασιθίου (Οροπέδιο Λασιθίου)

Κοινωνικός Χώρος Πυρόβολος (Άγιος Νικόλαος)

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση